Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΥΠΑΠΕ: Η σωστή σήμανση σε αμνοερίφια και αυγά

Tο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Α. Σήμανση αμνοεριφίων
Αμνοερίφια ελληνικών ή κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα
Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν:
Σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και
Σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. «ΕΛΛΑΣ», «ΟΥΓΓΑΡΙΑ» κλπ.).

Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε άλλη κοινοτική χώρα (εντός ΕΕ)
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά :
Όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας.
Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ)
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά :
Όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.
Β. Σήμανση αυγών
Αναφορικά με τη σήμανση των αυγών, αυτά πρέπει να φέρουν :
Σφραγίδα με κωδικό, ο οποίος αποτελείται από τα εξής τμήματα :
α) μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής
0 «Βιολογική παραγωγή»
1 «Ελευθέρας βοσκής»
2 «Δάπεδο με στρωμνή»
3 «Εμπλουτισμένοι κλωβοί»
β) τον κωδικό της χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)
γ) τον κωδικό αριθμό εκτροφής

πηγή:www.meatplace.gr

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων στα Τρόφιμα. Ασφαλές το 97% των τροφίμων που καταναλώνονται σε όλη την ΕΕ.

Τα επίπεδα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο 97% των τροφίμων που καταναλώνονται σε όλη την ΕΕ είναι ασφαλή.
Πάνω από το 97% των δειγμάτων τροφίμων που αξιολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) παρουσιάζουν επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που εμπίπτουν εντός των νόμιμων ορίων, ενώ σχεδόν στο 55% των δειγμάτων δεν ανιχνεύθηκαν καν ίχνη αυτών των χημικών ουσιών.
Τα ευρήματα αποτελούν μέρος της ετήσιας έκθεσης της EFSA για το 2013 σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα για σχεδόν 81.000 δείγματα τροφίμων από τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.
Οι 29 χώρες που υπέβαλαν στοιχεία πραγματοποίησαν δύο προγράμματα παρακολούθησης για αυτό το σκοπό: ένα εθνικό πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από κάθε χώρα, και ένα πρόγραμμα υπό το συντονισμό της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο όλες οι αρχές ελέγχου τροφίμων παρακολουθούσαν το ίδιο «καλάθι» προϊόντων διατροφής. Ένα σύνολο 80.967 δειγμάτων μιας ευρείας ποικιλίας επεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής ελέγχθηκαν για την παρουσία 685 φυτοφαρμάκων. Τα κύρια ευρήματα των δειγμάτων είναι:
 -97,4% αυτών που αναλύθηκαν εμπίπτουν εντός των νόμιμων ορίων
-54,6% αυτών ήταν ελεύθερα από ανιχνεύσιμα υπολείμματα
-1,5% αυτών σαφώς υπερέβησαν τα νόμιμα όρια λαμβάνοντας υπόψη τον παράγοντα αβεβαιότητας και ενεργοποιώντας νομικές ή διοικητικές κυρώσεις προς τις υπεύθυνες επιχειρήσεις τροφίμων
-Υπολείμματα από περισσότερα από ένα φυτοφάρμακο (πολλαπλά υπολείμματα) βρέθηκαν στο 27,3% των δειγμάτων

Η πλειοψηφία των δειγμάτων (68,2%) προέρχονταν από τρόφιμα με χώρα προέλευσης την Ευρώπη, με το 27,7% να προέρχονται από τρόφιμα που εισάγονταν από τρίτες χώρες.  Το ποσοστό των δειγμάτων από τρίτες χώρες που υπερέβησαν τα νόμιμα όρια ήταν υψηλότερο (5,7%) από ότι για τα δείγματα από τις χώρες της ΕΕ/ ΕOX(1,4%). Ωστόσο, τα ποσοστά υπέρβασης για τα εισαγόμενα τρόφιμα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες (από 7,5%) από το 2012.
Στο πρόγραμμα που συντόνισε η ΕΕ, τα Κράτη Μέλη που συμμετείχαν εξέτασαν 11.582 δείγματα από 12 προϊόντα διατροφής (μήλα, λάχανα, πράσα, μαρούλια, ροδάκινα, σίκαλη ή βρώμη, φράουλες, τομάτες, αγελαδινό γάλα, χοιρινό κρέας και κρασί). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 99,1% των δειγμάτων που αναλύθηκαν περιείχαν επίπεδα υπολειμμάτων εντός των επιτρεπτών ορίων και ότι σχεδόν το 53% των δειγμάτων δεν περιείχαν μετρήσιμο υπόλειμμα.

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2010, όταν τα ίδια προϊόντα – με εξαίρεση το κρασί - είχαν ελεγχθεί, το ποσοστό των δειγμάτων που υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια έχουν μειωθεί για όλα τα προϊόντα διατροφής.

Η EFSA, αξιοποιώντας τα στοιχεία από το εν λόγω συντονισμένο πρόγραμμα της ΕΕ, αξιολόγησε το κατά πόσον η τρέχουσα διατροφική έκθεση σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία (βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα). Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρουσία των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων ήταν απίθανο να έχει μακροπρόθεσμα επίδραση στην υγεία των καταναλωτών. Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη έκθεση, ο κίνδυνος των Ευρωπαίων πολιτών να εκτεθούν σε επιβλαβή επίπεδα υπολειμμάτων μέσω της διατροφής, ήταν χαμηλός.

Μια σύνοψη των κύριων πορισμάτων της έκθεσης θα συμπεριληφθούν στην πρώτη έκθεση της EFSA σχετικά με τα «Χημικά στα Τρόφιμα», η οποία θα δημοσιευθεί στις 17 Μαρτίου.  


Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο:
ΠΗΓΗ: www.efet.gr

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση δημητριακών προγεύματος

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε την παρουσία ξένου σώματος στο προϊόν «Crownfield Δημητριακά προγεύματος με 10% κομματάκια σοκολάτας και 4% φουντούκια», σε συσκευασία 600g, με αριθμό παρτίδας L 14340 012 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από την 06.04.2016, που παράγεται από την εταιρεία Mulder Natural Foods N.V. και διακινείται στην Ελλάδα από τη Lidl Hellas.
Απαιτήθηκε από την επιχείρηση Lidl Hellas η προληπτική ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το καταναλώσουν για προληπτικούς λόγους.
 1dhmhtriaka
πηγή : www.efet.gr

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...