Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Συμβουλές υγείας για την πρόληψη των διαρροϊκών ασθενειών με ιδιαίτερη έμφαση στην τοξίνη Shiga από βακτηρίδιο Escherichia coli (STEC), που ονομάζεται επίσης βεροτοξίνη E. coli (VTEC) ή εντοροαιμορραγία E. coli (EHEC)


Κοινή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), 11 Ιούνη του 2011
Στις 22 Μαΐου 2011, η Γερμανία ανέφερε σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) και αιματηρή διάρροια που προκαλείται από τοξιν E. coli Shiga (STEC). Από τις 2 Μαΐου, περισσότερες από 700 HUS περιπτώσεις και πάνω από 2300 STEC περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Γερμανία.  Επίσης  HUS και STEC κρούσματα που συνδέονται με την επιδημία έχουν αναφερθεί σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ : Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ενώ τα κρούσματα HUS συνήθως παρατηρούνται σε παιδιά κάτω των 5 ετών, πάνω από το 85% είναι ενήλικες σε αυτό την επιδημία, με σαφή υπεροχή των γυναικών (περίπου 70%).

Η κοινές έρευνες του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR), της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή και Ασφάλειας των Τροφίμων (BVL) δείχνουν ότι τα λάχανα που παράγονται σε μια φάρμα στην Κάτω Σαξονία είναι η πιθανότερη πηγή μόλυνσης. Η Γερμανική ασφάλεια των τροφίμων και οι αρχές δημόσιας υγείας έχουν κυκλοφορήσει μια κοινή δήλωση, η οποία προτείνει την αποφυγή των λάχανων, ανακαλώντας την προηγούμενη απαγόρευση για τα αγγούρια, τις ντομάτες και τη σαλάτα
Τι σημαίνουν οι όροι STEC, VTEC και EHEC σημαίνει; 

Όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα φέρουν το βακτήριο που ονομάζεται Escherichia coli ( E. coli ) στα έντερά τους - αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας μας και συνήθως είναι αβλαβή. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη του E. coli, που είναι ικανά να παράγουν τοξίνες. Τα στελέχη αυτά καλούνται STEC / VTEC (τοξίνη Shiga ή βεροτοξίνες παραγωγής Ε. coli ) ή EHEC (εντοροαιμορραγία Ε. coli ), και οι τοξίνες τους, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή, αιματηρή διάρροια, η οποία μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζεται εντατική φροντίδα. 


Πώς μπορώ να αρρωστήσω;
Η μετάδοση της λοίμωξης από STEC γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης ή διακίνησης μολυσμένων τροφίμων και την επαφή με μολυσμένα ζώα. Περαιτέρω πρόσωπο-με-πρόσωπο μετάδοση είναι δυνατή μεταξύ των στενών επαφών (οικογένειες, κέντρα παιδικής φροντίδας, γηροκομεία, κλπ). Μια ευρεία ποικιλία των τροφίμων έχει ήδη εμπλακεί σε κρούσματα ως εστίες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων των μαγειρεμένο βοδινό και άλλα είδη κρέατος, παστεριωμένο γάλα, μια ποικιλία από φρέσκα προϊόντα (π.χ. αγγούρι, τα λάχανα, σπανάκι, μαρούλι και), παστεριωμένο χυμό μήλου και το τυρί. Ένας πολύ μικρός αριθμός των STEC βακτήρια είναι ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Πως μπορώ να αποφύγω να πάρει άρρωστος;
Παρά τα πολλά μέτρα σε ισχύ, οι καταναλωτές μπορεί να εκτίθενται σε μολυσματικούς παράγοντες μέσω μολυσμένων τροφίμων, ιδίως στον τομέα του ακατέργαστων ή μαγειρεμένων τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες απλές προφυλάξεις που μπορούν να εφαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος να αρρωστήσει κάποιος από πιθανώς μολυσμένα είδη διατροφής, τα ζώα ή άλλο άρρωστο άτομο. Οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν  με την εφαρμογή ορθών χειρισμό των τροφίμων και των πρακτικών υγιεινής των χεριών.

Η καλή προσωπική υγιεινή των χεριών
Πλύνετε τα χέρια σας σωστά με σαπούνι, ξεβγάλτε προσεκτικά και στεγνώστε μιας  χαρτί κουζίνας χρήσης ή μία  πετσέτα (που πρέπει να πλένεται τακτικά στους 60 ° C)
  • Πριν από την προετοιμασία, σερβίρισμα, είτε καταναλώνοντας τρόφιμα
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας ή αλλαγή πάνας
  • Μετά το χειρισμό ωμών λαχανικών, ρίζες ή προϊόντων με βάση το κρέας
  • Μετά την επαφή με ζώα αγροκτήματος ή μετά από επίσκεψη σε ένα αγρόκτημα
  • Μετά από κάθε επαφή με περιττώματα από οικιακά κατοικίδια ζώα.
Χειρισμός τροφίμων
  • Κάθε άτομο με διάρροια ή έμετο θα πρέπει να απέχει τον χειρισμό τροφίμων
  • Το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κιμά, πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο
  • Όλα τα φρούτα με το φλούδα θα πρέπει να είναι καθαρισμένα και στη συνέχεια να ξεπλένονται με τρεχούμενο πόσιμο νερό
  • Όλα τα λαχανικά πρέπει να πλένονται σωστά κάτω από τρεχούμενο πόσιμο νερό, ιδιαίτερα εκείνα που δεν θα μαγειρεύονται πριν καταναλωθούν
  • Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά ρίζας και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο πόσιμο νερό
  • Το σωστό μαγείρεμα των λαχανικών και κρέατος καταστρέφει  τα βακτηρίδια και τους ιούς που προκαλούν νόσους 
  • Αποφύγετε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση δηλαδή εξάπλωση βακτηρίων από πρώτη θέση των τροφίμων σε έτοιμα προς κατανάλωση ή ψημένα  τροφίμα, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για το ωμό κρέας και το μαγειρεμένο κρέας ή τα φρέσκα λαχανικά και πλύνετε το ξύλο κοπής με σαπούνι.
Τι πρέπει να κάνω αν έχω αναπτύξει διαρροϊκά συμπτώματα;
Αν αναπτύξετε οποιαδήποτε διαρροϊκά συμπτώματα, και να εργάζεστε σε μια κουζίνα που προετοιμάζει τα τρόφιμα για τα δημόσια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε της ιατρικής της εργασίας και να συγκρατεί από το χειρισμό των τροφίμων.
Αν, παρ 'όλες τις προφυλάξεις, διάρροια με αίμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Όταν έχετε αναπτύξει διαρροϊκά συμπτώματα, να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών σας και να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και ξεπλένετε κάτω από τρεχούμενο πόσιμο νερό αμέσως μετά τις επισκέψεις τουαλέτα.

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...