Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ασφάλεια τροφίμων - βασικοί κανόνες


Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε ότι το 11% των τροφίμων που ελέγχθηκαν από τις εθνικές αρχές δεν συμμορφώνονταν με τη νομοθεσία τροφίμων. Η ίδια έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι το 21% των δύο εκατομμυρίων θέσεων πώλησης (καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, χονδρέμποροι) δεν ανταποκρίνονταν στους κατάλληλους κανόνες υγιεινής.
Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, η κύρια πηγή τροφικής δηλητηρίασης παραμένει το σπίτι. Οι καταναλωτές, ενώ κατά ένα μεγάλο μέρος είναι ενήμεροι για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων, ακόμα δεν παίρνουν την υγιεινή στην κουζίνα αρκετά στα σοβαρά. Ο πίνακας απαριθμεί τα συχνότερα λάθη και μερικές απλές προφυλάξεις για να κρατηθούν μακριά από το φαγητό τα επιβλαβή βακτηρίδια, η κύρια πηγή τροφογενών ασθενειών.
Ο Δρ S. Notermans, του Ολλανδικού Ερευνητικού Ιδρύματος για τη Διατροφή και τα Τρόφιμα, θεωρεί ότι η ασφάλεια των τροφίμων, είτε στο σπίτι είτε αλλού, αφορά την παρατήρηση μερικών βασικών κανόνων. «Η επιστήμη πίσω από τους κανόνες,» αναφέρει, «βασίζεται σε όσα μάθαμε από τα πράγματα που δεν πήγαν καλά στο παρελθόν».
Μέρος της πρόκλησης για την παραγωγή ασφαλέστερων τροφίμων αποτελεί η κατανόηση της παραγωγής και της διανομής των τροφίμων κατά μήκος όλης της αλυσίδας εφοδιασμού. Η συλλογή των σχετικών στοιχείων βοηθά τις αρχές να αναλύσουν τα κρίσιμα σημεία και να ενημερώσουν τους καταναλωτές για την ασφάλεια των τροφίμων στο σπίτι. Η Ολλανδία, παραδείγματος χάριν, πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, έχει μια προσέγγιση τεσσάρων σημείων.
Το ολλανδικό πρότυπο
Ένα Σύστημα Υποβολής Αναφοράς δημοσιεύει μια ετήσια αναφορά σχετικά με τις πιθανές τροφογενείς ασθένειες και τα αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών. Οι πρακτικές κακής υγιεινής και μαγειρέματος είναι οι συχνότεροι συνεισφέροντες.
Μελέτες δεικτών και πληθυσμού παρέχουν στοιχεία για την πραγματική συχνότητα των τροφογενών ασθενειών, ειδικότερα για τα Salmonella και Campylobacter, που είναι τα πιο κοινά βακτηρίδια που σχετίζονται με τις τροφογενείς ασθένειες.
Έρευνες ασθενών μαρτύρων ενημερώνουν τις αρχές για την προέλευση κάποιου παθογόνου παράγοντα. Τα στοιχεία από ασθενείς που μολύνθηκαν από Escherichia coli (E.coli) έχουν δείξει ότι τα βοοειδή είναι η κύρια πηγή του μικροοργανισμού.
Βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις παρέχουν πληροφορίες για οργανισμούς που προκαλούν τροφογενείς ασθένειες και εμφανίστηκαν πρόσφατα, και ενημερώνουν την επιστημονική κοινότητα για τις εξελίξεις. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν τους σχετικούς κανονισμούς.
Ο Δρ. Notermans ολοκληρώνει, «η παροχή στους καταναλωτές πληροφοριών βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα είναι ο καλύτερος τρόπος να τους προστατέψουμε από το να πάθουν κάποια τροφογενή ασθένεια. Οι καταναλωτές, όμως, πρέπει να ενεργήσουν βάσει των πληροφοριών αυτών. Η κυβέρνηση, όλοι οι φορείς στην τροφική αλυσίδα, και ειδικά οι καταναλωτές, μοιράζονται την ευθύνη για την ασφαλή παροχή τροφίμων».
Ως τμήμα ενός προγράμματος για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πρώην Γενική Διεύθυνση XXIV Πολιτικής των Καταναλωτών και Προστασίας της Υγείας των Καταναλωτών) θα ξεκινήσει σύντομα μια εκστρατεία πληροφόρησης για την ασφάλεια τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών, χρησιμοποιώντας στοιχεία των υπαρχουσών εκστρατειών στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπιστούν τα κύρια ζητήματα υγιεινής.
Δείτε επίσης την έκθεση του WHO του 1997, «Πρόληψη και Έλεγχος των μολύνσεων από Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC)» (Prevention and Control of Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC) Infections). Σχετική περίληψη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του EUFIC.

Συχνά λάθη ασφάλειας τροφίμων στο σπίτιΚάποιες απλές προφυλάξεις
Ανεπαρκής ψύξηΚρατήστε τα τρόφιμα κατεψυγμένα ή παγωμένα μέχρι την κατανάλωση
Κακή γενική υγιεινήΠλένετε τα χέρια τακτικά
Μόλυνση από προσβεβλημένο άνθρωποΤα μέλη της οικογένειας που είναι άρρωστα δεν πρέπει να αγγίζουν το φαγητό
Ανεπαρκής θέρμανσηΑκολουθείτε τις οδηγίες για τον χρόνο και τη θερμοκρασία στις συσκευασίες των τροφίμων και τις συνταγές
Χρήση μολυσμένων σκευώνΚρατήστε τις επιφάνειες καθαρές, πλύνετε τα σκεύη μετά τη χρήση
Διασταυρούμενη επιμόλυνση μεταξύ των τροφίμωνΚρατήστε τα τρόφιμα χωριστά
Ετοιμασία πολύ ώρα πρινΦάτε αμέσως μετά την ετοιμασία ή αναθερμάνετε

(Από τον ενημερωτικό οδηγό του EUFIC, «Από το αγρόκτημα στο πηρούνι» )


ΠΗΓΗ;http://www.eufic.org

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...