Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Καρκινογόνες τοξίνες σε μαγειρικό λάδι!

Ο διατροφικός εφιάλτης «χτυπά» και πάλι την Κίνα! Οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν την άμεση ανάκληση μαγειρικού λαδιού, το οποίο θεωρείται ότι περιέχει υψηλά επίπεδα μιας καρκινογόνου τοξίνης.

Η ανάκληση αφορά το μαγειρικό λάδι που παρασκευάζουν τρεις εταιρίες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ οι Fusheng Oil, Manyi Peanut Oil και Mabao Oil, και το οποίο περιέχει υπερβολικά υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης, μιας τοξίνης που οφείλεται στη μούχλα.

Οι εγκαταστάσεις φύλαξης των προϊόντων των εταιριών έκλεισαν και οι άδειες λειτουργίας τους ανακλήθηκαν καθώς η έρευνα των αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα εργοστάσια κλήθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ποσότητα των μολυσμένων προϊόντων των συγκεκριμένων εταιριών που διατέθηκε στην αγορά.

Οι αφλατοξίνες αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αφλατοξίνες παράγονται από μύκητες (μούχλα), που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φυστίκια και αμύγδαλα), μπαχαρικά, σιτηρά και σε τυριά, όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Επίσης μπορεί να εμφανισθούν στο γάλα ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές (καλαμπόκι κ.λπ.), στα οποία είχαν αναπτυχθεί μύκητες. Υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης τοξίνης μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε κάποια ζώα.

Πρόσφατα, οι κινεζικές αρχές εντόπισαν αυξημένα επίπεδα αφλατοξίνης στο γάλα του ομίλου Mengniu Dairy Group. Η τοξίνη βρέθηκε σε μια μονάδα του ομίλου στην επαρχία Σετσουάν. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι το μολυσμένο γάλα δεν έφτασε ποτέ στα ράφια των καταστημάτων. Το γάλα καταστράφηκε και η Mengniu ζήτησε συγγνώμη από τους καταναλωτές.

Τα διατροφικά σκάνδαλα στην Κίνα είναι συχνό φαινόμενο. Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν ανακυκλωμένο μαγειρικό λάδι, αβγά βαμμένα με επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, καρκινογόνα μανιτάρια, ακόμη και νοθευμένα κρασιά. Το 2008 έξι παιδιά πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν σοβαρά όταν κατανάλωσαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη.

πηγή: newsit.gr

Τροφική δηλητηρίαση: Τα πέντε μεγάλα λάθη που κάνουν όλοι στην κουζίνα

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια (όπως η σαλμονέλα ή το E. coli) και μπορεί να προκα...