Το βόειο κρέας που αγοράζετε είναι πιθανό να περιέχει μια
ποικιλία από βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν και τα οποία είναι
ανθεκτικά στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να εξαλειφθούν, σύμφωνα
με νέα στοιχεία από τον οργανισμό Consumer Reports στις ΗΠΑ.
Ενώ τα περισσότερα βακτήρια στο κρέας εξολοθρεύονται, όταν αυτό
μαγειρεύεται σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία, πολλοί που άνθρωποι προτιμούν
να τρώνε το κρέας τους πολύ ελαφρά ψημένο, με αρκετό αίμα ακόμα μέσα,
διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να ασθενήσουν, ειδικά όταν το κρέας
προέρχεται από συμβατική κτηνοτροφία, όπου στις αγελάδες χορηγούνται και
αντιβιοτικά και ορμόνες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 20% του βοείου κρέατος στις
ΗΠΑ από τέτοιου είδους κτηνοτροφικές μονάδες περιέχει βακτήρια που είναι
ανθεκτικά σε τρεις ή περισσότερες κατηγορίες αντιβιοτικών.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν το κρέας από 300
πακέτα βόειου κιμά, που αγόρασαν από διάφορα σημεία της χώρας, όπως θα
έκανε οποιοσδήποτε απλός καταναλωτής. Το κρέας ελέγχθηκε για πέντε
κοινούς τύπους βακτηρίων που μπορεί να βρεθούν στο βόειο κρέας: Clostridium perfringens, E. coli, εντερόκοκκος, σαλμονέλα και σταφυλόκοκκος.
Σε όλα τα δείγματα εντοπίστηκαν κάποιου είδους βακτήρια, αν και τα
κρέατα που προέρχονταν από μονάδες μη-συμβατικής κτηνοτροφίας (δηλαδή
από ζώα στα οποία ΔΕΝ χορηγούνται αντιβιοτικά και ορμόνες) ήταν λιγότερο
πιθανό να έχουν επιβλαβή βακτήρια.
Περισσότερο από το 80% των κρεάτων από συμβατική κτηνοτροφία
είχε δύο τύπους βακτηρίων και σχεδόν το 20% των δειγμάτων είχε το
βακτήριο C. perfringens, το οποίο είναι υπεύθυνο για σχεδόν ένα
εκατομμύριο περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο.
“Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να καταλάβετε αν μια συσκευασία
αγοραστού βόειου κρέατος περιέχει βακτήρια ή όχι, απλά με την εξωτερική
οπτική εξέταση ή την μυρωδιά”, υποστηρίζει ο Urvashi Rangan,
εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και
την Βιωσιμότητα στο Consumer Reports.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 10% των δειγμάτων είχαν ένα στέλεχος του βακτηρίου S. Aureus,
το οποίο παράγει μια τοξίνη που μπορεί σας αρρωστήσει και το οποίο δεν
σκοτώνεται ακόμη και όταν το κρέας μαγειρεύεται κανονικά. Ωστόσο, από
την στιγμή που το κρέας θα μαγειρευτεί στους 70 βαθμούς Κελσίου
και πάνω, σε όλο του το σώμα (δηλαδή όταν αυτή η θερμοκρασία φτάσει
πλήρως στο εσωτερικό του κομματιού) τότε όλα τα επικίνδυνα βακτήρια
εξολοθρεύονται.
Οι ερευνητές συνιστούν στους καταναλωτές να αναζητούν βόειο κρέας το
οποίο να αναγράφει στην συσκευασία του ότι είναι “χωρίς αντιβιοτικά”,
από ζώαπου “τρέφονται με χόρτο”, ή την ένδειξη “βιολογικό”.. Το Consumer
Reports λέει ότι αυτές οι ετικέτες δείχνουν ότι τα βοοειδή τρώνε χόρτο
και ζωοτροφές και δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά ή ορμόνες.
πηγή: iatropedia.gr