Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριάστο ψυγείο

 Written by  Εύα Μακρή Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSci
Αυγά
Όταν αγοράζετε αυγά καλό είναι να επιλέγετε αυτά που είναι σε χάρτινη συσκευασία, που αναφέρεται ο παραγωγός και αυτά που δεν είναι σπασμένα η λερωμένα. Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης, στους 0 με 3°C στη συσκευασία πωλήσεως. Τα ολόκληρα αυγά με κέλυφος πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 3 έως 5 εβδομάδες, ενώ τα αυγά που έχουν βραστεί μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο επί 1 εβδομάδα. Καλό είναι να μην αποθηκεύεται ψημένα αυγά χωρίς κέλυφος στο ψυγείο όπως επίσης μην βάζετε στην κατάψυξη τα αυγά. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, σπάστε τα και καταψύξετε υγρά ολόκληρα αυγά ή αφού ξεχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Να χρησιμοποιείτε τα κατεψυγμένα αυγά εντός 1 έτους.
ΠΡΟΪΟΝ
ΨΥΞΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Αυγά νωπά με κέλυφος
3 με 5 εβδομάδες
Μην καταψύχετε
Ασπράδι αυγού νωπό
2 με 4 ημέρες
12 μήνες
Κρόκος αυγού νωπός
2 με 4 ημέρες
Οι κρόκοι δεν καταψύχονται καλά
Αυγά νωπά που καταψύχθηκαν τυχαία με το κέλυφος
Άμεση χρήση μετά την απόψυξη
Διατηρήστε τα κατεψυγμένα,
αποψύξτε τα στο ψυγείο

Αυγά, βρασμένα σφιχτά
1 εβδομάδα
Μην καταψύχετε
Φαγητά που έγιναν με αυγά
3 με 4 ημέρες Μετά το μαγείρεμα ή ψήσιμο,
2 με 3 μήνες 
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στα ευπαθή τρόφιμα γι αυτό θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Το σωστό σημείο αποθήκευσης του, είναι στα δυο υψηλοτέρα ράφια του ψυγείου, και όχι στην πόρτα του ψυγείου όπως συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Επειδή στην πόρτα του ψυγείου η ψύξη δεν είναι τόσο δυνατή (10-15°C) όσο στα υπόλοιπα μέρη του, εκεί τοποθετούνται τα προϊόντα μακράς διαρκείας π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, χυμοί
Γάλα:
Το φρέσκο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής και η διάρκεια συντήρησης που αναγράφεται στο προϊόν καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Το φρέσκο γάλα υψηλής παστερίωσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σχεδόν έναν μήνα εφόσον δεν θα έχει ανοιχτεί. Το γάλα μακράς διαρκείας διατηρείται εκτός ψυγείου πριν ανοιχτεί. Το εβαπορέ γάλα μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι το άνοιγμα του, όπου μετά διατηρείται στο ψυγείο.
Βούτυρο:
Το βούτυρο πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο στη συσκευασία του μέσα στο ψυγείο, και δεν πρέπει να το αφήνουμε για πολύ χρόνο έξω από αυτό. Αν αλλάξει χρώμα, αρχίσει να μυρίζει και εμφανίσει μούχλα, είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 1-2 μήνες ενώ στον καταψύκτη έως 12 μήνες. Πριν καταψύξετε το βούτυρο, περιτυλίξετε την συσκευασία με αλουμινόχαρτο .
Τυριά
Αποθηκεύσατε το τυρί στην αρχική του συσκευασία μέχρι να ανοιχθεί. Μετά το άνοιγμα συσκευάστε το τυρί περιτυλίγοντάς το με αδιάβροχο υλικό, όπως αλουμινόχαρτο, ειδικό πλαστικό ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Tα συσκευασμένα τυριά όπως το κατίκι διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους ενώ αν τα αγοράζετε χύμα, μην τα κρατάτε πάνω από 10 ημέρες. Η φέτα χωρίς άλμη διατηρείτε για 1 εβδομάδα ενώ με την άλμη της για 15 ήμερες. Τα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών. Τέλος, τυριά όπως η μυζήθρα, το ανθότυρο και το µανούρι, αν είναι συσκευασµένα έχουν διάρκεια ζωής έως 6 ηµέρες µετά το άνοιγµα. 
Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο
ή με αρωματικά παστεριωμένο, σφραγισμένο
Έως 30 ημέρες ή
κοιτάξτε την ημερομηνία λήξεως 
Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο
ή με αρωματικά παστεριωμένο, ανοιγμένο
5 ημέρες
Γάλα ζαχαρούχο και εβαπορέ, ανοιγμένο 
1 εβδομάδα
Κρέμα Μισή - Μισή, ανοιγμένη
10 ημέρες
Κρέμα, κανονική ή ελαφριά, ανοιγμένη
10 ημέρες
Κρέμα σαντιγί
3 μήνες σε αεροζόλ
3 ημέρες παρασκευή από μίγμα 
Γιαούρτι, ανοιγμένο
7 με 10 ημέρες
Γιαούρτι, σφραγισμένο, κατεψυγμένο
6 εβδομάδες
Βούτυρο, ανοιγμένο
1 με 2 μήνες
Βούτυρο, κατεψυγμένο
12 μήνες
Μαργαρίνη, ανοιγμένη
4 με 6 μήνες
Τυρί cottage, limburger,
camembert, ανοιγμένο
10 με 30 ημέρες
Σφραγισμένα
3 με 6 μήνες
Ανοιγμένα
3 με 4 εβδομάδες
Φέτα
2 εβδομάδες
Τυρί Ricotta, ανοιγμένο
5 ημέρες
Επαλείψεις τυριών
1 μήνας
Παγωτό
Κατάψυξη -18°C
2 με 3 εβδομάδες
πηγή:diatrofi.gr

Συντήρηση φρούτων και λαχανικών

 Written by  Εύα Μακρή Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSci
Το ψυγείο αποτελεί τον ιδανικό χώρο αποθήκευσης των τροφίμων αλλά δυστυχώς τα συρτάρια του, όπως αυτά των φρούτων και των λαχανικών, δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από ορισμένα παθογόνα μικρόβια, που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις, αφού εκεί, συμφώνα με έρευνα συγκεντρώνονται βακτήρια σε επίπεδα έως και 785 φορές υψηλότερα από το όριο ασφαλείας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 °C ή και χαμηλότερη και του καταψύκτη στους περίπου -15°C έως 18°C. Ωστόσο η θερμοκρασία δεν είναι ίδια στο εσωτερικό του ψυγείου. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία είναι:

  • 2 °C στο χαμηλότερο ράφι (που είναι και το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου)
  • 5 °C στο μεσαίο ράφι
  • 8°C στο ψηλότερο ράφι
  • 10-15 °C στα ράφια, στην πόρτα του ψυγείου
Στο χαμηλότερο ράφι, στα ειδικά συρτάρια, τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου έχουμε φροντίσει να είναι άπλυτα. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να χαλάνε γρηγορότερα. Στο αμέσως επόμενο ράφι, τοποθετούμε τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε στεγανά ή σκεπασμένα δοχεία, για να εμποδίσουμε την διαρροή υγρών σε άλλα τρόφιμα. Τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά, κέικ, περισσεύματα τροφών καθώς και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», τα τοποθετούμε στα δυο ψηλότερα ράφια του ψυγείου. Τέλος, στα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, τοποθετούμε τρόφιμα όπως βούτυρο, μουστάρδα, αναψυκτικά και ποτά.
Οδηγός συντήρησης των φρούτων και Λαχανικών
Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10°C. Η συνιστώμενη θερμοκρασία για τα τρόφιμα αυτά παρουσιάζετε αναλυτικά στον παρακάτω πινάκα. Ορισμένα λαχανικά, μπορεί να αφήνουν οσμές, και έτσι να επηρεαστεί η γεύση η δικιά τους αλλά και των υπόλοιπων τροφίμων. Ένα κουτί μαγειρική σόδα στο ψυγείο, βοηθάει να αποφευχθεί η μεταφορά οσμής και γεύσης.
Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία, ενώ τα λαχανικά ανάλογα με το αν χρειάζονται υγρασία και κρύο όπως για παράδειγμα το μαρούλι και το σπανάκι τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς όμως να πιέζονται ασφυκτικά, γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα. Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Τα καρότα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και πέντε μήνες, εάν έχουν αποθηκευτεί σωστά. Βεβαιωθείτε ότι τα καρότα είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, ειδικά αν τα αγοράζετε μέσα σε πλαστικές σακούλες. Για να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής των καρότων, αρκεί να τους κόψουμε το κοτσάνι πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο. Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν τοποθετημένα σε ανοιχτή σακούλα 1-2 ημέρες μέσα στο ψυγείο.
Τα λαχανικά επίσης μπορούν να μπουν στην κατάψυξη ακλουθώντας όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία. Υπάρχει η διαδικασία του ¨ζεματίσματος¨ όπου αφού βράσουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά τα βουτάμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Στεγνώνουμε τα λαχανικά πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί έτσι ώστε να μη μείνει καθόλου νερό, τα τοποθετούμε σε σακούλες και μετά στην κατάψυξη .Η συγκεκριμένη όμως διαδικασία δεν ισχύει για όλα τα λαχανικά. Εκτός από το ¨ζεμάτισμα¨ υπάρχουν και λαχανικά τα οποία ακολουθούν διαφορετική διαδικασία πριν την 'είσοδό' τους στη κατάψυξη. Για παράδειγμα: τα μανιτάρια τα σοτάρουμε ελαφρώς σε λίγο φυτικό βούτυρο ή λάδι και μετά τα βάζουμε αμέσως στην κατάψυξη.
Πίνακας : Συνιστώμενη θερμοκρασία και διάρκεια αποθήκευσης φρούτων και λαχανικών
Τρόφιμο 
Θερμοκρασία (°C)  Διάρκεια αποθήκευσης
Αγγούρια
7-9
10-14 μέρες
Αμύγδαλα
0-8
8-12 μήνες
Αχλάδια
-1-0
2-7 μήνες
Βατόμουρα 
-1-0  2-3 μέρες
Βερίκοκα
0
1-2 βδομάδες
Βούτυρο
0-2  2 μήνες
Βύσσινα 0 3-7 μέρες
Γκρέιπφρουτ
0-9
4-6 βδομάδες
Δαμάσκηνα -1-0 2-4 βδομάδες
Καρότα  0 4-5 μήνες
Καρπούζια  2-4 2-3 βδομάδες
Καρύδια 
0-8
8-12 μήνες
Κεράσια 
-1-0
2-3 βδομάδες
Κουνουπίδι  0 2-3 βδομάδες
Λάχανο  3-4 βδομάδες
Λεμόνια κίτρινα 
0-4
3-6 βδομάδες
Μανιτάρια  0-1  3-5 μέρες
Μαρούλι  2-3 βδομάδες
Μελιτζάνες  7-9  9-11 μέρες
Μήλα  -1-0  3-8 μήνες
Μπανάνες κίτρινες  14-16  7-11 μέρες
Νεκταρίνια  -1-0  2-4 βδομάδες
Πεπόνια  7-9  1-2 βδομάδες
Πορτοκάλια  0-9  6-12 βδομάδες
Ροδάκινα  -1-0  2-4 βδομάδες
Ρόδια 
0-2  2-3 μήνες
Σταφύλια  -1-0  3-6 μήνες
Σύκα  -1-0  8-10 μέρες
Φασολάκια  6-8  8-10 μέρες
Φράουλες  7-9 μέρες
Φρούτα ξερά  9-12 μήνες
Χουρμάδες  6-12 μήνεςπηγή: diatrofi.gr

Το κρέας, τα αλλαντικά και το κοτόπουλο στο ψυγείο

 Written by  Εύα Μακρή Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSci
Το κρέας είναι ένα από τα πιο ευπαθή τρόφιμα σε μικροοργανισμούς γι αυτό και η αποθήκευση του πρέπει να γίνετε με ασφάλεια. Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να ανευρεθούν και συνδέονται με το κρέας είναι οι:

  • Escherichia coli
  • Salmonella
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
Το κρέας που είναι τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη διατηρείτε στο ψυγείο στους 0-3°C για 3 ημέρες. Τα αρνίσια ποδαράκια μπορούν να διατηρηθούν για 5 ημέρες, ενώ ο κιμάς που είναι πιο ευαίσθητο τρόφιμο για 2-3 ήμερες. Στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -18°C, μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορούν να διατηρηθούν από 4-12 μήνες. Αντίθετα ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στη κατάψυξη για 3-4 μήνες.
Για την απόψυξη του κρέατος συστήνετε η μεταφορά του στο ψυγείο είτε στην αρχική συσκευασία είτε σε πιάτο για να στραγγίξουν τα υγρά απόψυξης. Μια εναλλακτική λύση είναι και ο φούρνος μικροκυμάτων.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης κρέατος 

Ψύξη 1,5-4,5°C
Καταψυξη -18°C
Ημέρες  Μήνες
Νωπό Κρέας
Πλευρά (παΐδια) 3-5 4-6 χοιρινό
6-9 μοσχάρι, αρνί 
Μπριζόλα, φιλέτο
3-5 6-12 βοδινό, μοσχαράκι
Κρέας για στιφάδο, βραστά
1-2 3-4
Κιμάς
1-2 3-4
Ποικιλία κρεάτων
1-2 3-4
Λουκάνικα
1-2 1-2
Αλατισμένα Επεξεργασμένα Προϊόντα Κρέατος(ανοιχτή συσκευασία)
Μπέϊκον
7 1 μήνας το χοιρινό
Hot Dogs
7 1-2 μήνες σε περιτύλιγμα 
Χοιρομέρι (Ζαμπόν) 
Ολόκληρο 7
1-2
Μισό 3-5
1-2
Φέτες 3-4
1-2
Κονσερβοποιημένο, κλειστό 6-9 μήνες
-
Μαγειρεμένο Κρέας 
Μαγειρεμένο κρέας & Πιάτα κρέατος
3-4
2-3
Σάλτσες & ζωμοί κρέατος
1-2
2-3
Εμπορικά Κατεψυγμένο Κρέας
Κιμάς
3
3
Λεπτές μπριζόλες, φιλέτα
3
3
Φαγητά κρέατος
3
3
Κρεατόπιτες
3
3
Πουλερικά
Το κοτόπουλο διατηρείτε στο ψυγείο στους 4,4°C. Να αποθηκεύεται το κοτόπουλο στο κάτω μέρος του ψυγείου, σε στεγανά η σκεπασμένα δοχεία. Καταναλώστε το εντός 1 ή 2 ημερών, αλλιώς καταψύξτε το στους –18°C. Εάν δεν το καταναλώσετε διατηρήστε το στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί έως και 12 μήνες. Η απόψυξη των πουλερικών μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Αν κάνετε απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων να μαγειρέψετε το τρόφιμο αμέσως μετά την απόψυξη.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης πουλερικών
ΠΡΟΪΟΝ  ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
Νωπό κοτόπουλο, εντόσθια, κιμάς 1 με 2 ημέρες
Μαγειρεμένο κοτόπουλο, απομεινάρια 3 με 4 ημέρες
Ζωμός κοτόπουλου ή σάλτσα 1 με 2 ημέρες
Βραστό κοτόπουλο (διάφοροι τρόποι ή σούπες) 3 με 4 ημέρες
Μαγειρεμένα τεμάχια κοτόπουλου, καλυμμένα με ζωμό ή σάλτσα 1 με 2 ημέρες
Κοτόπουλο Nuggets, Πίτες 1 με 2 ημέρες
Κοτόπουλο τηγανητό 3 με 4 ημέρες
Έτοιμο μαγειρεμένο κοτόπουλο από καταστήματα (τηγανητό, ψητό κ.λπ.) 3 με 4 ημέρες
Φαγητά κοτόπουλου μαγειρεμένα σε καταστήματα που περιέχουν σάλτσα 1 με 2 ημέρες
Κοτοσαλάτα 3 με 5 ημέρες
Φαγητά συσκευασμένα υπό κενό, εμπορικά Σφραγισμένα 2 εβδομάδες
Ανοιχτά 3 με 4 ημέρες
Hotdogs κοτόπουλου, σφραγισμένα 
(όχι όμως πάνω από 1 εβδομάδα μετά την ημερομηνία πωλήσεως)
2 εβδομάδες
Hotdogs κοτόπουλου, μετά το άνοιγμα 7 ημέρες
Κονσερβοποιημένα προϊόντα κοτόπουλου 2 με 5 έτη σε κελάρι

Αλλαντικά
Όταν αγοράζουμε αλλαντικά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί είναι ευαίσθητα στους μικροοργανισμούς. Θα πρέπει να τα διατηρούμε στην αρχική τους συσκευασία και να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης. Εάν τα έχουμε αγοράσει ήδη κομμένα σε φέτες θα πρέπει να τα καταναλώσουμε στις επόμενες 2-3 ημέρες, γι αυτό μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες αλλαντικών. Στην κατάψυξη διατηρούνται περίπου έως 2 μήνες .
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης αλλαντικών
Αλλαντικά 
Ψύξη
1,5-4,5°C 
Κατάψυξη
-18°C
Νωπά χοιρινά, βοδινά, γαλοπούλας 1-2  1-2 μήνες
Καπνιστά 7 Δεν υποδεικνύεται
Ξηρά & Ημίξηρα 2-3 εβδομάδες 1-2 μήνες
 
  πηγή: diatrofi.gr

Τα ψάρια και τα θαλασσινά στο ψυγείο

 Written by  Εύα Μακρή Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSci
Ψάρια
Τα φρέσκα ψάρια διατηρούνται στο ψυγείο και είναι ασφαλή για κατανάλωση για 48 ώρες στο ψυγείο σας ή στον πάγο, αφού έχετε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Θα πρέπει να αποθηκεύστε τα νωπά ψάρια εντός της αρχικής τους συσκευασίας στο ψυχρότερο σηµείο του ψυγείου ή στο συρτάρι συντηρήσεως του κρέατος και να µην τα στριµώχνετε µαζί µε άλλα τρόφιµα, διότι ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από τα ψάρια. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια είναι φρέσκα είναι να τα πιάσετε μόνοι σας. Εάν όμως αγοράσετε τα ψάρια, δεν θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσο φρέσκα είναι.

Γι αυτό, παρατηρείστε το ψάρι να έχει καθαρά και λαμπερά μάτια και όχι θαμπά, ελέγξτε τα βράγχια να είναι κόκκινα χωρίς βλέννες, το δέρμα του να είναι γυαλιστερό και να έχει ζωηρό χρώμα. Αν δεν καταναλώσετε το ψάρι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να τα καταψύξετε συσκευασμένα σε σακούλα πολυαιθυλενίου ή αλουμινόχαρτο.
Απόψυξη κατεψυγμένων ψαριών
Για να ξεπαγώσετε κατεψυγμένα ψάρια, τοποθετήστε τα στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στο ψάρι να αποψυχθεί σταδιακά και θα το αποτρέψει από το να χαλάσει. Μια εναλλακτική μέθοδος για την απόψυξη των ψαριών είναι να τοποθετήστε τα ψάρια σε μια πλαστική σακούλα και να βυθίσετε σε κρύο νερό μέχρι να αποψυχθούν. Όταν αποψυχτούν τελείως κρατήστε το ψάρι στο ψυγείο για όχι περισσότερο από δύο ημέρες πριν το μαγειρέψετε.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης ψαριών

Προϊόν  Ψύξη (4,5°C) Κατάψυξη (-18°C)
Ψάρι νωπό, άπαχο 1-2 ημέρες 4-6 μήνες
Ψάρι νωπό, λιπαρό Την ίδια ημέρα ή 2-3 ημέρες 2-3 μήνες
Ψάρι μαγειρεμένο 3-4 ημέρες  1 μήνας
Ψάρι κατεψυγμένο Άμεση χρήση  3-6 μήνες
Ψάρι ελαφρώς καπνιστό
(π.χ. σολομός)
1-2 ημέρες  Δεν υποδεικνύεται,
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες
Ψάρι έντονα καπνιστό
(π.χ.ρέγγες)
6-7 ημέρες Δεν υποδεικνύεται,
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες
Ψάρι ξηρό ή αλατισμένο 1 εβδομάδα Δεν υποδεικνύεται,
χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες
Θαλασσινά
Όταν αγοράζετε θαλασσινά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο αμέσως μόλις φθάσετε στο σπίτι. Συσκευάσατε τα θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια, καβούρια ή καραβίδες σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία και καλύψτε το δοχείο με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα Αποθηκεύσατε τα νωπά, καπνιστά ή παστεριωμένα ή θαλασσινά στους 0 με 3°C. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά που είναι συσκευασμένα σε περιτυλιγμένους δίσκους θα πρέπει, πριν να τοποθετηθούν στον καταψύκτη, να συσκευάζονται σε πλαστικές, χάρτινες ή σακούλες αλουμινίου κατάλληλες για κατάψυξη. Η θερμοκρασία αποθηκεύσεως πρέπει να είναι –18°C ή παρακάτω.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης θαλασσινών
Προϊόν  Ψύξη  Κατάψυξη
ΝΩΠΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Καβούρια & αστακοί ζωντανοί Την ίδια ημέρα Δεν υποδεικνύεται
Μύδια & αχιβάδες ζωντανά 2-3 ημέρες Δεν υποδεικνύεται
Στρείδια ζωντανά 7-10 ημέρες Δεν υποδεικνύεται
Μύδια & αχιβάδες χωρίς κέλυφος 1-2 ημέρες 3-4 μήνες
Στρείδια χωρίς κέλυφος 5-7 ημέρες 3-4 μήνες
Γαρίδες, κρέας κάβουρα 2-3 ημέρες 4 μήνες
Χτένια 2-3 ημέρες 3 μήνες
Καλαμάρια, νωπά 1 ημέρα 3 μήνες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Καβούρια 1-2 ημέρες 3 μήνες
Γαρίδες 3-4 ημέρες 2 μήνες
Ψάρια sticks, εμπορικά Δεν υποδεικνύεται 18 μήνες
Γαρίδες με επικάλυψη, εμπορικές Δεν υποδεικνύεται 1 έτος
Ψάρια, τεμάχια μαγειρεμένα 3-4 ημέρες 3 μήνες
 πηγή: diatrofi.gr

Πυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλωση

Συντάκτης: Aλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr

Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα συνήθως σχετίζεται με χαλασμένο κρέας, καθώς και τα παθογόνα που ζουν στα έντερα των ζώων. Η μόλυνση είναι πιθανότερο να συμβεί κατά τη σφαγή του ζώου. Όμως η σαλμονέλα μπορεί επίσης να μολύνει σαλάτες και φρούτα, κάτι που μερικές φορές παραγνωρίζεται.
Καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν διατροφικό στιλ για να τρώνε πιο υγιεινά και προτιμούν πιο πολύ τις σαλάτες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων, θα πρέπει να αναμένονται στο μέλλον περισσότερα περιστατικά μόλυνσης από σαλμονέλα και κωλοβακτηρίδια (E.coli).
Η σαλμονέλα είναι ένα βακτηρίδιο με παγκόσμια εξάπλωση που κατοικεί στο έντερο θερμόαιμων και ψυχρόαιμων ζώων και που έχει αναγνωρισθεί ως ένας σημαντικός ζωονοσογόνος παράγοντας (παράγοντας δηλαδή που προκαλεί νόσο που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο) με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα ζώα και στους ανθρώπους. Απαντάται ιδιαίτερα συχνά στα ζώα, ειδικά στα πουλερικά και τους χοίρους. Οι περιβαλλοντικές πηγές του μικροοργανισμού περιλαμβάνουν το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων, τις επιφάνειες κουζινών, τα ζωικά περιττώματα, τα ακατέργαστα κρέατα, ακατέργαστα πουλερικά και τα ακατέργαστα θαλασσινά.

Η νόσηση οποία εκδηλώνεται συνήθως με έντονη εντεροκολίτιδα που συνοδεύεται από πονοκέφαλο, κοιλιακό πόνο, διάρροια, ναυτία και μερικές φορές με εμετούς. Η αφυδάτωση, κυρίως στα παιδιά και στους ηλικιωμένους, μπορεί να είναι σοβαρή. Σχεδόν πάντα συνοδεύεται και από πυρετό. Η ανορεξία και η διάρροια συχνά επιμένουν για πολλές μέρες. Η μόλυνση ξεκινάει με οξεία εντεροκολίτιδα και μπορεί να καταλήξει σε σηψαιμία, ή εστιακή λοίμωξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μολυσματικός παράγοντας μπορεί να εντοπιστεί σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος και να προκαλέσει σηπτική αρθρίτιδα, χολοκυστίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, πνευμονία, πυόδερμα ή πυελονεφρίτιδα. Οι θάνατοι είναι σπάνιοι εκτός από τις πολύ μικρές ηλικίες, τους ηλικιωμένους, τους εξασθενημένους οργανισμούς και τους ανασοκατεσταλμένους. Ωστόσο, η νοσηρότητα και τα συνδεόμενα αποτελέσματα από την σαλμονέλωση μπορεί να είναι υψηλή.

Περίοδος επώασης: Η περίοδος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες, συνήθως όμως μεταξύ 12-36 ωρών.
Οι S . typhi και S . paratyphi A, B, και C προκαλούν τυφοειδή ή τύπου τυφοειδή πυρετό στον άνθρωπο. Διάφορα όργανα μπορούν να μολυνθούν με αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους. Το ποσοστό θανατηφόρων περιστατικών τυφοειδούς πυρετού είναι 10% έναντι σε λιγότερο από 1% για τις περισσότερες μορφές σαλμονέλωσης. Η S . dublin έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας 15% στους ηλικιωμένους και η S . enteritidis καταδεικνύει ένα περίπου ποσοστό θνησιμότητας 3,6% στα ξεσπάσματα νοσοκομείων/οίκων ευγηρίας, με τους ηλικιωμένους να εμφανίζονται ιδιαίτερα ευπαθείς.
Η σηψαιμία σαλμονέλας έχει συνδεθεί με την μόλυνση στη συνέχεια ουσιαστικά κάθε συστήματος οργάνων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ KAI ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Σε περιστατικά σηψαιμίας η σαλμονέλα μπορεί να απομονωθεί σε κατάλληλα θρεπτικά υλικά από κόπρανα και αίμα ή και υγρά των ιστών κατά την οξεία φάση της νόσησης. Σε περιστατικά εντεροκολίτιδας η αποβολή από τα κόπρανα συνήθως επιμένει για μερικές ημέρες ή εβδομάδες πέραν της οξείας φάσης. Η χορήγηση αντιβιοτικών είναι δυνατόν να μη μειώνει αυτή την διάρκεια. Για την ανίχνευση ασυμπτωματικών λοιμώξεων προτιμάται η καλλιέργεια από 3-10 g υλικού κοπράνων σε σχέση με τη χρήση στυλεών με υλικό από το απευθυσμένο και αυτά θα πρέπει να εμβολιάζονται σε κατάλληλα εμπλουτιστικά υλικά. Τα δείγματα θα πρέπει να συλλέγονται επί μερικές ημέρες καθόσον η αποβολή των μικροοργανισμών είναι δυνατόν να είναι διαλείπουσα. τα εργαστήρια θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν την απομόνωση και την ταυτοποίηση των πιο συνηθισμένων οροτύπων. Οι σπάνιοι ορότυποι θα πρέπει να αποστέλλονται σε Εργαστήρια Αναφοράς για ταυτοποίηση-τυποποίηση. Οι ορολογικές δοκιμές δεν είναι χρήσιμες στη διάγνωση. Για τον τυφοειδή πυρετό, οι προσφάτως αναπτυχθείσες συγκολλητινοαντιδράσεις για το αντίσωμα του αντιγόνου Vi έχουν ευαισθησία 95%, με πολύ χαμηλά ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.
Για τις περιπτώσεις που δεν έχουμε επιπλοκές δεν απαιτείται ειδική θεραπεία παρά μόνο αποκατάσταση της αφυδάτωσης με χορήγηση από το στόμα υγρών και υδατικών διαλυμάτων ηλεκτρολυτών. Τα αντιβιοτικά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μειώνουν την φορεία και μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία ανθεκτικών στελεχών ή πιο σοβαρής λοίμωξης. Χορήγηση θεραπείας απαιτείται στα βρέφη έως 2 μηνών, ηλικιωμένους, εξασθενημένους οργανισμούς, σε άτομα που πάσχουν από δρεπανοκυτταρική αναιμία, σε άτομα που έχουν μολυνθεί από το ιό HIV, άτομα με υψηλό και συνεχόμενο πυρετό ή εκδηλώσεις εξωεντερικής λοίμωξης. Η αντοχή στα αντιμικροβιακά των μη τυφοειδών σαλμονελλών ποικίλλει. Στους ενήλικες, η σιπροφλοξασίνη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, όμως δε χορηγείται στα παιδιά. Η κοτριμοξαζόλη και η χλωραμφαινικόλη αποτελούν εναλλακτικές λύσεις όταν εμπλέκονται στελέχη με αντοχή. Για ασθενείς με HIV μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία δια βίου για να προληφθεί σηψαιμία με Σαλμονέλλα.
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Τα βακτήρια της σαλμονέλας χρησιμοποιούν τις ινώδεις αποφύσεις τους («μαστίγια») για να προσκολλώνται στις σαλάτες και τα άλλα λαχανικά. Τα «μαστίγια» χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια κυρίως για να κινούνται, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση της σαλμονέλας λειτουργούν και ως «αρπάγες» για να συγκρατούνται στα λαχανικά.
Η σαλμονέλα είναι ευαίσθητη στη θέρμανση και εξουδετερώνεται με τη θέρμανση (πάνω από 70 °C). Τα ωμά ή όχι πολύ μαγειρεμένα φαγητά και η επαναμόλυνση, όταν έρχεται το μαγειρευμένο υλικό σε επαφή με τα ακατέργαστα προϊόντα ή τα μολυσμένα υλικά (σανίδες τεμαχισμού), είναι οι κύριες αιτίες της μόλυνσης. Το κατάλληλο μαγείρεμα και ο υγιεινός χειρισμός τροφίμων μπορούν να προλάβουν τις μολύνσεις από σαλμονέλα σε μεγάλο βαθμό.
Oι καταναλωτές πρέπει να καθαρίζουν τα χέρια τους με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού και των σαλατών. Επίσης να καθαρίζουν καλά την επιφάνεια των λαχανικών και των φρούτων. Το όξινο pH του χυμού λεμονιού και του ξυδιού καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και για αυτό η χρήση τους κατά το πλύσιμο, κατά τη συντήρηση αλλά και κατά την κατανάλωση της σαλάτας προστατεύει από τις δηλητηριάσεις. Ασφαλέστερες είναι οι σαλάτες που καταναλώνονται χωρίς να τεμαχιστούν. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί την σαλάτα κομμένη θα πρέπει να την καταναλώσει αμέσως μετά τον τεμαχισμό ενώ εάν πρόκειται να την καταναλώσει αργότερα θα πρέπει να τη συντηρήσει με χυμό λεμονιού ή ξύδι έστω και σε μικρή ποσότητα.
Το κρέας, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά πρέπει να φυλάγονται ξεχωριστά στο ψυγείο και, στην ιδανική περίπτωση, να κόβονται σε διαφορετικές επιφάνειες. Το ψυγείο δεν πρέπει να είναι τελείως γεμάτο, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο εσωτερικό του ο ψυχρός αέρας για να διατηρεί ασφαλή τα τρόφιμα.
Επειδή στην πόρτα του ψυγείου η ψύξη δεν είναι τόσο δυνατή όσο στα υπόλοιπα μέρη του, προτιμάτε να βάζετε εκεί τα προϊόντα μακράς διαρκείας (π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, χυμούς κλπ.) και τα πιο ευπαθή (π.χ. γάλα, γιαούρτι κλπ.) στα ράφια.
• Όταν τοποθετείτε στο ψυγείο μεγάλη ποσότητα ζεστού φαγητού, έχετε υπόψη σας ότι αυτό καθυστερεί να κρυώσει στο κέντρο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια, γεγονός που μπορεί να καταστήσει το τρόφιμο αυτό επικίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση.
• Αποθηκεύετε τα ευπαθή προϊόντα -ή αυτά που θέλετε να διατηρήσετε περισσότερο- στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου (ψυχρότερα ράφια θεωρούνται αυτά που βρίσκονται κοντά στην κατάψυξη).
•Τα μαλακά ή φρέσκα τυριά (κατίκι, γαλοτύρι), αν είναι συσκευασμένα, διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Αν τα αγοράσετε χύμα, μην τα κρατάτε πάνω από 10 μέρες στο ψυγείο.
• Τα τυριά άλμης (φέτα, τελεμές, δανέζικα) καλό είναι να τα καταναλώνετε εντός μίας εβδομάδας από την αγορά τους. Αν τα διατηρήσετε σε άλμη, θα κρατήσουν περισσότερο, αλλά πρέπει να τα καλύπτει τελείως.
• Τα κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να φυλάσσονται στο ψυγείο το πολύ 2 μέρες. Το ιδανικότερο όμως είναι -αν δεν καταναλωθούν άμεσα- να μπαίνουν απευθείας στην κατάψυξη.
• Το βούτυρο, όταν είναι καλά σκεπασμένο, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 1-2 μήνες. Αν αλλάξει χρώμα, αρχίσει να μυρίζει και εμφανίσει μούχλα, είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.
•Τα φρούτα πρέπει να φυλάσσονται, όταν είναι ώριμα, στα ράφια που βρίσκονται μακριά από την κατάψυξη.
•Τα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στα ψυχρότερα μέρη του ψυγείου. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο χωρίς να έχουν πλυθεί.
• Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν (χωρίς ρωγμές και σπασίματα) στα ψυχρότερα μέρη του ψυγείου, χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί. Διατηρούνται περίπου 3-4 εβδομάδες στη συντήρηση, ενώ τα βρασμένα 3-4 μέρες.
Για να περιορίσετε την ανάπτυξη βακτηρίων καθαρίζετε το ψυγείο σας τακτικά, περίπου κάθε 1-2 εβδομάδες. Αφαιρέστε όλα τα τρόφιμα από το ψυγείο και καθαρίστε όλα τα σημεία του ψυγείου με ήπιο υγρό πιάτων ή χλιαρό νερό και ξίδι. Καθαρίστε ξεχωριστά και σχολαστικά τα συρτάρια του ψυγείου. Έπειτα, στεγνώστε το ψυγείο χρησιμοποιώντας ένα καθαρό στεγνό πανί ή πετσέτα

πηγή:http://medlabgr.blogspot.com

Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί το χαλασμένο φαγητό;

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.    
Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα και διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών.
         

Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν γιατί εξαρτώνται συνήθως από το μικρόβιο που την προκάλεσε.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι
  • η ναυτία,
  • ο εμετός,
  • η διάρροια,
  • ο πόνος στην κοιλιά,
  • η ατονία.

Σε πιο σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να εμφανιστούν
  • αιμορραγικές προσμείξεις στις διαρροϊκές κενώσεις,
  • πονοκέφαλος,
  • πυρετός,
  • αίσθημα αδυναμίας και
  • αρθραλγίες.

Η ένταση επίσης των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τη φυσική σας κατάσταση και από την ποσότητα του μικροβίου ή της τοξίνης που θα πάρετε. Όσο, δηλαδή, μεγαλύτερη ποσότητα μολυσμένης τροφής καταναλώσετε, τόσο πιο σοβαρή θα είναι και η δηλητηρίαση που θα πάθετε.
        
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει ανάλογα και πάλι με το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί, λοιπόν, να εκδηλωθούν 30 λεπτά μετά, αλλά και έπειτα από μία ή δύο μέρες ή και περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσετε τα αίτια σε τροφές που καταναλώσατε λίγες μέρες πριν. Οι ενοχλήσεις, πάντως, διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τις δέκα.

Τις περισσότερες φορές η τροφική δηλητηρίαση περνάει χωρίς να απαιτείται ιατρική υποστήριξη. Αρκεί να πίνετε νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάθηκαν με τους εμετούς και τις διάρροιες και να ακολουθήσετε μια ελαφριά δίαιτα με περιορισμένα λιπαρά και φυτικές ίνες, που επιβαρύνουν το έντερο.
Τι πρέπει να κάνετε:
  • -Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), καθώς αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • -Καταναλώνετε στερεές τροφές, όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο και πατάτες βραστές.
  • -Πίνετε πολλά υγρά, καθώς ο εμετός και η διάρροια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση.
  • -Αλατίζετε ελαφρά τις τροφές σας, καθώς το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
- Η διάρροια και οι εμετοί διαρκούν πάνω από 2-3 μέρες.
- Η διάρροια και οι εμετοί συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
- Έχετε επίμονους εμετούς ή νιώθετε αφυδατωμένοι.
- Εμφανίσετε υπόταση και σύγχυση, η προσφυγή σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι άμεση.
- Ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχειρίσεις στο στομάχι κλπ)
πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Η γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί μια νόσο του πεπτικού συστήματος, ενώ το 95% των περιπτώσεων αυτής προκαλείται από ιούς. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και ίσως αυτός να είναι ο λόγος, που τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση της έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, ιδιαίτερα κατά του μήνες Οκτώβριο έως και Απρίλιο. Γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί και μετά από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τοξίνες (τροφική δηλητηρίαση), ενώ σπανιότερα η αιτιολογία είναι κάποια σοβαρή μολυσματική ασθένεια.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους εμετούς (συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες 6-10 ώρες και μετά υποχωρούν σταδιακά), υδαρείς κενώσεις (διάρροια), κοιλιακό πόνο, πυρετό (υψηλό ή δέκατα), αδυναμία και ανορεξία.
Στη διάρκεια των διακοπών μας ο κίνδυνος γαστρεντερίτιδας ελλοχεύει, καθώς κάποιοι από τους κανόνες υγιεινής να μη τηρούνται εν αγνοία μας.
Για το λόγο αυτό μη ξεχνάτε:
  • να πλένετε τα χέρια σας, όσο πιο συχνά γίνεται.
  • προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό
  • επιλέξτε το εστιατόριο που θα γευματίσετε, σιγουρευτείτε ότι ακολουθούντα οι βασικοί κανόνες υγιεινής
  • αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα.
Διατροφικές οδηγίες
  • Πρωταρχικό μέλημα στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης που ενδέχεται να προκληθεί από τους επαναλαμβανομένους εμετούς και τη διάρροια. Έτσι συστήνεται ή λήψη μικρών ποσοτήτων νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου ανά 15-20 λεπτά). Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που να περιέχει κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, τα οποία αποτελούν βασικούς ηλεκτρολύτες για την λειτουργία- ενυδάτωση του οργανισμού. Στην περίπτωση που η προσέλευση σε κάποιο φαρμακείο κρίνεται αδύνατη σε ένα ποτήρι νερό βάλτε μια πρέζα αλάτι και σόδα και μισό κουτάλι του γλυκού ζάχαρη. Η σόδα περιέχει διτανθρακικό οξύ, το αλάτι χλώριο και νάτριο και η ζάχαρη γλυκόζη, που τονώνει τον οργανισμό. Να θυμάστε ότι, αν προκύψει εμετός θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μια ώρα για να καταναλώσετε τροφή (σε μικρές ποσότητες) και νερό (2-3 κουταλιές).
  • Πίνετε σε μικρές ποσότητες τσάι με λεμόνι. Το τσάι χαρακτηρίζεται και για αντιδιαρροϊκές δράσεις.
  • Τα αναψυκτικά τύπου cola επειδή περιέχουν τανίνες περιορίζουν την κινητικότητα του εντέρου και κατά συνέπεια τον αριθμό των κενώσεων. Συνιστάται όμως η κατανάλωση ενός ποτηριού ημερησίως, καθώς τα προϊόντα αυτά περιέχουν και καφεΐνη, ουσία που προκαλεί αυξημένη διούρηση με άμεσο επακόλουθο την επιπλέον απώλεια υγρών, κάτι που σαφώς δεν είναι επιθυμητό. Επίσης, αποφεύγετε τα αναψυκτικά τύπου cola που είναι light ή δεν έχουν ζάχαρη, γιατί περιέχουν ασπαρτάμη, ουσία που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημά σας.
  • Η διατροφή σας πρέπει να χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μπορείτε να καταναλώσετε καλά βρασμένα κολοκυθάκια και καρότα καθώς και κομπόστες φρούτων ή μήλο με τη φλούδα και μπανάνα.
  • Χρησιμοποιήστε απλούς υδατάνθρακες στο μενού σας, δηλαδή, άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, φρυγανιές.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Προτιμήστε κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι άπαχο ψητά ή βραστά. Αποφύγετε τηγανητά και σάλτσες.
  • Μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, κρεμμύδι και σκόρδο κατά την παρασκευή των γευμάτων.
Εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές σε 2-3 ημέρες τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν. Διαφορετικά θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ιατρικές εξετάσεις και ίσως κριθεί απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν η διατροφή σας μπορεί να επανέλθει σταδιακά στους προηγουμένους ρυθμούς της.
Υπόδειγμα μιας μέρας με γαστρεντερίτιδα (εφόσον έχουν διακοπεί οι συνεχείς εμετοί και το άτομο βρίσκεται σε θέση να φάει).
  • Πρωινό: 1 φλιτζάνι τσάι με λεμόνι, 2 σταρένιες φρυγανιές
  • Δεκατιανό: 1 μικρή μπανάνα.
  • Μεσημεριανό: κοτόπουλο βραστό χωρίς πέτσα με λίγο ρύζι νερόβραστο ή βραστή πατάτα ή μακαρόνια λευκά νερόβραστα ή λίγο φιδέ.
  • Απογευματινό: Λίγη κομπόστα μήλο.
  • Βραδινό: Ψάρι βραστό, βραστά κολοκυθάκια και καρότα με λίγο λεμόνι.

 Written by  Γκιουμέ Αργυρώ Διαιτολόγος Διατροφολόγος

πηγή: www.diatrofi.gr

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...