Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

Όλα τα βήματα για να προετοιμάσετε σωστά τις βρεφικές τροφές


Η προετοιμασία των βρεφικών τροφίμων κρύβει πολλούς κινδύνους. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα υψηλότερα στάνταρ υγιεινής για την πρόληψη και την διασπορά λοιμώξεων.


Η παρασκευή βρεφικών τροφίμων στο σπίτι και όχι η αγορά έτοιμων τροφών είναι μια διαδικασία που επιλέγουν οι γονείς. Έτσι επιτυγχάνουν τροφές με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλό κόστος. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ανάπτυξης μικροοργανισμών που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη λοιμώξεων στα βρέφη.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος κατά την επιλογή των συστατικών 
Ποιότητα των υλικών. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται νωπά τρόφιμα. Εάν δεν είναι δυνατόν τότε χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Προσοχή στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά να αναφέρεται στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ


ελέγχετε αν το κατάστημα είναι δροσερό και τα ευαίσθητα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία σωστή
ελέγχετε αν διατηρούνται χωριστά οι μαγειρεμένες απο τις νωπές τροφές
ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως

Τροφές που εγκυμονούν κινδύνους για το μωρό σας

Τα γαλακτοκομικά προιόντα που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα μπορεί να είναι φορείς βακτηριδίων με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ασθενειών.

Μέλι μια τροφή τόσο σπουδαία και όμως αποφεύγεται η κατανάλωση του σε παιδιά κάτω των 12 μηνών γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αλλαντίασης. Έρευνες έδειξαν ότι η άμεση κατανάλωση μελιού δηλαδή πάνω σε πιπίλα ή απευθείας στο στόμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Κονσερβοποιημένες τροφές ( σπιτικές ) μπορεί να κρύβουν βλαβερά βακτήρια . Αυτό παρουσιάζεται όταν δεν γίνεται σωστή κονσερβοποίηση.

Προσοχή στις ετικέτες τροφίμων στην ημερομηνία λήξης τους 
Κακή κονσερβοποίηση μπορεί να δημιουργήσει διόγκωση, διαρροή, σκουριά σε κουτιά ή βάζα.
προσοχή σε δοχεία που δεν έχουν ετικέτες.

Προετοιμασία βρεφικών τροφίμων 

Τα βρέφη ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Μπορούν να προσβληθούν απο διατροφικές μολύνσεις πολύ πιο εύκολα από τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι εξής κανόνες:

Kαλό πλύσιμο των χεριών και όλου του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία των τροφίμων.
δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα πουλερικα, το κρέας, τα ψάρια και για τα υπόλοιπα τρόφιμα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.

Πλένουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καλά με καθαρό τρεχούμενο νερό.

Αποθηκεύουμε τα ωμά κρέατα, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προιόντα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου αμέσως μετά την αγορά.

Μαγειρεύουμε τα πουλερικά, το κρέας και τα ψάρια προσεκτικά για να σκοτωθούν τα βακτήρια που πιθανόν υπάρχουν σε αυτό. Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο κρέατος και βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα κρέατα θα μαγειρευτούν σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160 F για τα κρέατα, 145F για τα ψάρια και όλα τα υπόλοιπα λευκά κρέατα τουλάχιστον 165F.

Αποθήκευση και "ξαναζέσταμα" βρεφικών τροφών. Ασφαλή τρόφιμα.

Πετάμε το φαγητό που απομένει στο πιάτο του μωρού.
Μην αφήνετε το φαγητό να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες ή πάνω από 1 ώρα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.
Κρέας , ψάρι , αυγά , πουλερικά , απαγορεύεται η αποθήκευση τους στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες , όταν είναι προπαρασκευασμένες και 48 ώρες για φρούτα και λαχανικά .
Προσοχή στην αναθέρμανση τροφίμων κατεψυγμένων ή απλής ψύξης σε εσωτερική θερμοκρασία 165F .
η απόψυξη των παιδικών τροφών δε πρέπει ποτέ να γίνεται αφήνοντας τις τροφές σε θερμοκρασία δωματίου ή σε στάσιμο νερό.
Για τον καλύτερο έλεγχο των παρασκευασμένων βρεφικών τροφών είναι καλό να χρησιμοποιείται ετικέτες και να αναγράφετε η ημερομηνία παρασκευής . Η διάρκεια που μπορεί να παραμείνει παγωμένο ένα τρόφιμο είναι ένας μήνας .

Επιμέλεια :
Γούτα Κική
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας MediΔιατροφή

πηγή: newsit.gr

8 τροφές που απαγορεύεται να βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη συσκευή. Χρειάζεται, όμως, και προσοχή.  Οπως ως προς το τι βάζει κανε...