Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ε.Φ.Ε.Τ.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΚΛΗΣΗ «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ»

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, διενήργησε δειγματοληψία παρασκευάσματος από κατεψυγμένο μπούτι τεμαχισμένου κοτόπουλου Ολλανδίας, ατομικά συσκευασμένο υπό κενό, με χώρα σφαγής την Ολλανδία και Kωδικό Σφαγείου NL 5021 EG και χώρα τεμαχισμού την Ελλάδα στην εγκατάσταση «Χ. ΜΙΧΑΣ ΑΕΒΕ» με κωδικό GR Α 132 EU, Lot number 201527834, ημερομηνία παραγωγής 20/3/2015 και με ημερομηνία λήξης 19/3/2017.
Στα δείγματα ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, φωτογραφία κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.
 
πηγή:www.efet.gr

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Χωρίς επιστημονική βάση και τεκμηρίωση δημοσιεύματα για μη ασφαλή άρτο και αρτοσκευάσματα»

Ο ΕΦΕΤ σε ότι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην διακίνηση ψωμιού καιαρτοσκευασμάτων – επιμολυσμένων όπως ισχυρίζονται με καρκινογόνες ουσίες – γνωρίζει στους Έλληνες καταναλωτές ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα στερούνται της όποιας επιστημονικής βάσης και τεκμηρίωσης.
Συγκεκριμένα, τα τωρινά δημοσιεύματα αποτελούν συνέχεια παλαιότερου δημοσιεύματος,Σεπτέμβριος 2014, που αφορούσε σε καταγγελίες για την διακίνηση εισαγόμενου ψωμιού στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με καρκινογόνο ουσία, όπου γινόταν αναφορά στην καρκινογόνο ουσία «σταχτίνη». Η τότε έρευνα του ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει χημική ένωση με συστηματική ή εμπειρική ονομασία «σταχτίνη». Επίσης, οι δρομολογηθέντες εργαστηριακοί και άλλοι έλεγχοι κατέδειξαν ότι τόσο τα διακινούμενα στην περιοχή άλευρα καθώς και τρόφιμα που εντάσσονται στις κατηγορίες άρτος και αρτοσκευάσματα, ήταν συμμορφούμενα με τις απαιτήσεις τις Εθνικής και Ενωσιακής νομοθεσίας.
Επιπλέον, σχετικά με τους ελέγχους που έχει διενεργήσει ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων κατά τα έτη 2013 και 2014, σε όλο το εύρος της Ελληνικής επικράτειας, έχουν επιθεωρηθεί 136 εγκαταστάσεις παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και 961 αρτοποιεία. Όσον αφορά δε στην υγιεινή και ασφάλεια του διακινουμένου στη χώρα ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, κατά τα εν λόγω έτη, έχουν υλοποιηθεί εκατοντάδες εργαστηριακές δοκιμές που αφορούσαν σε διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως προσθέτων χημικών ουσιών, μυκοτοξινών, αλλεργιογόνων, παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και παρουσίας υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν προκύπτουν κάποιοι ιδιαίτεροι κίνδυνοι ή τάσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν θέμα δημόσιας υγείας.
πηγή:www.efet.gr

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΕΦΕΤ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας Θράκης – Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι το προϊόν το οποίο πωλείται ως «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο», με την εμπορική ονομασία «ΜΑΝΗ», συσκευασίας του 1 λίτρου και ημερομηνίας λήξης 30-12-2016, που εμφανίζεται να παράγεται από την ΕΛΑΚ Α.Ε. με έδρα ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και διακινείται από την ΜΑΝΑΚΟΝ Α.Ε., με έδρα το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, βρέθηκε να περιέχει σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τεχνητά χρωματισμένο, ως φυτικό έλαιο ξένο προς το ελαιόλαδο.

πηγή www.efet.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...