Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Τρεις νεκροί από σαλμονέλα στην Ολλανδία

Τρεις ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από σαλμονέλα και άλλοι 950 άνθρωποι ασθένησαν στην Ολλανδία, αφού κατανάλωσαν μολυσμένο καπνιστό σολομό, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τρεις νεκροί από σαλμονέλα στην Ολλανδία
Τα προϊόντα, στα οποία είχε ανιχνευτεί σαλμονέλα τύπου Thompson, έχουν αποσυρθεί από την αγορά, διευκρίνισε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) της Ολλανδίας, προσθέτοντας ότι περίπου 100 άνθρωποι στις ΗΠΑ ασθένησαν "από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας".

Ο οργανισμός παρακολούθησης τροφίμων και κατανάλωσης NVWA είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο στις αρχές Οκτωβρίου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μόλυνση στην ολλανδική εταιρεία Foppen Paling en Zalm, η οποία παράγει τα συγκεκριμένα ψάρια. Ο NVWA ζήτησε μάλιστα από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να αποσύρουν τους μολυσμένους σολομούς από τα ράφια τους.

Από την πλευρά της η Foppen, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Χάρντερβαϊκ, στην κεντρική Ολλανδία, υποστήριξε ότι για τη μόλυνση ευθύνεται μια θυγατρική της στην Ελλάδα.

Στις 4 Οκτωβρίου ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απαίτησε από την «Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού», την εταιρεία που διακινούσε το συσκευασμένο καπνιστό σολομό, να αποσύρει από την αγορά όλες τις επιμολυσμένες παρτίδες, αφού ενημερώθηκε για το θέμα από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.
O ΕΦΕΤ είχε προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας της εταιρείας στην Πρέβεζα, όταν σε παρτίδες καπνιστού σολομού ανιχνεύτηκε σαλμονέλα τύπου Thompson, ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσιάζουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Η ασθένεια εκδηλώνεται από 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου και διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς να χρειαστούν ειδική θεραπεία, αλλά σε περιπτώσεις σοβαρής διάρροιας απαιτείται νοσηλεία.

πηγή:ethnos.gr

8 τροφές που απαγορεύεται να βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή. Χρειάζεται, όμως, και προσοχή.  Οπως ως προς το τι βάζει κανε...