Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Ολλανδία και Βρετανία προειδοποιούν τους καταναλωτές για την κατανάλωση ωμών βλαστών


Ολλανδοί και Βρετανοί ειδικοί του τομέα υγείας προειδοποιούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τους ωμούς βλαστούς αφότου οι γαλλικές αρχές συνέδεσαν την επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γαλλία με εκείνη στη Γερμανία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 43 άνθρωποι. Ο Πολ Χάντερ, καθηγητής δημόσιας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια της Βρετανίας, υποστήριξε ότι είναι απίθανο να πρόκειται για σύμπτωση που και στις δύο περιπτώσεις υποδεικνύονται ως υπεύθυνοι οι ωμοί βλαστοί που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες.
Στη Γαλλία, επτά άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύοντα - ο ένας στη μονάδα εντατικής θεραπείας - αφού προσβλήθηκαν από το επικίνδυνο βακτήριο. Άλλος ένας ασθενής έχει μεταφερθεί σε μονάδα που ειδικεύεται σε νεφρικές παθήσεις ενώ η κατάσταση μιας 78χρονης έχει βελτιωθεί σε «σταθερή» από «σοβαρή».
Οι γαλλικές αρχές επισήμαναν ότι σε τουλάχιστον δύο από τους ασθενείς εντοπίστηκε το ίδιο σπάνιο στέλεχος του βακτηρίου που προσέβαλε χιλιάδες ανθρώπους στη Γερμανία.
Η βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (FSA) προειδοποίησε ότι οι βλαστοί όπως φύτρες αλφάλφα, φασολιών και μοσχοσίταρου θα πρέπει να τρώγονται μόνο αφού μαγειρευτούν. «Δεν πρέπει να τρώγονται ωμοί», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η FSA σημειώνει πάντως ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στη Βρετανία που να συνδέονται με την επιδημία στη Γαλλία.
Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας, από την πλευρά του, συμβούλευσε τους καταναλωτές να μην τρώνε ωμό μοσχοσίταρο, σπόρους μουστάρδας και άλλους βλαστούς. Στην Ολλανδία καταγράφηκαν εννέα κρούσματα που συνδέονταν ευθέως με την επιδημία στη Γερμανία.

πηγή: http://thebest.gr

8 τροφές που απαγορεύεται να βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή. Χρειάζεται, όμως, και προσοχή.  Οπως ως προς το τι βάζει κανε...