Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Φούρνοι μικροκυμάτων και οι επιδράσεις τους στην υγεία


Οι φούρνοι μικροκυμάτων (ΦΜ) είναι συσκευές που επιτρέπουν με γρήγορο και εύκολο τρόπο το μαγείρεμα και το ζέσταμα φαγητών. Τα φαγητά που ψήνονται στο ΦΜ είναι εξ ίσου θρεπτικά όπως τα φαγητά που ετοιμάζονται με άλλους τρόπους.

Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι τα φαγητά που ετοιμάζονται σε ΦΜ διατηρούν περισσότερες βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με φαγητά που ετοιμάζονται με βρασμό. Επειδή τα φαγητά στο ΦΜ ψήνονται ή ζεσταίνονται με μικροκύματα που ανήκουν στο φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εκφράστηκαν πολλοί φόβοι για την ασφάλεια των ατόμων που χρησιμοποιούν τους ΦΜ ή που καταναλώνουν φαγητά ή ροφήματα που ετοιμάζονται με τη βοήθεια των ΦΜ.Οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν αλλοιώνουν τη χημική σύσταση των φαγητών. Δεν δημιουργούνται δηλητηριώδεις ή άλλες επικίνδυνες ενώσεις από την ενέργεια των μικροκυμάτων. Οι μόνες αλλοιώσεις που παρατηρούνται είναι αυτές που δημιουργούνται όταν ψήνουμε κάτι γρήγορα.Όταν τρώμε φαγητά που ετοιμάσθηκαν σε ΦΜ δεν υποβαλλόμαστε σε οποιασδήποτε μορφής ακτινοβολία. Μόλις διακόψουμε τη λειτουργία του ΦΜ, δεν υπάρχουν πλέον μικροκύματα στο φούρνο ή στο φαγητό. Η ενέργεια των μικροκυμάτων δεν είναι ραδιενέργεια. Δεν υπάρχει κίνδυνος έκθεσης σε ραδιενέργεια από το ΦΜ ή από το φαγητό που ετοιμάσθηκε σε ΦΜ.Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές έρευνες που εξέτασαν το κατά πόσο οι ΦΜ ή τα φαγητά που ετοιμάζονται σε αυτούς, προκαλούν καρκίνο. Μέχρι σήμερα δεν βρέθηκαν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων ή οι ΦΜ προκαλούν καρκίνο.Οι φούρνοι μικροκυμάτων έχουν διαδοθεί πάρα πολύ και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης κουζίνας. Για ποιούς λόγους συμβαίνει αυτό; Οι ΦΜ ψήνουν ή ζεσταίνουν γρηγορότερα. Η εξοικονόμηση χρόνου είναι πλεονέκτημα. Είναι ένας πιο φτηνός τρόπος μαγειρέματος διότι υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ΦΜ ενεργούν ευθέως στις τροφές και δεν χρειάζεται να ζεστάνουν λάδι, νερό ή αέρα για να ψήσουν ή να ζεστάνουν κάτι.Οι βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά παραμένουν μέσα στα φαγητά που ετοιμάζονται σε ΦΜ. Η οξείδωση είναι μειωμένη και έτσι οι βιταμίνες διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να καταστραφούν. Τα φαγητά που ψήνονται με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με φαγητά που σιγοβράζουν για πολλή ώρα. Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται σε συνήθεις και ψηλές θερμοκρασίες.Οι φούρνοι μικροκυμάτων επιτρέπουν το ξεπάγωμα, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των φαγητών σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα και έτσι δεν δίνεται χρόνος στα μικρόβια να αναπτυχθούν. 
ΠΗΓΗ: www.medlook.gr 

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...