Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Καλοκαίρι και τροφικές δηλητηριάσεις


Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων και εκδήλωσης τροφικών δηλητηριάσεων, ειδικά εφόσον δεν τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής για την προετοιμασία και τη διατήρηση των τροφών.

 
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) εφιστά την προσοχή όλων μας και παρέχει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό στη διάρκεια του καλοκαιριού χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
Γενικές συμβουλές
* Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
* Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε έντομα.
* Τοποθετούμε τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα και αλλοιώνονται πιο εύκολα, στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.
* Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και οπωσδήποτε πριν από κάθε γεύμα.
* Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
*Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
* Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα ωμά θαλασσινά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για άτομα που πάσχουν, από κάποια νοσήματα, όπως ηπατικές νόσους.
* Δεν αγοράζουμε φαγώσιμα από πλανόδιους.
Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά
* Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται σε ψυγεία ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
* Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο.
Παγωτά
* Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), γιατί αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, (το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί) είτε λανθασμένους χειρισμούς στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών στα σημεία πώλησης.
* Ελέγχουμε τις ενδείξεις, που αναγράφονται στη συσκευασία των παγωτών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης, στις ατομικές συσκευασίες των παγωτών αλλά μόνο στις οικογενειακές συσκευασίες.
* Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.
* Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου στην κύρια μάζα του παγωτού αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
* Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά: -πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,
-δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο,
- πρέπει να κλείνουν ερμητικά,
- δεν πρέπει να σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους
* Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας το παγωτό όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό από Σουπερ Μάρκετ, φροντίζουμ να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.
Ωμό κρέας
* Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
* Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.
* Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.
* Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.
* Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει σε ωμό.
Μαγειρεμένα τρόφιμα
* Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το βάζουμε, στο ψυγείο και πριν το καταναλώσουμε το ξαναζεστάνουμε, έτσι ώστε στο κέντρο του να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60οC.
* Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός για την ανάπτυξη μικροβίων. Για το λόγο αυτό, κρατάμε το φαγητό εκτός ψυγείου για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.
Γεύμα στο εστιατόριο
Το καλοκαίρι τρώμε συχνά έξω. Τι πρέπει να προσέχουμε;
* Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό με καθαρά ρούχα εργασίας ).
* Δεν καταναλώνουμε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.
* Ζητάμε πάντα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.
* Δεν καταναλώνουμε λαχανικά, που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί, καλά.
* Προτιμούμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά, που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.
Μικρογεύματα
Μερικές χρήσιμες συμβουλές, όταν αγοράζουμε τρόφιμα, από τα κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες κ.λπ., είναι οι εξής:
* Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.
* Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες ) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
* Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή πολύ ζεστά.
* Σαλάτες, που διατίθενται σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
* Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.
* Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).
* Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων, που δεν καταναλώθηκαν μέσα σε 2 ώρες από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.
Θερμίδες
Πολλά από τα εδέσματα, που καταναλώνουμε τώρα το καλοκαίρι, είναι δροσιστικά και γευστικά αλλά την ίδια στιγμή είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Καλό είναι να πίνουμε άφθονο νερό και να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας, καθημερινά, τα 5 Χρώματα:
* Κίτρινο: κίτρινα φρούτα (μπανάνες) και λαχανικά (κίτρινες πιπεριές)
* Πράσινο: λαχανικά και σαλάτες (μαρούλι)
* Πορτοκάλι: πορτοκαλί φρούτα (πορτοκάλια)
* Μπλε: ανθοκυάνες (σταφύλι, σουλτανίνα)
* Κόκκινο: κόκκινα φρούτα και λαχανικά (κόκκινες πιπεριές, κεράσια)

Μάριος Ανδρέου
Παιδίατρος
Υπεύθυνος ΚΠΜ


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ε.coli: Νέο κρούσμα μόλυνσης με το βακτήριο στη Σουηδία


Μια περίπτωση μόλυνσης με θανατηφόρο βακτήριο Ε. coli, παρόμοιο με το γερμανικό στέλεχος του βακτηρίου, που όμως φαίνεται ότι δεν προήλθε από τη Γερμανία, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, ανακοινώθηκε την Τρίτη από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η περίπτωση μόλυνσης που εντοπίστηκε στη Σουηδία «δεν έχει καμιά σχέση με τα κρούσματα στη Γερμανία» ανέφερε ο δόκτωρ Κάριν Τέγκμαρτ Βίσελ του σουηδικού Ινστιτούτου ελέγχου των ασθενειών.
Το πρόσωπο που μολύνθηκε είναι ένας μεσήλικας άνδρας που ζει στο νότιο τμήμα της Σουηδίας «και δεν πήγε ποτέ στη Γερμανία» όπως επισήμανε ο Δρ. Βίσελ.

«Δεν πήγε ποτέ στο εξωτερικό ούτε είχε καμία επαφή με άτομα που πήγαν ή άτομα που είχαν μολυνθεί από το βακτήριο» πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Δεν είναι σαφές εάν η μόλυνση προέρχεται από τροφές στη Σουηδία ή έχει κάποια -άγνωστη προς το παρόν- σχέση με την έκρηξη που σημειώνεται στη Γερμανία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
Στη Γερμανία η εμφάνιση του βακτηρίου προήλθε από σπόρους και φύτρα για σαλάτες που προέρχονταν από φάρμα με βιολογικά προϊόντα στο βόρειο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάιο έως σήμερα 48 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 47 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία.

πηγή: http://epoptes.wordpress.com

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Έμεινε παράλυτος αφού έφαγε δύο μπριζόλες!

Μια είδηση που σοκάρει. Ένας 46χρονος πατέρας δύο παιδιών κόντεψε να πεθάνει αφού είχε φάει μπριζόλα. Πως περιγράφει ο ίδιος τα όσα έζησε
Πρόκειται για τον 46χρονο Ντάρεν Ασχαλ, από το Chorley του Lancashire. Έμεινε για 5 μήνες στο νοσοκομείο σχεδόν σε κώμα. Πλέον δεν μπορεί να περπατήσει ενώ έχει δυσκολίες ακόμη και στην επικοινωνία του με τους άλλους. Όμως οι γιατροί του λένε πως είναι τυχερός που ζει μετά από λιστέρια και μηνιγγίτιδα που του παρέλυσε αρκετά νευρικά μέρη του σώματος του.
 
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου. Αρχικά αισθάνθηκε άρρωστος αφού πρώτα είχε ψήσει και φάει δύο μπριζόλες σε μια μεταλλική πλάκα καθώς βρισκόταν στο Μπέρμιγκχαμ όπου εργαζόταν αφού είναι κηπουρός.
 
“Είχε καταλάβει ότι η μία μπριζόλα δεν ήταν ψημένη καλά. Το κατάλαβα στην γεύση. Το μετάνιωσα που την έφαγα. Αισθανόμουν ότι αυτό που κάνω ήταν λάθος. Και τελικά ήταν. Ένα μήνα αργότερα πήγα στο νοσοκομείο καθώς νόμιζα πως είχα πάθει καρδιακή προσβολή. Μετά από τρεις μέρες άρχισε να παραλύει η δεξιά πλευρά του προσώπου μου και οι περισσότεροι νόμιζαν πως πάθαινα εγκεφαλικό. Μάλιστα πήρα και την κατάλληλη θεραπεία για εγκεφαλικό αλλά τίποτα δεν πέρναγε”, λέει ο Ντάρεν περιγράφοντας τα όσα έζησε.

Πριν και μεταΠριν και μετα
 
Ο Ντάρεν είχε πάθει λιστέρια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και με 70 μέρες καθυστέρηση. Στις 11 Φεβρουαρίου βγήκε από το νοσοκομείο και επέστρεψε μετά από δύο μέρες αφού η κατάσταση του είχε χειροτερέψει.
 
“Ήμουν σίγουρη ότι ο Ντάρεν πέθαινε. Δεν ήξερα τι να κάνω”, είπε η σύζυγος του Πόλα. Ο γιατρός που πήγε σπίτι τους, τους είπε πως η κατάσταση του ήταν πολύ σοβαρή. Έτσι επέστρεψε ξανά στο νοσοκομείο και από εκεί μεταφέρθηκε στο Royal Preston Hospital αφού με δυσκολία μπορούσε να ανασάνει ενώ είχε παραλύσει ολόκληρος.
 
Ο Ντάρεν δεν πρόκειται να αναρρώσει πλήρως ποτέ. Θα χρειάζεται να παίρνει συνέχεια αντιβίωση για όλη του την ζωή αλλά όπως λένε οι γιατροί είναι πολύ τυχερός που ακόμη ζει και που θα ζήσει για αρκετά χρόνια ακόμη έστω και στην κατάσταση αυτή.
 
 
Τι είναι η λιστέρια
 
Η λιστέρια, είναι ένα μικρό κινητό γκραμ-θετικό βακτηρίδιο που βρίσκεται στο περιβάλλον, στα φυτά, στην εντερική χλωρίδα πολλών θηλαστικών ζώων και του ανθρώπου (σε ένα 5% των υγιών ανηλίκων), ενώ επίσης απομονώνεται από διάφορες τροφές όπως γάλα, λαχανικά, πουλερικά, ψάρια και κρέας.
 
Είναι ασύνηθες αίτιο λοιμώξεων για το γενικό πληθυσμό, προκαλεί όμως σοβαρότατες λοιμώξες (βαχθηριαιμία, μηνικοεγκεφαλίτιδα) σε ορισμένες ομάδες ατόμων - νεογνά, έγκυες, ηλικιωμένους, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Προκαλεί σποραδικά κρούσματα και επιδημίες γαστρεντερίτιδας, από την οποία κινδυνεύουν ιδιαίτερα οι προαναφερόμενες ομάδες ατόμων. Στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα μεταξύ 26ης και 30ής εβδομάδας κύησης (παρατηρείται η μεγαλύτερη ανεπάρκεια της κυτταρικής ανοσίας), προκαλείται βαχθηριαιμία (συνήθως αυτοϊώμενη) και στη συνέχεια προσβάλλει τον πλακούντα. Στο 20% αυτών των περιπτώσεων παρατηρείται πρόωρος τοκετός ή και θάνατος του νεογνού.

πηγή : newsit.gr

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Νέα έρευνα για το E.coli


Ο τύπος του βακτηρίου E.coli, που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία, αποτελεί μια γενετική μίξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της ικανότητάς της να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Ομάδα με επικεφαλής τον Χέλγκε Καρς, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μύνστερ, ανέλυσε το DNA 80 ασθενών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, από δείγματα που πήραν στο διάστημα από 23 Μαΐου ως 2 Ιουνίου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το βακτήριο Ο104:Η4 είναι σπάνιο και ιδιαίτερα τοξικό. Η τοξικότητά του προέρχεται από τον συνδυασμό δύο στελεχών: του Ehec (E.coli εντεροαιμορραγικό) και του Eaec (E.coli εντεροσυναθροιστικό), που προσκολλάται στα επιθηλιακά κύτταρα των εντέρων.
Αυτό που διαφοροποιεί το βακτήριο από άλλα είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται με ένα ευρύ φάσμα αντιβιοτικών που ανήκουν στην ομάδα β-λακτάμης, όπως οι πενικιλίνες και οι κεφαλοσπορίνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση αντιβιοτικών αυτής της ομάδας είναι πιθανόν να επιδείνωσε την κατάσταση.
“Η ικανότητα αυτού του βακτηρίου στα επιθηλιακά κύτταρα μπορεί να προκάλεσε την συστηματική απορρόφηση τοξινών-Σίγκα και να εξηγεί την αύξηση των κρουσμάτων ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου.
Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που προσβλήθηκαν από το βακτήριο εμφάνισαν το σύνδρομο αυτό. Μέχρι τις 20 Ιουνίου 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους–οι 38 στη Γερμανία–από την επιδημία και 810 άτομα εμφάνισαν ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο.

Ανατριχιαστική Απόκάλυψη : Ο e.coli είναι εργαστηριακός ιός – Μια τρομοκρατική επίθεση από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Από εργαστηριακές εξετάσεις προκύπτει ότι η ευρωπαϊκή superbug e.coli ήταν βιολογικά τεχνητή ώστε να προκαλέσει τον μαζικό θάνατο των καταναλωτών. Το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου ένα σούπερ ανθεκτικό στέλεχος της e.coli έχει γεμίσει με ασθενείς τα…νοσοκομεία στη Γερμανία, αλλά σχεδόν κανείς δεν μιλάει για το πώς μπόρεσε το e.coli ξαφνικά να γίνει ανθεκτικό σε οκτώ διαφορετικές τάξεις αντιβιοτικών φαρμάκων και, στη συνέχεια, να εμφανιστεί στα τρόφιμα.Η συγκεκριμένη παραλλαγή e.coli είναι μέλος της O104 στελέχους και τα O104 στελέχη δεν είναι σχεδόν ποτέ, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Για να αποκτήσουν αυτή την αντίσταση, πρέπει να εκτίθενται κατ ‘επανάληψη σε αντιβιοτικά, προκειμένου να υποστούν την « μετάλλαξη» που τους ωθεί προς την πλήρη ανοσία στα φάρμακα.

Έτσι, εάν είστε περίεργοι για την προέλευση του εν λόγω στελέχους, μπορείτε να αναστρέψει τη λειτουργία του κατ ‘ουσίαν, τον γενετικό κώδικα του E.coli καινα προσδιορίσετε έτσι με αρκετή ακρίβεια σε ποιά αντιβιοτικά ήταν εκτεθειμένες κατά την εξέληξή του. Αυτό το βήμα έχει ήδη γίνει (βλ. παρακάτω), και, εάν κοιτάξει κανείς τη γενετική αποκωδικοποίηση αυτού του O104 στελέχους που απειλεί τώρα τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ, προκύπτει μια συναρπαστική εικόνα για το πώς θα πρέπει να έχει δει το φως.
Μετά την αποκωδικοποίηση της γενετική σύνθεσης του O104 στελέχους, διαπιστώθηκε ότι είναι ανθεκτικός σε όλες τις ακόλουθες κατηγορίες και τους συνδυασμούς αντιβιοτικών:
• πενικιλίνες
• τετρακυκλίνη
• ναλιδιξικό οξύ
• τριμεθοπρίμη-sulfamethoxazol
• κεφαλοσπορίνες
• αμοξυκιλλίνη / κλαβουλανικό οξύ
• πιπερακιλλίνη-sulbactam
• πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμης

Επιπλέον, το O104 στέλεχος έχει την ικανότητα να παράγει ειδικά ένζυμα που θα δώσει αυτό που θα ονομάζαμε «σούπερ βακτήριο” γνωστό από τεχνική άποψη ως ESBLs:
“Επέκταση φάσματος β-λακταμασών (ESBLs) είναι ένζυμα που μπορούν να παράγονται από τα βακτήρια που τα καθιστά ανθεκτικά στις κεφαλοσπορίνες π.χ. cefuroxime, κεφοταξίμη και κεφταζιντίμης – που είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά σε πολλά νοσοκομεία», εξηγεί η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας στη Βρετανία. (http://www.hpa.org.uk/Topics/InfectiousDiseases/InfectionsAZ/ESBLs/ )

Συν τοις άλλοις, αυτό το O104 στέλεχος διαθέτει δύο γονίδια – TEM-1 και CTX-M-15 – και «έχουν κάνει τους γιατρούς να ανατριχιάζουν για πρώτη φορά μετά από το 1990», αναφέρει η εφημερίδα The Guardian (http://www.guardian.co. uk / commentis …). Και γιατί ανατριχιάζουν οι γιατροί ; Διότι είναι τόσο θανατηφόρο και διότι πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το βακτήριο αυτό όπως η εμπειρία δείχνει πιθανόν θα πεθάνουν.
Λοιπόν, πώς, ακριβώς, κάνεις ένα βακτηριακό στέλεχος τόσο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά , σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων και να διαθέτει δύο θανατηφόρες γονιδιακές μεταλλάξεις συν ESBL δυνατότητες ενζύμου;
Υπάρχει πραγματικά μόνο ένας τρόπος να συμβεί αυτό – θα πρέπει να εκθέσεετε αυτό το στέλεχος της E.coli στο σύνολο των οκτώ κατηγοριών αντιβιοτικών φαρμάκων. Συνήθως βέβαια ,αυτό δεν γίνεται την ίδια στιγμή : Πρώτα θα το εκθέσετε στην πενικιλίνη και να βρει ο επιζών αποικίες που είναι ανθεκτικές στην πενικιλίνη. Παίρνετε τότε αυτές τις αποικίες που επιζούν και τις εκθέτετε σε τετρακυκλίνη. Οι επιζώντες αποικίες είναι πλέον ανθεκτικές τόσο στην πενικιλίνη όσο και στην τετρακυκλίνη. Μπορείτε να εκθέσετε στη συνέχεια σε ένα φάρμακο sulfa και να συλλέξετε τις σωζόμενες αποικίες από αυτό, και ούτω καθεξής. Είναι μια διαδικασία γενετικής επιλογής που μπορεί να γίνει σε ένα εργαστήριο με επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παρά το γεγονός ότι η ίδια η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από αυτό, το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργεί ένα στέλεχος της E.coli που είναι ανθεκτικά σε οκτώ κατηγορίες αντιβιοτικών απαιτεί επανειλημμένες και επίμονες εκτίθεται σε αυτά τα αντιβιοτικά. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς πώς να συμβεί αυτό θα μπορούσε από μόνη της στο φυσικό κόσμο. Για παράδειγμα, εάν αυτό βακτήρια προέρχονται από τα τρόφιμα (όπως μας έχουν πει), τότε που έκανε την απόκτηση του συνόλου αυτής της αντίστασης στα αντιβιοτικά λόγω του γεγονότος ότι τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται στα λαχανικά;
Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό από μόνο του στον φυσικό κόσμο. Για παράδειγμα, εάν αυτό το βακτήριο προέρχονται από τα τρόφιμα (όπως μας έχουν πει), τότε που έκανε την απόκτηση του συνόλου αυτής της αντίστασης στα αντιβιοτικά ,λόγω του γεγονότος ότι τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται στα λαχανικά;
Με απλά λόγια, αυτό το super στέλεχος e.coli δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί από το φυσικό περιβάλλον. Και αυτό αφήνει μόνο μία εξήγηση για το από πού πραγματικά προήλθε : από κάποιο εργαστήριο.
Αυτό το στέλεχος της E.coli είναι σχεδόν σίγουρα κατασκευασμένο σε κάποιο εργαστήριο και στη συνέχεια απελευθερώθηκε στην προμήθεια τροφίμων για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Ποιός είναι αυτός ο σκοπός ; Είναι προφανές, νομίζω : μείωση του πληθυσμού και έλεγχο της παγκόσμιας προμήθειας τροφίμων , απαγόρευση καλλιέργειας λαχανικών κλπ !
Η γερμανική παραλλαγή του Ε coli, γνωστή ως O104, είναι ένα υβρίδιο των στελεχών που μπορεί να προκαλέσει διάρροια με αίμα και νεφρική βλάβη που ονομάζεται« αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
Τώρα, να θυμάστε: Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από την αρβύλα της απαγόρευσης της ΕΕ για τα φαρμακευτικά βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής – την απαγόρευση που θέτει εκτός νόμου απροκάλυπτα διατροφικές θεραπείες που βοηθούν να κρατήσουν τους ανθρώπους υγιείς και απαλλαγμένους από τη νόσο. Τώρα που είναι παράνομα όλα αυτά τα βότανα και συμπληρώματα, το επόμενο βήμα είναι να κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται τα φρέσκα τρόφημα, πάρα πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νωπά λαχανικά είναι τα φάρμακα, και για όσο διάστημα το κοινό έχει το δικαίωμα να αγοράζουν φρέσκα λαχανικά, μπορεί να αποτρέψουν πάντα τις ασθένειες .
Οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί διαδραματίζουν ανάλογο ρόλο σε όλα αυτά: Είναι σχεδιασμένα για να μολύνουν την παροχή τροφίμων με το γενετικό κώδικα που προκαλεί εκτεταμένη στειρότητα στον ανθρωπο και φυσικά η θεραπεία θα έρθει από τις μεγάλες εταιρείες φαρμάκων .
Γιατί στοχοποιήθηκε η Ισπανία όμως ;
Ίσως να θυμάστε όταν διέρρευσαν πληροφορίες από το Wikileaks και αποκάλήφθηκε ότι η Ισπανία αντιστάθηκε στην εισαγωγή γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργική καλλιέργεια . Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε συγκεκαλυμμένα με πολιτικά αντίποινα για την αντίστασή της. Αυτή η ψευδής κατηγορία της Ισπανίας για τους θανάτους από το e.coli είναι πιθανότατα αντίποινα για την απροθυμία της Ισπανίας να μεταπηδήσουν στη μόδα των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών.

Πηγή: epoptes.wordpress.com

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μπιφτέκια δηλητηριάζουν παιδιά στη Γαλλία


Ο κιμάς ήταν μολυσμένος με έναν τύπο του E.coli

Έξι παιδιά νοσηλεύονται σήμερα σε νοσοκομείο της πόλης Lily της βόρειας Γαλλίας με τροφική δηλητηρίαση, η οποία συνδέεται με ένα τύπο του βακτηρίου E.coli και την έπαθαν μετά την κατανάλωση κατεψυγμένων μπιφτεκιών από βοδινό κρέας που προήλθε από τη Γερμανία. Ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί καμία σχέση με την επιδημία του θανατηφόρου αιμορραγικού E.coli στη Γερμανία.

Η κατάσταση της υγείας των έξι παιδιών παραμένει σοβαρή, αλλά βρίσκονται εκτός κινδύνου σύμφωνα με εκπρόσωπο της περιφερειακής υπηρεσίας υγείας της πόλης.

Η εταιρεία παρασκευής των μπιφτεκιών αυτών, η γαλλική SEB, έδωσε χθες εντολή για την ανάκληση όλων των ύποπτων παρτίδων. Επίσης σήμερα διευκρίνισε ότι το κρέας αυτό προήλθε από τη Γερμανία και ότι τα προϊόντα του προμηθεύθηκαν αποκλειστικά καταστήματα στο διαμέρισμα Νορ-Πα-ντε-Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.

Τα έξι παιδιά που νοσηλεύονται, ηλικίας από 20 μηνών ως 8 χρονών, προέρχονται από διάφορες πόλεις στη βόρεια Γαλλία και δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, παρά μόνον ότι κατανάλωσαν τον ίδιο τύπο μπιφτεκιών. Ένα έβδομο παιδί, το οποίο είχε εισαχθεί χθες στο νοσοκομείο, μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι του στη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο ο πρόεδρος και γενικός διεθυντής της SEB εξέφρασε αμφιβολία ότι η μόλυνση αυτή οφείλεται στα μπιφτέκια. «Στα επτά παιδιά που μολύνθηκαν, τουλάχιστον ένα από αυτά δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε μπιφτέκια, αυτό θέτει και πάλι ένα ερώτημα», κατέληξε

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τρόφιμα σύμμαχος και όχι εχθρός

Μέτρα προστασίας για την αποφυγή λοιμώξεων


Οι πολλοί θάνατοι που τα τελευταία χρόνια έχουν προκληθεί σε ασθενείς με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και αιμορραγική διάρροια συνδεόμενη με λοίμωξη από E. coli, που παράγει Shiga τοξίνη (STEC), σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προβληματίζουν πολίτες και ειδικούς.

Η νόσος από STEC συγκαταλέγεται στις ζωονόσους και μεταδίδεται απευθείας από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, μέσω της εντεροστοματικής οδού, ή έμμεσα μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, ή νερού. Ακόμη, μπορεί να μεταδοθεί απευθείας μέσω επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η πηγή προέλευσης της λοίμωξης, από τη μέχρι τώρα διερεύνηση που έχει πραγματοποιηθεί, πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι τα ωμά λαχανικά, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής τόπος προέλευσής τους, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).

Ποια όμως είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες απέναντι σε αυτήν, αλλά και άλλες παρόμοιες λοιμώξεις και πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου που μόλις άρχισε;

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόληψης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε ότι «αν και το E. Coli είναι γνωστό εδώ και χρόνια, η συγκεκριμένη λοίμωξη προήλθε από καινούριο στέλεχος του ιού που έχει υποστεί μετάλλαξη, ενώ δεν ξέρουμε ακόμα από ποιο τρόφιμο τελικά έγινε η προσβολή όσων έχουν ασθενήσει».

Αναφορικά με τους κινδύνους, αλλά και τα μέτρα πρόληψης, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, δηλώνει ότι οι λοιμώξεις με την μεγαλύτερη έξαρση το καλοκαίρι είναι οι γαστρεντερικές που προκαλούνται από την κατανάλωση φαγητών και ποτών.

Η κ. Λινού τονίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη σωστή συντήρηση φαγητών και ποτών (να μην μένουν εκτός ψύξεως παγωτά και τρόφιμα), αλλά και να μην αφήνουν μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο, αφού τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται.

Υπογραμμίζει, επίσης, πως μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση βακτηρίων και μικροοργανισμών παίζει η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, τα χωριστά σκεύη στην κουζίνα για νωπά και μαγειρεμένα φαγητά, το καλό πλύσιμο με τρεχούμενο νερό όλων των φρούτων και των λαχανικών, καθώς και το καλό μαγείρεμα στο κοτόπουλο, ενώ σημαντικό είναι και το να μην χειρίζεται φαγητό κάποιος που πάσχει από γαστρεντερική λοίμωξη, αφού μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια και σε άλλους μέσω αυτού.

Επιπλέον, λέει ότι, πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με στάσιμα νερά, όπως αυτά που βρίσκονται στα σιντριβάνια -και ειδικά από μικρά παιδιά- αφού εκεί βρίσκονται κολοβακτηρίδια και σαλμονέλα, καθώς και η επαφή με το στόμα με το ακροφύσσιο, σε ψύκτες νερού (που γενικά είναι επικίνδυνοι στην χρήση τους), αφού αν κάποιος με κάποια λοίμωξη έχει ακουμπήσει πριν μπορεί η λοίμωξη να μεταδοθεί μέσω και του νερού.

Συστήνει δε, στις κοινωνικές συναναστροφές που εμπεριέχουν χειραψίες, να αποφεύγουν οι πολίτες την επαφή των χεριών τους με το στόμα, μετά από κάποια χειραψία, αν δεν τα πλύνουν πρώτα ή δεν χρησιμοποιήσουν ειδικά απολυμαντικά μαντιλάκια ή ειδικό υγρό για απολύμανση, αφού έτσι τα μικρόβια μπορούν να μπουν στην τροφική αλυσίδα.

Προσοχή λοιπόν χρειάζεται στην τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, για ένα ασφαλές καλοκαίρι, χωρίς γαστρεντερικές λοιμώξεις και ανεπιθύμητες ασθένειες και διαταραχές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.protothema.gr

Εθνικό σήμα πιστοποίησης θα φέρουν κρέατα, γαλακτοκομικά και ψάρια


Εθνικό σήμα πιστοποίησης θα φέρουν κρέατα, γαλακτοκομικά και ψάρια

Σε διαβούλευση το σχέδιο για μεταλλαγμένες ζωοτροφές

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με το οποίο το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και τα ψάρια στων οποίων την παραγωγή δεν χρησιμοποιούνται γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές θα φέρουν εθνικό σήμα πιστοποίησης.

Σε δύο μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρότυπο Agro7, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα εφαρμόζεται προαιρετικά. 

Σχετικά με αυτό η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε σήμερα : «Σε ο,τι αφορά στον Έλληνα καταναλωτή, μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μείζονα ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μεταλλαγμένα».

Για τις  επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης αλλά δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές θα υπάρχουν κυρώσεις όπως άλλωστε και για τις μη ενταγμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομα το σήμα πιστοποίησης.
ΠΗΓΗ:http://www.newsbeast.gr

E-coli σε ευρωπαϊκά κουνουπίδια


Εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη


Οι Αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι το βακτήριο E.coli ανιχνεύτηκε σε κουνουπίδια που είχαν εισαχθεί από την Ευρώπη και διενεργούν εξετάσεις για να καθοριστεί αν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου που έχει προκαλέσει το θάνατο 33 ανθρώπων στην Ευρώπη. 

«Χρειαζόμαστε τρεις έως πέντε ημέρες για να αναλύσουμε το στέλεχος του βακτηρίου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τμήματος Ιατρικής του υπουργείου Υγείας. 

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εντόπισε το βακτήριο σε ένα φορτίο με φρούτα αβοκάντος που είχε φθάσει από ευρωπαϊκή χώρα που δεν κατονόμασε. Ωστόσο μετά τις αναλύσεις οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για το ίδιο θανατηφόρο στέλεχος που μαστίζει τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία.



πηγή:http://www.newsbeast.gr

Προστατευτείτε από τις γαστρεντερικές λοιμώξεις


Τι πρέπει να κάνετε το καλοκαίρι που βρίσκονται σε έξαρση

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις είναι αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας ώστε να περάσουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

Σημαντική είναι η σωστή συντήρηση των φαγητών, τα οποία δεν θα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου και κατάψυξης γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών παθαίνουν αλλοιώσεις που μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις.Δεν πρέπει ν αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο μπουκάλια με νερό, αφού τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται.Πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, αλλά και όλα τα φαγητά (φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο), όπως και τα σκεύη της κουζίνας.Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα στάσιμα νερά, όπως αυτά που βρίσκονται στα σιντριβάνια, αφού εκεί βρίσκονται κολοβακτηρίδια και σαλμονέλα, καθώς και η επαφή με το στόμα με το ακροφύσσιο σε ψύκτες νερού, αφού αν κάποιος με κάποια λοίμωξη έχει ακουμπήσει πριν μπορεί η λοίμωξη να μεταδοθεί μέσω και του νερού.


πηγή: http://www.newsbeast.gr

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Συμβουλές υγείας για την πρόληψη των διαρροϊκών ασθενειών με ιδιαίτερη έμφαση στην τοξίνη Shiga από βακτηρίδιο Escherichia coli (STEC), που ονομάζεται επίσης βεροτοξίνη E. coli (VTEC) ή εντοροαιμορραγία E. coli (EHEC)


Κοινή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), 11 Ιούνη του 2011
Στις 22 Μαΐου 2011, η Γερμανία ανέφερε σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) και αιματηρή διάρροια που προκαλείται από τοξιν E. coli Shiga (STEC). Από τις 2 Μαΐου, περισσότερες από 700 HUS περιπτώσεις και πάνω από 2300 STEC περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Γερμανία.  Επίσης  HUS και STEC κρούσματα που συνδέονται με την επιδημία έχουν αναφερθεί σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ : Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ τα κρούσματα HUS συνήθως παρατηρούνται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, πάνω από το 85% είναι ενήλικες σε αυτό την επιδημία, με σαφή υπεροχή των γυναικών (περίπου 70%).

Η κοινές έρευνες του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή και Ασφάλειας των Τροφίμων (BVL) δείχνουν ότι τα λάχανα που παράγονται σε μια φάρμα στην Κάτω Σαξονία είναι η πιθανότερη πηγή μόλυνσης. Η Γερμανική ασφάλεια των τροφίμων και οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν κυκλοφορήσει μια κοινή δήλωση, η οποία προτείνει την αποφυγή των λάχανων, ανακαλώντας την προηγούμενη απαγόρευση για τα αγγούρια, τις ντομάτες και τη σαλάτα
Τι σημαίνουν οι όροι STEC, VTEC και EHEC σημαίνει; 

Όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα φέρουν το βακτήριο που ονομάζεται Escherichia coli ( E. coli ) στα έντερά τους - αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας μας και συνήθως είναι αβλαβή. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη του E. coli, που είναι ικανά να παράγουν τοξίνες. Τα στελέχη αυτά καλούνται STEC / VTEC (τοξίνη Shiga ή βεροτοξίνες παραγωγής Ε. coli ) ή EHEC (εντοροαιμορραγία Ε. coli ), και οι τοξίνες τους, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή, αιματηρή διάρροια, η οποία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζεται εντατική φροντίδα. 


Πώς μπορώ να αρρωστήσω;
Η μετάδοση της λοίμωξης από STEC γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης ή διακίνησης μολυσμένων τροφίμων και την επαφή με μολυσμένα ζώα. Περαιτέρω πρόσωπο-με-πρόσωπο μετάδοση είναι δυνατή μεταξύ των στενών επαφών (οικογένειες, κέντρα παιδικής φροντίδας, γηροκομεία, κλπ). Μια ευρεία ποικιλία των τροφίμων έχει ήδη εμπλακεί σε κρούσματα ως εστίες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των μαγειρεμένο βοδινό και άλλα είδη κρέατος, παστεριωμένο γάλα, μια ποικιλία από φρέσκα προϊόντα (π.χ. αγγούρι, τα λάχανα, σπανάκι, μαρούλι και), παστεριωμένο χυμό μήλου και το τυρί. Ένας πολύ μικρός αριθμός των STEC βακτήρια είναι ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Πως μπορώ να αποφύγω να πάρει άρρωστος;
Παρά τα πολλά μέτρα σε ισχύ, οι καταναλωτές μπορεί να εκτίθενται σε μολυσματικούς παράγοντες μέσω μολυσμένων τροφίμων, ιδίως στον τομέα του ακατέργαστων ή μαγειρεμένων τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες απλές προφυλάξεις που μπορούν να εφαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος να αρρωστήσει κάποιος από πιθανώς μολυσμένα είδη διατροφής, τα ζώα ή άλλο άρρωστο άτομο. Οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν  με την εφαρμογή ορθών χειρισμό των τροφίμων και των πρακτικών υγιεινής των χεριών.

Η καλή προσωπική υγιεινή των χεριών
Πλύνετε τα χέρια σας σωστά με σαπούνι, ξεβγάλτε προσεκτικά και στεγνώστε μιας  χαρτί κουζίνας χρήσης ή μία  πετσέτα (που πρέπει να πλένεται τακτικά στους 60 ° C)
  • Πριν από την προετοιμασία, σερβίρισμα, είτε καταναλώνοντας τρόφιμα
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας ή αλλαγή πάνας
  • Μετά το χειρισμό ωμών λαχανικών, ρίζες ή προϊόντων με βάση το κρέας
  • Μετά την επαφή με ζώα αγροκτήματος ή μετά από επίσκεψη σε ένα αγρόκτημα
  • Μετά από κάθε επαφή με περιττώματα από οικιακά κατοικίδια ζώα.
Χειρισμός τροφίμων
  • Κάθε άτομο με διάρροια ή έμετο θα πρέπει να απέχει τον χειρισμό τροφίμων
  • Το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κιμά, πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο
  • Όλα τα φρούτα με το φλούδα θα πρέπει να είναι καθαρισμένα και στη συνέχεια να ξεπλένονται με τρεχούμενο πόσιμο νερό
  • Όλα τα λαχανικά πρέπει να πλένονται σωστά κάτω από τρεχούμενο πόσιμο νερό, ιδιαίτερα εκείνα που δεν θα μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν
  • Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά ρίζας και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο πόσιμο νερό
  • Το σωστό μαγείρεμα των λαχανικών και κρέατος καταστρέφει  τα βακτηρίδια και τους ιούς που προκαλούν νόσους 
  • Αποφύγετε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση δηλαδή εξάπλωση βακτηρίων από πρώτη θέση των τροφίμων σε έτοιμα προς κατανάλωση ή ψημένα  τροφίμα, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για το ωμό κρέας και το μαγειρεμένο κρέας ή τα φρέσκα λαχανικά και πλύνετε το ξύλο κοπής με σαπούνι.
Τι πρέπει να κάνω αν έχω αναπτύξει διαρροϊκά συμπτώματα;
Αν αναπτύξετε οποιαδήποτε διαρροϊκά συμπτώματα, και να εργάζεστε σε μια κουζίνα που προετοιμάζει τα τρόφιμα για τα δημόσια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε της ιατρικής της εργασίας και να συγκρατεί από το χειρισμό των τροφίμων.
Αν, παρ 'όλες τις προφυλάξεις, διάρροια με αίμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Όταν έχετε αναπτύξει διαρροϊκά συμπτώματα, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών σας και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο πόσιμο νερό αμέσως μετά τις επισκέψεις τουαλέτα.

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...