ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά… την υγεία μας! Κερδοσκόποι που εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις σε ελεγκτικό μηχανισμό και την ανάγκη των καταναλωτών για χαμηλές τιμές, ακόμη και στα τρόφιμα, δε διστάζουν να κάνουν παιχνίδια εξαιρετικά επικίνδυνα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο τον ανυποψίαστο καταναλωτή, που θα καταναλώσει – για παράδειγμα – ψάρι κατεψυγμένο, το οποίο όμως είχε επανακαταψυχθεί πριν πουληθεί από τον ασυνείδητο έμπορο!
Η “Ν.Κ.” δημοσιεύει παρακάτω εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές, που παρέχει για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.
Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Παπαδάκης, θα πρέπει κατά την αγορά των τροφίμων να είναι πολύ προσεκτικοί στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων. «Μην αγοράζετε τρόφιμα χωρίς ενδείξεις ή χωρίς ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στη συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της Ε.Ε., οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης», αναφέρει.
Κατεψυγμένα αλιεύματα
Σε περίπτωση κατεψυγμένων αλιευμάτων, που πωλούνται χύμα, οι ενδείξεις αυτές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή. «Μην αγοράζετε τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους πλησιάζει. Προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα, σύσταση, κ.λπ.)», λέει στη “Ν.Κ.” ο Αντώνης Παπαδάκης, ο οποίος και καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν τους πλανόδιους.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασία -18 οC, ενώ τα ευπαθή τρόφιμα συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασίες από 2-5 οC. Συστήνεται η αγορά χύμα αλιευμάτων να περιορίζεται σε αλιεύματα προφυλαγμένα σε ατομικές ή όχι συσκευασίες και να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα γιατί η κυκλοφορία του αέρα δε γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μη δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες.
Στο ψυγείο αποθηκεύεστε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πάνω από τα ωμά. Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου, εκτός εάν τα αποθηκεύσετε σε ρηχούς περιέκτες».
Κατά την παρασκευή των τροφίμων, απαιτείται προσοχή στη διασταυρούμενη μόλυνση. Να μην έρχονται σε επαφή ωμά τρόφιμα με ψημένα ή τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση χωρίς θερμική επεξεργασία αλλά ούτε και σκεύη που ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.
Η απόψυξη
Σε ό,τι αφορά την απόψυξη του τροφίμου, ο επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρει ότι αυτή γίνεται μέσα σε ψυγείο (5 βαθμοί κελσίου) και αν αυτό δεν είναι εφικτό σε θερμοκρασία δωματίου όχι πάνω από 21 οC και ποτέ με ζεστό νερό. «Πιθανόν κάποια τρόφιμα να αποψυχθούν σε φούρνο μικροκυμάτων μετά από σχετικές οδηγίες της συσκευασίας. Τρόφιμα που αποψύχθηκαν, απαγορεύεται να επανακαταψυχθούν. Κατάψυξη προϊόντων μπορούν να κάνουν μόνο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδική άδεια για το σκοπό αυτό».
«Είναι κάποιοι που εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση και παίζουν με τη δημόσια υγεία και ποντάρουν στις ελλείψεις που παρουσιάζει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός», λέει στη “Ν.Κ.” ο Αντώνης Παπαδάκης, τονίζοντας ότι για το λόγο αυτό ο κόσμος θα πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή όταν προμηθεύεται τρόφιμα και ακόμη περισσότερο όταν καταναλώνει τρόφιμα σε καταστήματα. Αναφερόμενος στις ελλείψεις του ελεγκτικού μηχανισμού, το μέλος της διοίκησης της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εποπτών Δημόσιας Υγείας προσθέτει: «Στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης υπηρετούν 12 επόπτες Δημόσιας Υγείας, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30, παρόλο που και αυτός ο αριθμός είναι μικρός, αν αναλογιστούμε την αύξηση του πληθυσμού λόγω επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες
http://epoptes.wordpress.com