Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εστία μόλυνσης EHEC στη Γερμανία


Πληροφορίες για το κοινό

6 Ιούνη του 2011

1. Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε EHEC;

Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα για την πρόληψη εντεροαιμορραγικής μόλυνσης από Escherichia coli (EHEC)  είναι παρόμοια με αυτά που συνιστώνται για τις άλλες τροφιμογενείς νόσους, συμπεριλαμβανομένων των βασικών καλών πρακτικών υγιεινής των τροφίμων, όπως περιγράφονται στα πέντε κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα του ΠΟΥ. Η κύρια συμβουλή είναι να πλένει κανείς τα χέρια μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από την κατανάλωση τροφίμων. Να πλύνει τα τρόφιμα καλά με καθαρό νερό, ειδικά εάν καταναλώνονται ωμά. Και να αποφευχθεί η επιμόλυνση κατά την προετοιμασία των τροφίμων.

2. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αγγουριών και άλλων λαχανικών;

Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της εστίας πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών και εθνικών αρχών. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθούν τα αυστηρότερα μέτρα υγιεινής για την κατανάλωση τροφίμων και το χειρισμό, όπως περιγράφονται στα πέντε κλειδιά για ασφαλέστερα τρόφιμα του ΠΟΥ .

3. Τι θα συμβεί αν έχω διάρροια;

Οι άνθρωποι που ζουν ή έχουν έλθει σε επαφή με τη βόρεια Γερμανία πρόσφατα, και εμφανίζουν  συμπτώματα διάρροιας θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γενικούς γιατρούς. Θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, ειδικά αν έρχονται σε επαφή με τα μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους. Τα άτομα με σοβαρή ή αιματηρή διάρροια θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα και να ενημερώσουν το γιατρό εάν έχουν πρόσφατα βρεθεί στη Γερμανία. Δεν θα πρέπει να αυτοθεραπεύονται για τη διάρροια, ή να γίνεται άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, καθώς αυτά θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την κατάσταση.
Οι επαγγελματίες υγείας και οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι είναι ενημερωμένοι για το πώς να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν αυτούς τους ασθενείς και να αναφέρουν τις περιπτώσεις στις εθνικές αρχές.
πηγή : Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Π.Ο.Υ. (WHO)
            www.who.int

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...