Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και τα τυριάστο ψυγείο

 Written by  Εύα Μακρή Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSci
Αυγά
Όταν αγοράζετε αυγά καλό είναι να επιλέγετε αυτά που είναι σε χάρτινη συσκευασία, που αναφέρεται ο παραγωγός και αυτά που δεν είναι σπασμένα η λερωμένα. Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης, στους 0 με 3°C στη συσκευασία πωλήσεως. Τα ολόκληρα αυγά με κέλυφος πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 3 έως 5 εβδομάδες, ενώ τα αυγά που έχουν βραστεί μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο επί 1 εβδομάδα. Καλό είναι να μην αποθηκεύεται ψημένα αυγά χωρίς κέλυφος στο ψυγείο όπως επίσης μην βάζετε στην κατάψυξη τα αυγά. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, σπάστε τα και καταψύξετε υγρά ολόκληρα αυγά ή αφού ξεχωρίσετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Να χρησιμοποιείτε τα κατεψυγμένα αυγά εντός 1 έτους.
ΠΡΟΪΟΝ
ΨΥΞΗ ΚΑΤΑΨΥΞΗ
Αυγά νωπά με κέλυφος
3 με 5 εβδομάδες
Μην καταψύχετε
Ασπράδι αυγού νωπό
2 με 4 ημέρες
12 μήνες
Κρόκος αυγού νωπός
2 με 4 ημέρες
Οι κρόκοι δεν καταψύχονται καλά
Αυγά νωπά που καταψύχθηκαν τυχαία με το κέλυφος
Άμεση χρήση μετά την απόψυξη
Διατηρήστε τα κατεψυγμένα,
αποψύξτε τα στο ψυγείο

Αυγά, βρασμένα σφιχτά
1 εβδομάδα
Μην καταψύχετε
Φαγητά που έγιναν με αυγά
3 με 4 ημέρες Μετά το μαγείρεμα ή ψήσιμο,
2 με 3 μήνες 
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στα ευπαθή τρόφιμα γι αυτό θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Το σωστό σημείο αποθήκευσης του, είναι στα δυο υψηλοτέρα ράφια του ψυγείου, και όχι στην πόρτα του ψυγείου όπως συνηθίζουμε οι περισσότεροι. Επειδή στην πόρτα του ψυγείου η ψύξη δεν είναι τόσο δυνατή (10-15°C) όσο στα υπόλοιπα μέρη του, εκεί τοποθετούνται τα προϊόντα μακράς διαρκείας π.χ. αναψυκτικά, μπίρες, χυμοί
Γάλα:
Το φρέσκο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής και η διάρκεια συντήρησης που αναγράφεται στο προϊόν καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Το φρέσκο γάλα υψηλής παστερίωσης μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σχεδόν έναν μήνα εφόσον δεν θα έχει ανοιχτεί. Το γάλα μακράς διαρκείας διατηρείται εκτός ψυγείου πριν ανοιχτεί. Το εβαπορέ γάλα μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι το άνοιγμα του, όπου μετά διατηρείται στο ψυγείο.
Βούτυρο:
Το βούτυρο πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο στη συσκευασία του μέσα στο ψυγείο, και δεν πρέπει να το αφήνουμε για πολύ χρόνο έξω από αυτό. Αν αλλάξει χρώμα, αρχίσει να μυρίζει και εμφανίσει μούχλα, είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 1-2 μήνες ενώ στον καταψύκτη έως 12 μήνες. Πριν καταψύξετε το βούτυρο, περιτυλίξετε την συσκευασία με αλουμινόχαρτο .
Τυριά
Αποθηκεύσατε το τυρί στην αρχική του συσκευασία μέχρι να ανοιχθεί. Μετά το άνοιγμα συσκευάστε το τυρί περιτυλίγοντάς το με αδιάβροχο υλικό, όπως αλουμινόχαρτο, ειδικό πλαστικό ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Tα συσκευασμένα τυριά όπως το κατίκι διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους ενώ αν τα αγοράζετε χύμα, μην τα κρατάτε πάνω από 10 ημέρες. Η φέτα χωρίς άλμη διατηρείτε για 1 εβδομάδα ενώ με την άλμη της για 15 ήμερες. Τα σκληρά τυριά όπως είναι το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών. Τέλος, τυριά όπως η μυζήθρα, το ανθότυρο και το µανούρι, αν είναι συσκευασµένα έχουν διάρκεια ζωής έως 6 ηµέρες µετά το άνοιγµα. 
Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο
ή με αρωματικά παστεριωμένο, σφραγισμένο
Έως 30 ημέρες ή
κοιτάξτε την ημερομηνία λήξεως 
Γάλα πλήρες ή αποβουτυρωμένο
ή με αρωματικά παστεριωμένο, ανοιγμένο
5 ημέρες
Γάλα ζαχαρούχο και εβαπορέ, ανοιγμένο 
1 εβδομάδα
Κρέμα Μισή - Μισή, ανοιγμένη
10 ημέρες
Κρέμα, κανονική ή ελαφριά, ανοιγμένη
10 ημέρες
Κρέμα σαντιγί
3 μήνες σε αεροζόλ
3 ημέρες παρασκευή από μίγμα 
Γιαούρτι, ανοιγμένο
7 με 10 ημέρες
Γιαούρτι, σφραγισμένο, κατεψυγμένο
6 εβδομάδες
Βούτυρο, ανοιγμένο
1 με 2 μήνες
Βούτυρο, κατεψυγμένο
12 μήνες
Μαργαρίνη, ανοιγμένη
4 με 6 μήνες
Τυρί cottage, limburger,
camembert, ανοιγμένο
10 με 30 ημέρες
Σφραγισμένα
3 με 6 μήνες
Ανοιγμένα
3 με 4 εβδομάδες
Φέτα
2 εβδομάδες
Τυρί Ricotta, ανοιγμένο
5 ημέρες
Επαλείψεις τυριών
1 μήνας
Παγωτό
Κατάψυξη -18°C
2 με 3 εβδομάδες
πηγή:diatrofi.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...