Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Καρκινογόνες τοξίνες σε μαγειρικό λάδι!

Ο διατροφικός εφιάλτης «χτυπά» και πάλι την Κίνα! Οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν την άμεση ανάκληση μαγειρικού λαδιού, το οποίο θεωρείται ότι περιέχει υψηλά επίπεδα μιας καρκινογόνου τοξίνης.

Η ανάκληση αφορά το μαγειρικό λάδι που παρασκευάζουν τρεις εταιρίες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ οι Fusheng Oil, Manyi Peanut Oil και Mabao Oil, και το οποίο περιέχει υπερβολικά υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης, μιας τοξίνης που οφείλεται στη μούχλα.

Οι εγκαταστάσεις φύλαξης των προϊόντων των εταιριών έκλεισαν και οι άδειες λειτουργίας τους ανακλήθηκαν καθώς η έρευνα των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα εργοστάσια κλήθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ποσότητα των μολυσμένων προϊόντων των συγκεκριμένων εταιριών που διατέθηκε στην αγορά.

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες. Υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης τοξίνης μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε κάποια ζώα.

Πρόσφατα, οι κινεζικές αρχές εντόπισαν αυξημένα επίπεδα αφλατοξίνης στο γάλα του ομίλου Mengniu Dairy Group. Η τοξίνη βρέθηκε σε μια μονάδα του ομίλου στην επαρχία Σετσουάν. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι το μολυσμένο γάλα δεν έφτασε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων. Το γάλα καταστράφηκε και η Mengniu ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές.

Τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα είναι συχνό φαινόμενο. Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι, αβγά βαμμένα με επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, καρκινογόνα μανιτάρια, ακόμη και νοθευμένα κρασιά. Το 2008 έξι παιδιά πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν σοβαρά όταν κατανάλωσαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη.

πηγή: newsit.gr

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αγορά γαλοπούλαςΚατά την αγορά γαλοπούλας εφιστάται η προσοχή ώστε:
- Να είναι αποπτιλωμένες και απεντερωμένες (να έχει διανοιγεί και καθαριστεί η κοιλιακή κοιλότητα).
- Να είναι καλοσχηματισμένες με ανεπτυγμένες τις μυϊκές μάζες, το στήθος και τα μπούτια.
- Το δέρμα να είναι άθικτο, να μη φέρει αιματώματα, μώλωπες και σχισμές.
- Να διατηρούνται σε ψυγεία προθήκες και να μην είναι εκτεθειμένες στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος, στην σκόνη και τα καυσαέρια..
- Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες να είναι συσκευασμένες ατομικά σε διαφανές περιτύλιγμα, και να φέρουν την σήμανση που προβλέπεται από την νομοθεσία.
- Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασία -18 βαθμούς Κελσίου και δεν πρέπει να έχουν αποψυχθεί.

Αγορά αμνοεριφίωνΚατά την αγορά των αμνοεριφίων εφιστάται η προσοχή ώστε:

- Να φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, διότι διαφορετικά δεν υπεβλήθησαν στον απαραίτητο υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο που διασφαλίζει την υγιεινή τους κατάσταση.
- Να μην παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα.
- Τα σπλάχνα τους να μην φέρουν οζίδια και κύστεις.

Άγρια ή εκτρεφόμενα θηράματαΣτην αγορά, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, πωλούνται άγρια και εκτρεφόμενα θηράματα (αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγοί, φασιανοί, πέρδικες κλπ.) κατεψυγμένα ή σε απλή ψύξη.

Κατά την αγορά των θηραμάτων εφιστάται η προσοχή ώστε:

- Τα μεγάλα θηράματα, άγρια ή εκτρεφόμενα (αγριογούρουνα, ζαρκάδια ,ελάφια) να είναι πλήρως γδαρμένα και να φέρουν τις προβλεπόμενες από την νομοθεσία σφραγίδες.
- Να διατηρούνται σε συνθήκες ψύξεως ή κατάψυξης.
- Να μην παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή στη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα.
- Τα μικρά θηράματα (λαγοί, φασιανοί, πέρδικες) μπορούν να διατίθενται στην αγορά μη αποπτιλωμένα και μη γδαρμένα.

Αγορά αλλαντικώνΚατά την αγορά των αλλαντικών εφιστάται η προσοχή ώστε:

- Να διατηρούν το φυσιολογικό τους χρώμα.
- Το περίβλημά τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
- Να μην είναι ταγγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη σύσταση.
- Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, που όσο είναι ακέραια μπορούν να συντηρούνται σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου.
- Μερικά προϊόντα (χωριάτικα λουκάνικα) μπορούμε να τα προμηθευτούμε και από ορισμένα παραδοσιακά κρεοπωλεία, εφ όσον αυτά έχουν την απαραίτητη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Αγορά τυριώνΚατά την αγορά των τυριών εφιστάται η προσοχή ώστε:

- Να προσδιορίζεται επακριβώς ο τύπος του τυριού (π.χ. φέτα, λευκό τυρί άλμης, ημίσκληρο, κασέρι, γραβιέρα κλπ) που πρόκειται να αγοραστεί.
- Να διατηρούνται σε συνθήκες ψύξεως.
- Να μην είναι αλλοιωμένα (τάγγιση, πικρότητα, αποχρωματισμός).
- Η οσμή και η γεύση να είναι χαρακτηριστικές του είδους.
- Ιδιαίτερη προσοχή επίσης απαιτείται σε διάφορα νέα προϊόντα, εγχώρια ή εισαγόμενα, απομιμήσεις, αυθεντικών τυριών, στα οποία αντικαταστάθηκαν τα ζωικά λιπαρά από φυτικά. Τα προϊόντα αυτά προσφέρονται αντί των αυθεντικών.

Τέλος να θυμόμαστε όλοι, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, το χρυσό κανόνα του μέτρου και πως η κατάχρηση στο γιορτινό τραπέζι μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε μαι σωστή κατάσταση και να μην ψάχνουμε προϊόντα αδυνατίσματος κατόπιν εορτής!


πηγή: http://www.fagito.com

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Σημειώσατε...1

Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι πριν από τον μεγάλο χριστουγεννιάτικο αγώνα τους πάνω στο 'ρινγκ' (ίσως και χωρίς εισαγωγικά) του εορταστικού μας τραπεζιού, περνούν από τον απαραίτητο προαγωνιστικό διατροφικό έλεγχο.
Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες θα στολίσουν το εορταστικό μας τραπέζι. Και βέβαια αυτοί που βρίσκονται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους γίνονται οι καλύτεροι μάρτυρες (ο όρος με τη δίσημη έννοια του) της εορταστικής υπερκατανάλωσης γλυκισμάτων. Ας τονίσουμε όμως κάτι σε αυτό το σημείο. Το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανένα διαιτολόγιο! Αρκεί φυσικά να καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο και, ει δυνατόν, υπό τις συστάσεις του διατροφολόγου.
Στο δίλημμα λοιπόν 'μελομακάρονα ή κουραμπιέ', σημειώνουμε 1.
Όσον αφορά στη θερμιδική τους αξία και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αν και το ενεργειακό τους περιεχόμενο διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή, κατά μέσο όρο αποδίδουν 150 θερμίδες το καθένα. Αυτό όμως που ισχυροποιεί τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Με άλλα λόγια, τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση.
Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η υψηλή κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με αρκετά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσφέρουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, οι οποίες σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος συμβάλλοντας παράλληλα στην καλή ρύθμιση των μεταβολικών μας διεργασιών.
Παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α., ενώ αυτός του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο). Η κανέλλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια, με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Μάλιστα, η κανέλλα περιέχει και μικρή ποσότητα σιδήρου η οποία έχει και μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C του ξύσματος ή του χυμού πορτοκάλι. Ωστόσο και τα αμύγδαλα του κουραμπιέ αυξάνουν τη θρεπτική του αξία, καθώς είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες.
Συμπερασματικά, το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως στη θρεπτική.
Και σε αυτό το σημείο αναδύεται ένα δύσκολο στην απάντησή του ερώτημα. Μέχρι πόσα μελομακάρονα μπορώ να τρώω καθημερινά και σε ποια χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας;
Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας το εξής: το πόσο θα παχύνουμε εξαρτάται κατά βάση από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε. Έτσι, αν θέλουμε να κλείσουμε το γεύμα μας με ένα γλυκό, ας φροντίσουμε να μη φάμε τόσο βαρύ κύριο γεύμα. Την έννοια του μέτρου δεν θα πρέπει να την ξεχνούμε ακόμα κι αυτές τις μέρες.
Οι γιορτές έρχονται και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της περιόδου.
Ας μη γίνουν όμως το επίκεντρο αυτών των μερών και ας αφήσουμε άλλες αξίες να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο.
Πηγές:: www.iatronet.gr
             www.nutrimed.gr

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...