Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Εντόπισαν την πιθανή πηγή του E coli

Ύποπτοι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010

Ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) που εδρεύει στη Σουηδία και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) που εδρεύει στην Ιταλία δήλωσαν ότι οι αρχικές έρευνες υποδηλώνουν ότι "ύποπτο μέσο της μόλυνσης τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία είναι η κατανάλωση φύτρων". Η έρευνα προς τα πίσω στη διατροφική αλυσίδα προοδεύει και έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό ότι "σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα" της επιδημίας, αναφέρουν οι ειδικοί σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ECDC αργά χθες.

Η εκπρόσωπος της EFSA Λουσία ντε Λούκα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι οι σπόροι αυτοί εισήχθησαν από την Αίγυπτο μέσω μίας μόνο γερμανικής εταιρείας εισαγωγής σπόρων. "Οι έρευνες συνεχίζονται", δήλωσε στο Ρόιτερς. Η γερμανική εταιρεία οργανικών σπόρων agaSAAT ανακοίνωσε ότι έχει διανείμει σπόρους στην Thomson & Morgan, μια βρετανική εταιρεία σπόρων, το όνομα της οποίας αναφέρθηκε ως πιθανή πηγή του ξεσπάσματος της μόλυνσης με E.coli στη Γαλλία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι σπόροι αυτοί είχαν λάβει έγκριση από τις υγειονομικές αρχές έπειτα από έλεγχο.

"Στείλαμε σπόρους στην Thomson & Morgan στη Βρετανία, αλλά οι σπόροι αυτοί δεν ήταν μολυσμένοι με E.coli", δήλωσε ο διευθυντής της agaSAAT Βέρνερ Αρτς.

"Κάνουμε μικροβιολογικούς ελέγχους στους σπόρους μας και δεν υπήρξαν θετικά τεστ για E.coli", προσέθεσε, σημειώνοντας ότι "αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από τις γερμανικές υγειονομικές αρχές".
Η Thomson & Morgan ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσύρει ορισμένες ποικιλίες σπόρων από την αγορά και ότι συστήνει στον κόσμο να μην τους καταναλώνει ή τους καλλιεργεί. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν αποσύρει κανένα από τα προϊόντα της.
Οι ερευνητικές ομάδες των ECDC και EFSA προειδοποίησαν ωστόσο ότι η μόλυνση των σπόρων μπορεί να προέκυψε σε οποιοδήποτε στάδιο στη μακρά και περίπλοκη αλυσίδα προμήθειας, ανάμεσα στην παραγωγή των σπόρων, τη μεταφορά, το πακετάρισμα και τη διανομή, οπότε "αυτό σημαίνει ότι κι άλλες παρτίδες μολυσμένων δυνάμει σπόρων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ και ίσως και εκτός".

πηγή:http://thebest.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...