Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Εστίες μολύνσεων οι πάγκοι των κουζινών


Εστίες μολύνσεων θεωρούνται οι πάγκοι της κουζίνας των νοικοκυριών, ιδιαίτερα κατά την παρασκευή των γευμάτων, καθώς στο μη σωστό καθαρισμό τους οφείλεται διεθνώς το 32% των μολύνσεων των τροφίμων.
Σε κάπως καλύτερη θέση βρίσκονται οι αντίστοιχοι χώροι των καταστημάτων μαζικής εστίασης, στους οποίους το ποσοστό των μολύνσεων ανέρχεται στο 23%.
Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής της Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Νικόλαος Σούλτος, στο περιθώριο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωϊκής Παραγωγής.
Ο κ.Σούλτος επισήμανε, επίσης, το έλλειμμα που -όπως είπε- εντοπίζεται στην ενημέρωση των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά στα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να αποτρέπεται η μόλυνση των τροφίμων. Έκρινε, ακόμη, ως επιτακτική την ανάγκη κατάρτισής τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τροφιμογενείς διαταραχές.
Ταυτόχρονα, σημείωσε πως σε μερικές χώρες της ΕΕ το ποσοστό μόλυνσης των τροφίμων στα σπίτια των νοικοκυριών φθάνει έως και το 38%. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η διεθνής τάση είναι αυξητική, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα των τροφιμογενών διαταραχών που σημειώνονται στις οικίες των πολιτών.
Προβλήματα και κατά την παρασκευή του κιμά
Στο μεταξύ, τα στοιχεία άλλης έρευνας, στην οποία συμμετείχε και ο κ.Σούλτος, έδειξαν ότι υπάρχει πρόβλημα και με το νωπό κιμά, που παρασκευάζεται σε καταστήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, σε δείγμα 100 τεμαχίων που αγοράστηκαν από κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ της ευρύτερης περιοχής, εντοπίστηκε πληθυσμός μικροοργανισμών, σε ποσοστό 15% πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, βρέθηκε και σαλμονέλα.
Η μόλυνση του κιμά, αποδίδεται κυρίως στη μηχανή που χρησιμοποιείται, αλλά και στην υγιεινή του καταστήματος και του ατόμου που τη διαχειρίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές μιλούν για ανάγκη περαιτέρω έρευνας, σε ό,τι αφορά στον καλύτερο καθαρισμό της μηχανής του κιμά.
Διοξίνες: Ελάχιστα τα κρούσματα στην Ελλάδα
Μπορεί η Ελλάδα να κατέχει αρνητικές πρωτιές σε πολλά και διάφορα ζητήματα, σε ό,τι αφορά, όμως, στα κρούσματα διοξινών στο κρέας, κατατάσσεται παγκοσμίως σε μία από χαμηλότερες θέσεις -τα κράτη Βαλτικής κρατούν τα ηνία- όπως ανέφερε, η κτηνίατρος-λειτουργός δημόσιας υγείας στη διεύθυνση κτηνιατρικής του ΑΤΕΙΘ, Μαρία Καλαϊτζίδου.
Η κ.Καλαϊτζίδου επισήμανε πως οι διοξίνες είναι ένας χημικός παράγοντας κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε, όμως, πως μόνο μία από αυτές είναι καρκινογόνα, η οποία δεν ανιχνεύθηκε ποτέ σε κάποιο ελληνικό τρόφιμο. Τόνισε δε ότι οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν πως «στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα διοξινών στο κρέας, αλλά είμαστε και από τις χώρες διεθνώς, με τα χαμηλότερα επίπεδα».
Αναφερόμενη και στο προ εξαετίας συμβάν στους Ταγαράδες, όταν και λόγω της πυρκαγιάς στη χωματερή η περιοχή είχε τεθεί σε «καραντίνα», η κ. Καλαϊτζίδου είπε πως οι ελληνικές αρχές δέχτηκαν συγχαρητήρια, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το πρόβλημα.
Τότε, η περιοχή είχε αποκλειστεί και -όπως είπε- δε διατέθηκε το παραμικρό στην αγορά, όπως γάλα, κρέας ή αυγά, τα οποία και καταστρέφονταν με τη μέθοδο της αποτέφρωσης.
Υπογραμμίζοντας με τη σειρά της τη σημασία εκπαίδευσης του καταναλωτή στο σωστό και υγιεινό τρόπο διατροφής, η κ.Καλαϊτζίδου επεσήμανε ότι η καταναλωτική συνείδηση των Ελλήνων αυξάνεται διαρκώς και με γοργό ρυθμό.

ΠΗΓΗ:health.in.gr

Ημερίδα για την επίδραση της διατροφής στην ψυχική και σωματική υγεία

Η ημερίδα απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους επαγγελματίες υγείας. Tο Τμήμα Διατροφής του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομε...