Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Το κρέας, τα αλλαντικά και το κοτόπουλο στο ψυγείο

 Written by  Εύα Μακρή Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSci
Το κρέας είναι ένα από τα πιο ευπαθή τρόφιμα σε μικροοργανισμούς γι αυτό και η αποθήκευση του πρέπει να γίνετε με ασφάλεια. Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να ανευρεθούν και συνδέονται με το κρέας είναι οι:

  • Escherichia coli
  • Salmonella
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
Το κρέας που είναι τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη διατηρείτε στο ψυγείο στους 0-3°C για 3 ημέρες. Τα αρνίσια ποδαράκια μπορούν να διατηρηθούν για 5 ημέρες, ενώ ο κιμάς που είναι πιο ευαίσθητο τρόφιμο για 2-3 ήμερες. Στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -18°C, μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορούν να διατηρηθούν από 4-12 μήνες. Αντίθετα ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στη κατάψυξη για 3-4 μήνες.
Για την απόψυξη του κρέατος συστήνετε η μεταφορά του στο ψυγείο είτε στην αρχική συσκευασία είτε σε πιάτο για να στραγγίξουν τα υγρά απόψυξης. Μια εναλλακτική λύση είναι και ο φούρνος μικροκυμάτων.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης κρέατος 

Ψύξη 1,5-4,5°C
Καταψυξη -18°C
Ημέρες  Μήνες
Νωπό Κρέας
Πλευρά (παΐδια) 3-5 4-6 χοιρινό
6-9 μοσχάρι, αρνί 
Μπριζόλα, φιλέτο
3-5 6-12 βοδινό, μοσχαράκι
Κρέας για στιφάδο, βραστά
1-2 3-4
Κιμάς
1-2 3-4
Ποικιλία κρεάτων
1-2 3-4
Λουκάνικα
1-2 1-2
Αλατισμένα Επεξεργασμένα Προϊόντα Κρέατος(ανοιχτή συσκευασία)
Μπέϊκον
7 1 μήνας το χοιρινό
Hot Dogs
7 1-2 μήνες σε περιτύλιγμα 
Χοιρομέρι (Ζαμπόν) 
Ολόκληρο 7
1-2
Μισό 3-5
1-2
Φέτες 3-4
1-2
Κονσερβοποιημένο, κλειστό 6-9 μήνες
-
Μαγειρεμένο Κρέας 
Μαγειρεμένο κρέας & Πιάτα κρέατος
3-4
2-3
Σάλτσες & ζωμοί κρέατος
1-2
2-3
Εμπορικά Κατεψυγμένο Κρέας
Κιμάς
3
3
Λεπτές μπριζόλες, φιλέτα
3
3
Φαγητά κρέατος
3
3
Κρεατόπιτες
3
3
Πουλερικά
Το κοτόπουλο διατηρείτε στο ψυγείο στους 4,4°C. Να αποθηκεύεται το κοτόπουλο στο κάτω μέρος του ψυγείου, σε στεγανά η σκεπασμένα δοχεία. Καταναλώστε το εντός 1 ή 2 ημερών, αλλιώς καταψύξτε το στους –18°C. Εάν δεν το καταναλώσετε διατηρήστε το στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί έως και 12 μήνες. Η απόψυξη των πουλερικών μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Αν κάνετε απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων να μαγειρέψετε το τρόφιμο αμέσως μετά την απόψυξη.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης πουλερικών
ΠΡΟΪΟΝ  ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ
Νωπό κοτόπουλο, εντόσθια, κιμάς 1 με 2 ημέρες
Μαγειρεμένο κοτόπουλο, απομεινάρια 3 με 4 ημέρες
Ζωμός κοτόπουλου ή σάλτσα 1 με 2 ημέρες
Βραστό κοτόπουλο (διάφοροι τρόποι ή σούπες) 3 με 4 ημέρες
Μαγειρεμένα τεμάχια κοτόπουλου, καλυμμένα με ζωμό ή σάλτσα 1 με 2 ημέρες
Κοτόπουλο Nuggets, Πίτες 1 με 2 ημέρες
Κοτόπουλο τηγανητό 3 με 4 ημέρες
Έτοιμο μαγειρεμένο κοτόπουλο από καταστήματα (τηγανητό, ψητό κ.λπ.) 3 με 4 ημέρες
Φαγητά κοτόπουλου μαγειρεμένα σε καταστήματα που περιέχουν σάλτσα 1 με 2 ημέρες
Κοτοσαλάτα 3 με 5 ημέρες
Φαγητά συσκευασμένα υπό κενό, εμπορικά Σφραγισμένα 2 εβδομάδες
Ανοιχτά 3 με 4 ημέρες
Hotdogs κοτόπουλου, σφραγισμένα 
(όχι όμως πάνω από 1 εβδομάδα μετά την ημερομηνία πωλήσεως)
2 εβδομάδες
Hotdogs κοτόπουλου, μετά το άνοιγμα 7 ημέρες
Κονσερβοποιημένα προϊόντα κοτόπουλου 2 με 5 έτη σε κελάρι

Αλλαντικά
Όταν αγοράζουμε αλλαντικά θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί είναι ευαίσθητα στους μικροοργανισμούς. Θα πρέπει να τα διατηρούμε στην αρχική τους συσκευασία και να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης. Εάν τα έχουμε αγοράσει ήδη κομμένα σε φέτες θα πρέπει να τα καταναλώσουμε στις επόμενες 2-3 ημέρες, γι αυτό μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες αλλαντικών. Στην κατάψυξη διατηρούνται περίπου έως 2 μήνες .
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης αλλαντικών
Αλλαντικά 
Ψύξη
1,5-4,5°C 
Κατάψυξη
-18°C
Νωπά χοιρινά, βοδινά, γαλοπούλας 1-2  1-2 μήνες
Καπνιστά 7 Δεν υποδεικνύεται
Ξηρά & Ημίξηρα 2-3 εβδομάδες 1-2 μήνες
 
  πηγή: diatrofi.gr

Υπουργική Απόφαση με αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-06-2017), με θέμα: «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών και άλλες διατάξεις»

Δημοσιεύτηκε σήμερα (23-06-2017) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα Υγειονομική Διάταξη (Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-0...