Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Φάτε σωστά για να μπορέσετε να φάτε ό,τι θελετε τις μέρες του Πάσχα!


Διατροφή και προβλήματα Υγείας - Τι να προσέξουμε και τι να προτιμήσουμε;


Όπως είναι γνωστό, η περίοδος του Πάσχα συνοδεύεται συνήθως από διαιτητικές ακρότητες: Μια περίοδος «αποτοξινωτική» και μια υπερφαγίας. 

Η πρώτη περίοδος, αυτή δηλαδή της νηστείας κατά τη διάρκεια της οποίας καταναλώνονται τρόφιμα φτωχά σε χοληστερίνη και κορεσμένα λίπη αλλά πλούσια σε βιταμίνες, πολυακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού μας, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του εντέρου και της καρδιάς. 

Ωστόσο, η δεύτερη περίοδος, αυτή δηλαδή της υπερφαγίας ανήμερα του Πάσχα αλλά και την εβδομάδα που ακολουθεί μπορεί να γίνει αιτία «βαρυστομαχιάς» λόγω της υπερκατανάλωσης δύσπεπτων τροφών, πλούσιων σε ζωικό λίπος και χοληστερίνη. 

Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε μόλις σηκωθούμε από το εορταστικό τραπέζι. Το πρόβλημα επιδεινώνονται σε άτομα με ιστορικό έλκους ή γαστρίτιδας. Επιπλέον άτομα, με υψηλές τιμές ουρικού οξέος πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την ποσότητα και το είδος των κρεάτων που θα καταναλώσουν στο εορταστικό τραπέζι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του οβελία σε πουρίνες. 

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τα άτομα με ιστορικό χολολιθίασης λόγω της μεγάλης συσσώρευσης λίπους και κυρίως λόγω της παρουσίας ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης (αυγά, αρνί, κοκορέτσι, εντόσθια, μαγειρίτσα) στο γεύμα και από την ταυτόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ποτών. 

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι, μια μερίδα αρνί (200γρ) δίνει 800kcal και 220mg χοληστερόλης, το κοκορέτσι δίνει 400kcal και 200mg χοληστερόλης, 1 αυγό έχει 80kcal και 220mg χοληστερόλης, ένα κομμάτι τσουρέκι (70γρ) έχει 290 θερμίδες και 78mg χοληστερόλης ενώ ένα σοκολατένιο αυγό (100γρ) έχει 530 θερμίδες και 10mg χοληστερίνης.

Συμβουλές για τα εορταστικά γεύματα:

Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά ευνοούν τον κορεσμό του στομάχου και έτσι είναι πιο πιθανό να προστατευθείτε από τα «λιπαρά» εδέσματα. Έπειτα σερβίρετε το φαγητό της ημέρας και αποφύγετε να το ξαναγεμίσετε. Συνδυάστε το με πατάτες φούρνου ή ρύζι ώστε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο διατροφικά γεύμα.
Μην αποφεύγετε γεύματα και μην πηγαίνετε νηστικοί στα εορταστικά γεύματα. Το πρωί της Κυριακής καταναλώστε ένα ελαφρύ πρωινό όπως γάλα με δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο. 
Το βραδινό γεύμα, να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μια μερίδα τυρί είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο διευκολύνει την διαδικασία της πέψης λόγω των προβιοτικών και οξυγαλακτικών μικροοργανισμών που περιέχει. 
Πιείτε με μέτρο! 1-2 ποτηράκια κρασί μαζί με το γεύμα είναι αρκετά για να μας φτιάξουν τη διάθεση το κέφι. Αν νοιώθετε ότι είστε επιρρεπής στην κατανάλωση αλκοόλ, αραιώστε με πάγο ή ανθρακούχο νερό. Έτσι, είναι πιθανότερο να «γλιτώσετε» τις παραπανίσιες θερμίδες ή ακόμα και το πρόστιμο της τροχαίας.
Κάντε ένα μεγάλο περίπατο. Θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις «καύσεις» του οργανισμού σας, θα σας ανακουφίσει από τυχόν προβλήματα δυσπεψίας και θα σας αναζωογονήσει.
Μπείτε και πάλι στο πρόγραμμα. Το ότι «χαλάσατε» μερικές μέρες την δίαιτα σας, δε σημαίνει ότι πρέπει να το «βάζετε» κάτω ή να «ακυρώνετε» τυχόν προηγούμενη προσπάθεια. Με γνώμονα τη μεσογειακή διατροφή, θα μπορέσετε να ελέγξετε το βάρος σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο 
Συμπερασματικά, σύμφωνα με την διαιτολόγο διατροφολόγο κα Παρλαπάνη Ελισάβετ, ο έλεγχος του βάρους ακόμα και εν’όψει Πάσχα είναι στόχος εφικτός και ρεαλιστικός. Προσέχοντας τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των εδεσμάτων που θα «βάλουμε» στο πιάτο μας σε συνδυασμό με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο που έχουμε για ένα περίπατο, μπορούμε να παρατείνουμε τα πλεονεκτήματα της Νηστείας (βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, αύξηση της καρδιοπροστατευτικής λιποπρωτεΐνης, βελτίωση της ευαισθησίας στη ινσουλίνη, μείωση αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων του αίματος) και τελικά να μεγιστοποιήσουμε το όφελος στην υγεία μας

Πάσχα ….όμως!!!! ΧΩΡΙΣ αρνί , δεν ΓΙΝΕΤΑΙ ! ! ! ! 

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο διατροφολόγο Κα Αντωνίου Σταματίνα η παράδοση θέλει… αρνάκι! Το κύριο φαγητό του πασχαλινού τραπεζιού, το οποίο ψήνεται είτε στη σούβλα , όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας μας , είτε στο φούρνο γεμιστό με ρύζι κουκουνάρι και σταφίδες, άλλοτε.
Αρνάκι με ή δίχως πέτσα; Πολλοί θέλουμε να γευτούμε την πέτσα . Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε μικρή ποσότητα. Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε το πιάτο μας , διότι με τον τρόπο αυτό θα καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα λίπους. Δόκιμο είναι, να επικεντρωθούμε στο «ψητό» της ημέρας, που συνήθως είναι το αρνί και να μην προσθέσουμε και άλλα κρέατα ή λουκάνικα, που θα επιβαρύνουμε με λίπη τον οργανισμό μας. 

Για να είναι «λουκούμι» ο οβελίας, θα πρέπει να είναι γάλακτος, 2-3 μηνών (ορίζεται ως γάλακτος) και να ζυγίζει περίπου 10-12 κιλά. Αν και ποιοτικά και γευστικά είναι καλύτερο το αρνάκι γάλακτος, λόγω του λίπους, είναι φτωχό σε πρωτεΐνες. 
Γενικά το αρνί έχει πιο τρυφερό κρέας από το κατσίκι, γιατί έχει περισσότερο λίπος και είναι λίγο πιο φθηνό. 

Να γνωρίζετε, ότι τα 100 γρ αρνιού έχουν 15 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν με 242 θερμίδες, σε σχέση με τα 100γρ κατσικιού που έχουν 2,4 γραμμάρια λίπος και μας επιβαρύνουν μόλις με 110 θερμίδες.
Γνωρίζουμε όμως, ότι η υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρότι, το κατσίκι έχει λιγότερο ολικό λίπος, λιγότερη χοληστερόλη, και λιγότερη πρωτεΐνη, έχει υψηλότερα trans λιπαρά (κακά λιπαρά) και νάτριο. 

Γενικά το κρέας, αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που εξασφαλίζει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα, υψηλά ποσά σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Επίσης το λίπος του κρέατος, είναι πολύ σημαντική πηγή ενέργειας. Μικρά ποσοστά πολυακόρεστων λιπαρών υπάρχουν στο κρέας. Αυτά είναι υψηλότερα στο κρέας των ζώων ελευθέρας βοσκής ή στο κρέας ζώων που έχουν καταναλώσει συγκεκριμένου τύπου δίαιτα, σε σύγκριση με αυτά που σιτίζονται με τα παραδοσιακά σιτηρά. Βέβαια η ολική περιεκτικότητα του κρέατος σε λίπος έχει μειωθεί στο πέρασμα των χρόνων, εξαιτίας της εκτροφής των ζώων, των αλλαγών στο είδος των ζωοτροφών, καθώς και εξαιτίας του αυξημένου επιπέδου επεξεργασίας, πριν και μετά την αγορά. 

Σύμφωνα με έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οργανικά τρόφιμα, αντιπροσωπεύουν σήμερα το 3% της συνολικής αγοράς των τροφίμων, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 1% έως 7%, με τα πιο υψηλά ποσοστά να παρουσιάζονται σε μερικές ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ιαπωνία. Το βιολογικό αρνί για το Πάσχα, είναι προτιμότερο, από το απλό συμβατικό. Αυτό γιατί, παράγεται από μεθόδους αφενός πιο φιλικές ως προς το περιβάλλον, αφού είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνες ουσίες (αφού τα ζώα τρώνε βιολογικές τροφές), αλλά και φιλικά ως προς την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. 
Αν και μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί ότι το βιολογικό κρέας υπερτερεί ως προς το συμβατικό, υπερτερεί η άποψη, ότι το βιολογικό κρέας περιέχει λιγότερες ορμόνες και αντιβιοτικά. 

Γιατί είναι ακριβότερο; 

Οι μεταφορές, οι συσκευασίες και οι μεσάζοντες, ευθύνονται για το κόστος του βιολογικού κρέατος, σύμφωνα με τους παραγωγούς βιολογικών κρεάτων. Οι υψηλές τιμές, μπορούν να μειωθούν, αν βρεθεί τρόπος το βιολογικό κρέας να πωλείται «χύμα» σε βιολογικά κρεοπωλεία, και όχι «συσκευασμένο», όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Χρήσιμες Συμβουλές για την αγορά του: 

Α. Το κρέας θα πρέπει να είναι και νωπό και ολόκληρο. Στην περίπτωση που διατίθεται ένα φρεσκοκατεψυγμένο κρέας είναι καλύτερο από άποψη ποιότητας και γεύσης, από ένα νωπό κρέας που έχει ταλαιπωρηθεί και έχοντας λίγες ημέρες στην απλή ψύξη. Το χρώμα του σφάγιου πρέπει να είναι ροδαλό και όχι πάντα κόκκινο, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι δεν έγινε σωστά η αφαίμαξη. Συνεπώς ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει το κρέας να προέρχεται από ζώα τα οποία είναι κανονικά ανεπτυγμένα (όχι καχεκτικά, γιατί μπορεί να σημαίνει ότι είχαν αρρωστήσει πρόσφατα), να μην έχουν μώλωπες, εκδορές, αιματώματα, μελανές κηλίδες.

Β. Πολύ σημαντικό είναι να ζητάτε, να δείτε την «ταυτότητα» του κρέατος, που αγοράζετε καθώς, και το πιστοποιητικό του οργανισμού από όπου προέρχεται. 

Γ. Επίσης καλό είναι, για τους καταναλωτές, να φροντίσουν έγκαιρα την παραγγελία του κρέατος και της ποσότητας τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, όπου υπάρχει και διαθεσιμότητα.

Δ. Τα βιολογικά κρέατα πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα και μόνο, από ειδικά καταστήματα που διαθέτουν άδεια να πωλούν νωπό βιολογικό κρέας. Γενικά η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφικτή, χωρίς γλίτσα, να έχει ευχάριστη μυρωδιά και να μην έχει οσμή αμμωνίας (ένδειξη αποσύνθεσης). Η τρυφερότητα του κρέατος είναι μεγαλύτερη όταν αυτό προέρχεται από το πίσω μέρος του ζώου και όσο πιο μικρή είναι η ηλικία του ζώου.

Ε. Μέτρο στην κατανάλωση κρέατος. Ο καταναλωτής, κινδυνεύει περισσότερο αν καταναλώνει πολύ κρέας, και όχι από το εάν καταναλώνει συμβατικό και όχι βιολογικό.

Επιμέλεια : 
Παρλαπάνη Ελισάβετ 
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, 
Επιστημονική συνεργάτης Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)

Αντωνίου Σταματίνα 
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, 
Επιστημονική συνεργάτης Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)



πηγή:www.newsit.gr

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πόσα αυγά καταναλώνουμε το Πάσχα;


Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα περίπου αυγά μπορεί να καταναλώνονται τον μήνα του Πάσχα, η απάντηση είναι 250 περίπου εκατομμύρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η Ελλάδα δεν είναι στην πρωτοκαθεδρία της κατανάλωσης αυγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την ακρίβεια η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα είναι μόλις 140 αυγά – μαζί με όσα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική – ενώ στη Γερμανία για παράδειγμα η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι 280 με 290 αυγά. Στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 350 αυγά και στην ΕΕ τα 212 αυγά. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατανάλωση αυγών είναι η Ουγγαρία με 310.
Ετησίως οι Ελληνες καταναλώνουν περίπου 1,7 δισ. αυγά και συνολικά ο ετήσιος τζίρος της αγοράς υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
πηγή:neakriti.gr
epoptes.wordpress.com

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι να προσέξω στις πασχαλινές αγορές



Κάνοντας τις αγορές σας για το πασχαλινό τραπέζι καλό θα είναι να έχετε μερικά πράγματα στο νου σας, συμβουλές χρήσιμες για το πορτοφόλι σας, αλλά και για την υγεία σας. Διαβάστε περισσότερα.
Δείτε όλα όσα θα πρέπει να προσέξετε αγοράζοντας αυγά, κρέας, γαλακτοκομικά και σοκολατένια για το Πάσχα. Μην κάνετε βιαστικές αγορές, εμπιστευθείτε τα ελληνικά προϊόντα και τσεκάρετέ τα πριν τα πληρώσετε.
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στις πασχαλινές αγορές τους συμβουλεύει η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων. ''Μπορεί το φετινό Πάσχα, να βρίσκει τον ΄Ελληνα καταναλωτή προβληματισμένο, γιατί χάθηκε σημαντικό μέρος της οικονομικής του άνεσης, αλλά οφείλει να διασφαλίσει τα αγαθά των γιορτών του Πάσχα, με σύνεση και προγραμματισμό'' σημειώνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης των καταναλωτών στην οποία σημειώνεται ότι για να αγοράσει ασφαλή, ποιοτικά προϊόντα, αλλά και για να προφυλαχθεί ο καταναλωτής από πρακτικές αισχροκέρδειας, παραπλάνησης και ακρίβειας πρέπει να προσέχει τα εξής:

Για την αγορά κρεάτων

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια ,θα πρέπει να προσέξουμε εάν είναι εγχώριας παραγωγής ή Χώρας Ε.Ε, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας η οποία να έχει χρώμα «τιρκουάζ» (λαμπρό κυανό), το σχήμα της να είναι ωοειδές ή στρογγυλό. να φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφάγιου (αμνός ή ερίφιον) καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση «ΕΛΛΑΣ» σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

- Εάν προτιμήσουμε να αγοράσουμε αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, θα πρέπει να προσέξουμε να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας -ωοειδής ή στρογγυλή- και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου).

-Τα σπλάγχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες. Τα «έντερα» δεν θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολή του χρωματισμού τους, αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα.

Τα παραπάνω αναφερόμενα παραπροϊόντα , κυκλοφορούν στην αγορά και σε κατεψυγμένη μορφή,(όπως κατεψυγμένη συκωταριά, εντέρα κ.λ.π.) εδώ προσέχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

- Αγοράζουμε από καταστήματα που μας διασφαλίζουν την ασφάλεια και τις συνθήκες υγιεινής των κρεάτων που προτιθέμεθα να αγοράσουμε, δεν αγοράζουμε σφάγια από πλανόδιους, ούτε από κάποιους παραγωγούς που δεν γνωρίζουμε που τα σφάγια σφάχτηκαν.

Για τα γαλακτοκομικά

- Προσέχουμε όταν αγοράζουμε τυριά, που να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) ,με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης πάνω στη συσκευασία εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά) θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.

- Δεν αγοράζουμε τυριά από παραγωγούς που τα παράγουν στο σπίτι τους, γιατί δεν γνωρίζουμε εάν τηρήθηκαν οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους. Δεν αγοράζουμε τυροκομικά προϊόντα από πλανόδιους, ούτε από υπαίθριους πωλητές που τα έχουν εκτεθειμένα εκτός ψυγείου στον ήλιο και στην σκόνη.

Για τα αβγά

Στα εμπορικά καταστήματα, τα αυγά υποχρεωτικά διατίθενται συσκευασμένα. Επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το GR.

Για τα Σοκολατοειδή Τρόφιμα

Όλα τα σοκολατένια των ημερών, κυρίως κατασκευές από αυγά, ζωάκια κ.λ.π, που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή, στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης π.χ (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση.

Για τις Λαμπάδες

Την Πασχαλινή λαμπάδα για το παιδί σου,για το βαφτιστήρι σου, για τα μέλη της οικογένειας σου, προσπάθησε να την φτιάξεις μόνος σου, και το αίσθημα της δημιουργίας θα ικανοποιήσεις αλλά και θα σου στοιχίσει λιγότερο.

Η οργάνωση των καταναλωτών τέλος, σημειώνει ότι καλό θα είναι να ενισχύονται τα Ελληνικά προϊόντα από τους καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.deltiokairou.gr/

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών


Μήπως τελικά το σχολείο πετύχει εκεί που απέτυχαν οι μαμάδες ανά τον κόσμο, που παρά τις απεγνωσμένες τους προσπάθειες τα παιδιά τους, δεν συμπαθούν καθόλου, μα καθόλου, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αρνούνται πεισματικά να τα καταναλώσουν; 

Αντίθετα τρώνε μανιωδώς τα καταστρεπτικά για την υγεία τους σνακς και διαπραγματεύονται με επιμονή για μια φέτα πορτοκαλιού ή μήλου. 

Ελπίδα για την αντιστροφή του φαινομένου και την εισαγωγή των σπουδαίων αυτών διατροφικών «συμμάχων» στη ζωή των παιδιών αποτελεί το σχολείο. 

Η προώθηση της κατανάλωσης φρούτων μέσα στο σχολείο, βάση Ευρωπαϊκού προγράμματος, ανοίγει το κεφάλαιο της διατροφικής αγωγής. Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία των αυριανών ενηλίκων μετά την αλματώδη αύξηση του ποσοστού της παιδικής- εφηβικής παχυσαρκίας και των νοσημάτων που επισύρει (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνος κ.α).

Στο μεταξύ, η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις τρεις βασικές αιτίες θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, με αύξηση του ποσοστού της κατά 50% την τελευταία 15ετία (σύμφωνα με τον ΠΟΥ) και την Ελλάδα να κατέχει τα πρωτεία στην Ευρώπη. Επίσης, ανησυχητικά ήταν τα συμπεράσματα του Παγκύπριου προγράμματος υγείας. Για έξι χρόνια εξετάστηκαν όλα τα παιδιά της έκτης δημοτικού (60.000) καθώς και 2.500 παιδιά ηλικίας 2-8 χρόνων. Η σωματομέτρηση των τελευταίων έδειξε ότι το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 2-6 χρόνων έφθανε το 22%, ενώ στην ηλικία 6-8 έφθανε το 40%. 

Το πρόγραμμα της κατανάλωσης φρούτων στους μαθητές θα εφαρμοστεί το επόμενο σχολικό έτος στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Κουτσούκος. Τα προϊόντα που θα διανεμηθούν είναι μήλα, πορτοκάλια, αγγουράκια και μαύρη κορινθιακή σταφίδα. 

Στο δημοτικό σχολείο τα παιδιά θα διδαχθούν τη σπουδαιότητα των φρούτων και των λαχανικών μέσα από πολύμορφες δράσεις (εκδηλώσεις, εργασίες, φυλλάδια, ιστοσελίδες, παραστάσεις, επισκέψεις σε τόπους παραγωγής κα).

Οι εκπαιδευτικοί «καλούνται» να συμβάλλουν στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών - αυριανών ενηλίκων, με την αναδιάταξη των διατροφικών επιλογών τους. 

«Απόλυτα θετικό» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα, ο διευθυντής του 4ου δημοτικού σχολείου Βύρωνα, Νίκος Ξύδης. 

«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να τρέφονται σωστά. Τα απαγορευμένα για την διατροφή τους είδη, επειδή δεν τα βρίσκουν στο κυλικείο τα φέρνουν από το σπίτι», λέει. 

Παράλληλα τονίζει ότι «με μια επίσκεψη σε κάποιο αγρόκτημα, τα παιδιά συνειδητοποιήσουν την προέλευση των προϊόντων διατροφής, καθώς νομίζουν ότι τα φρούτα και το κρέας τα προμηθεύετε κάποιος από συγκεκριμένα καταστήματα, όπως και το ψωμί ή τα παιχνίδια. Αγνοούν ότι προέρχονται από δένδρα που καλλιεργούνται ή ζώα τα οποία εκτρέφονται γι αυτό το σκοπό. Τα ακούς και δεν το πιστεύεις. Από κοινού με τους γονείς ελπίζω ότι θα ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα». 

Στη σημασία αυτής της συνεργασίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων Άγγελος Αρνής. 

«Το σχολείο αποτελεί για το παιδί το αποκλειστικό πεδίο γνώσης του», λέει και προσθέτει: «Εκεί θα επιβεβαιώσει όσα ακούει από τους γονείς ή θα τα αντικαταστήσει με άλλα, είτε αυτά προέρχονται από τους εκπαιδευτικούς, είτε από τους συμμαθητές. Είναι γνωστές οι διαμάχες των γονιών με τα παιδιά για τη σωστή διατροφή, αλλά ελπίζουμε ότι με τη συμβολή του σχολείου θα ανατραπεί αυτό το φαινόμενο».

Σύμφωνα με παλαιότερη διεξοδική έρευνα - ανάλυση της διατροφής των παιδιών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, επτά στα δέκα παιδιά καταναλώνουν περισσότερο λίπος απ’ όσο πρέπει (πατατάκια τσιπς, σοκολατούχο γάλα, γλυκά, σοκολάτες, σφολιάτες, βούτυρο, μαργαρίνες κα).

Το 75% των παιδιών καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες κορεσμένα λίπη, που είναι βασικά δομικά υλικά της κακής χοληστερόλης και της παχυσαρκίας και οξειδώνονται εύκολα προδιαθέτοντας σε αθηροσκλήρωση και καρκίνους. Το 66% δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα της βιταμίνης C και το 60% της βιταμίνης Α, οι οποίες αποτελούν ασπίδα του οργανισμού κατά της οξείδωσης των λιπών. Το 93% δεν καταναλώνει αρκετά ω3 λιπαρά, απαραίτητα στη δημιουργία των μεμβρανών των κυττάρων. Το 73% δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου (3 ποτήρια γάλα και τυροκομικά προϊόντα) για να ενισχύσει τον σκελετό. Επίσης, η διατροφή των παιδιών γίνεται ποιοτικά κατώτερη όσο μεγαλώνουν, αφού σταματούν τα φρούτα και τις χορτόσουπες, χωρίς να προσθέτουν στη διατροφή τους λαχανικά, σαλάτες και όσπρια. Έτσι, 78% των παιδιών δεν παίρνουν τις ωφέλιμες φυτικές ίνες που εκτός των άλλων βοηθούν και το πεπτικό σύστημα.

Η κατάσταση των παιδιών επιβαρύνεται και με την αντικατάσταση της φυσικής δραστηριότητάς τους από την πολύωρη ενασχόληση τους με τα ηλεκτρονικά και την τηλεθέαση. 

Ήδη η Αγγλία ανταποκρινόμενη στην οργή των γονιών για τον «βομβαρδισμό» με διαφημίσεις προϊόντων που συντελούν στην κακή διατροφή, τις απαγόρευσε πριν τις 9 το βράδυ, ενώ οι Σικελοί έσβησαν για τρεις ημέρες τις τηλεοράσεις προκείμενου να «βγάλουν» τα παιδιά να παίξουν στους δρόμους και τις πλατείες, καθώς ανησύχησαν με τα στοιχεία από τη συνάρτηση της 6ωρης παιδικής τηλεθέασης με την παιδική παχυσαρκία.

Η διατροφολόγος Λυδία Κοντούρη εξηγεί γιατί είναι απαραίτητα στα παιδιά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι καλές διατροφικές συνήθειες, συνεχίζει η κ. Κοντούρη, αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και μας ακολουθούν για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής μας. «Είναι σημαντικό να εισάγουμε μία ισορροπημένη διατροφή από την αρχή της ζωής του παιδιού. Τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι απαραίτητα και προτείνεται μία μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα και δύο με τέσσερα φρούτα την ημέρα, ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα», τονίζει. 

Όπως, επισημαίνει η κ. Κοντούρη, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι αυτά που θα καλύψουν τις ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα κόκκινα, πράσινα και κίτρινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν βιταμίνη Α, βασική για την όραση. Επίσης είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και υπεύθυνη για την προστασία των κυττάρων του δέρματος και των βλεννογόνων. Η βιταμίνη C υπάρχει στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά κυρίως στα πράσινα λαχανικά και στα εσπεριδοειδή, η οποία προστατεύει τα παιδιά από ιώσεις και κρυολογήματα. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C είναι οι φράουλες, το πορτοκάλι, η κόκκινη πιπεριά, το ακτινίδιο, και τα βατόμουρα.

Σύμφωνα με την κ. Κοντούρη οι γονείς «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αντιμετώπιση τους και να μην αρχίζουν οι τακτικές της απειλής, της ανταμοιβής ή της τιμωρίας γιατί σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν». 

Μάλιστα προτείνει για να πειστούν τα παιδιά να καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά οι γονείς να προτιμούν αυτά που έχουν έντονα χρώματα και είναι τραγανά, ενώ όταν κάνουν τις αγορές μαζί με τα παιδιά καλό είναι να τα παρακινούν να διαλέξουν φρούτα και λαχανικά, και ίσως κάποια από τα είδη που δεν έχουν δοκιμάσει.

Προπαντός, τονίζει ότι «πρέπει οι γονείς να αποτελούν το παράδειγμα προς μίμηση. Τα παιδιά θα θελήσουν ευκολότερα να δοκιμάσουν κάποια από αυτά αν σας βλέπουν να τα καταναλώνεται και εσείς καθημερινά».

Επιπλέον, προσθέτει ότι πάντα το φαγητό πρέπει να συνοδεύεται από ένα ξεχωριστό μικρό μπολ φρέσκων ή βραστών λαχανικών της αρεσκείας τους, το απόγευμα να καταναλώνουν ένα φρούτο ή έναν φυσικό χυμό. «Ακόμα κι αν αντιδρά σταδιακά θα συνηθίσει», τονίζει. 

Μελέτες υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά και οι προτιμήσεις των παιδιών άλλαξαν ακραία, όταν άλλαξε και η μορφή της παρουσίασης των φρούτων (σε πιάτο διακοσμημένο με φαντασία).

Εντατικοί έλεγχοι για «ελληνοποιημένα» αμνοερίφια


Εντατικούς ελέγχους στα σύνορα θα πραγματοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα μεικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων, ενόψει του Πάσχα.

«Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και σε συνεργασία με τους συνοριοφύλακες» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, με θέμα τον έλεγχο της πασχαλινής αγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, έμφαση θα δοθεί στις περιοχές των συνόρων που, όπως είπε, είναι ευαίσθητες σε ατασθαλίες σε ό,τι αφορά την προέλευση των κρεάτων.

Παράλληλα έλεγχοι θα διεξάγονται σε όλες τις αγορές, όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που θα διατεθούν προς κατανάλωση, η σωστή λειτουργία των σφαγείων αλλά και η διατήρηση των τιμών σε σταθερά επίπεδα. «Θα ελεγχθούν τα πάντα, από λαϊκές αγορές και μικρομάγαζα μέχρι σούπερ μάρκετ, αγορές κρεάτων και σφαγεία» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και τόνισε ότι έγινε ο κατάλληλος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και κλιμακίων.





πηγή: newsbeast.gr



Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΕΦΕΤ:Οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι


Ο ΕΦΕΤ θέλοντας να ενημερώσει έγκαιρα και υπεύθυνα τους καταναλωτές έχει εκδώσει σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν απλές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων που επιλέγουμε την περίοδο του Πάσχα καθώς και απλές συμβουλές διατροφής.
Διευκρινίσεις για την προμήθεια  αμνοεριφίων, συκωταριών, εντέρων και γενικότερα
κρέατος δίνονται παρακάτω:
  • Να μην αγοράζετε σφάγια αμνοεριφίων (αρνιά και κατσίκια) που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό – υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χώρους και κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες,
  • Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριος παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «EL».
  • Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή ερυθρό (χρωστική Ε 129, ερυθρό Aliura) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης,
  • Για τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», (χρωστική Ε155) δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας,
  • Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
  • Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια τα οποία δεν φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, δεσμεύονται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου.
  • Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μην φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
  • Τα «εντεράκια» που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.
  • Υπενθυμίζουμε, ότι σε αιγοπρόβατα ηλικίας έως 12 μηνών απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά» που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή. Στα ζώα αυτά επιτρέπονται όλα τα υπόλοιπα τμήματα, περιλαμβανομένων και των σπλάχνων (έντερα, πνεύμονες, κ,λ.π.) όπως και το κεφάλι.
  • Σε περίπτωση προμήθειας κατεψυγμένης «συκωταριάς», ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Σε καμία περίπτωση οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθεύονται εντόσθια αποψυγμένα.
  • Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλα του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
Για τα αυγά :
Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικου κέντρου. Την κατηγορία ποιότητας και βάρους. Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες κατά ανώτερο, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνε­ται από τον έλεγχο της ημερομηνίας της λήξης και των σω­στών ενδείξεων στην συσκευασία τους όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλής της ωο- παραγωγου όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητα του.
Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.
Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μϊκρό θά­λαμο.
Αλλαντικά
Το περίβλημα τους να είναι καθαρό, στεγνό και να μην έχει προσβληθεί από μούχλα.
Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση.
Να μην είναι τογγισμένα και να μην έχουν γλοιώδη υφή.
Να διατηρούν το φυσιολογικό χους χρώμα.
Να διατηρούνται στο ψυγείο, εκτός από τα αέρος, πολλά από το οποία όσο είναι ακέραια μπορούν να συν­τηρηθούν σε δροσερό μέρος εκτός ψυγείου μέχρι 18″.
Πρέπει να φέρουν ενδείξεις με την επωνυμία και Δ/νση του παρασκευαστή ή του διακινητή, τον κωδικό αριθμό Ε. Ε (ωοειδής σφραγίδα), το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία ανάλωσης.
Σοκολατένια αυγά
Για την αγορά «σοκολατένιων αυγών» που προ­σφέρονταν κυρίως σε παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρό­φιμα, για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς την συντήρηοη, την έκθεση, και την διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
Ιδιαίτερη προσοχή Θα πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, το οποίο αν αποτελείται από «παιχνιδάκια» μικρών διαστάσεων μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή αυτοτρανματισμό σε παιδιά μικρής ηλικίας, όπως και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κλπ) και της ημερομηνίας ανάλωσης.
Βαφές των αβγών:
Οι χρησιμοποιούμενες σήμερα βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα εισόδου μικρής ποσότητας στο εσωτερικό των αβγών για την κατανάλωση τους
πηγή: www.epoptes.wordpress.com

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Οδηγός για τη Σωστή Μεταχείριση των Τροφίμων στο Σπίτι


Βασική υποχρέωση, τόσο των υπηρεσιών ελέγχου όσο και της βιομηχανίας παραγωγής τροφίμων, είναι η προσφορά στον καταναλωτή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων. Αλλοίωση των τροφίμων μπορεί να συμβεί παντού, στην αποθήκη, το σύστημα διανομής και εμπορίας αλλά και στο σπίτι του καταναλωτή. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικός τόσο όταν προμηθεύεται, όσο και όταν αποθηκεύει τα διάφορα τρόφιμα. Επιπλέον, τα είδη διατροφής, από πλευράς χρηματικής αξίας, αποτελούν ίσως το κύριο, αν όχι το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού. Τα παρακάτω αποτελούν ένα πρακτικό οδηγό του τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής όταν αγοράζει και όταν αποθηκεύει τρόφιμα.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μην Αγοράζετε:
  • Φουσκωμένες συσκευασίες τροφίμων που συντηρούνται σε ψύξη. Το αέριο αποτελεί ένδειξη μικροβιακής ανάπτυξης. Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι: χυμοί φρούτων, μη επεξεργασμένα τυριά, γιαούρτι, προϊόντα αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής.
  • Φουσκωμένες κονσέρβες. Αν εντοπίσετε φουσκωμένες κονσέρβες να το αναφέρετε στον προϊστάμενο του καταστήματος. Το φούσκωμα φανερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στην κονσέρβα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα delicatessen που βρίσκονται εκτός ψυγείου. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να είναι κρύα κατά το χρόνο αγοράς τους και σε καμία περίπτωση να μην ψωνίζετε από καταστήματα που διατηρούν τα προϊόντα αυτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κατεψυγμένα τρόφιμα που είναι τοποθετημένα πάνω από τη γραμμή μέγιστης χωρητικότητας του καταψύκτη - βιτρίνα. Τα προϊόντα αυτά θα ξεπαγώσουν. Η γραμμή μέγιστης χωρητικότητας είναι συνήθως 5 εκατοστά κάτω από το κάλυμμα (τζάμι) του θαλάμου.
  • Συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων που περιέχουν παγοκρυστάλλους ή κομμάτια πάγου μεταξύ τους. Τούτο φανερώνει ότι έχει συμβεί ξεπάγωμα και επανακατάψυξη και πιθανώς απώλεια της ποιότητας. Ο πάγος εντός της συσκευασίας είναι νερό που απομακρύνθηκε από το τρόφιμο και που έχει ως αποτέλεσμα ανεπιθύμητες μεταβολές στη γεύση - οσμή και υφή του τροφίμου.
  • Τρόφιμα με σχισμένες συσκευασίες ή ατελή σφράγιση. Η ποιότητα του τροφίμου πιθανώς έχει χειροτερεύσει.
Εξετάστε Προσεκτικά:
  • Τυρί που είναι συσκευασμένο σε διαφανείς μεμβράνες (πλαστικά φιλμ). Κοιτάξτε για την παρουσία μούχλας.
  • Τις ετικέτες. Θα πρέπει να σας δίνουν πληροφορίες για το προϊόν. Προτιμήστε τα προϊόντα που φέρουν ετικέτες με πληροφορίες για τη θερμοκρασία αποθήκευσης ή περιγράφουν τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά την αποθήκευση.
  • Οι οδηγίες για την προετοιμασία του προϊόντος έχουν τοποθετηθεί για καλό σκοπό και θα πρέπει να ακολουθούνται ιδιαιτέρως με τα κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
Να Είστε Προσεκτικοί:
  • Στη διαφήμιση που δηλώνει ειδικά οφέλη υγείας ενός τροφίμου. Μπορεί να σας παραπλανήσει. Ο καλλίτερος τρόπος εξασφάλισης δικής σας και της οικογένειά σας είναι να χρησιμοποιείτε ποικιλία τροφίμων. Αν χρειαστείτε βοήθεια επ' αυτού, απευθυνθείτε στις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Αν η ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία κοντεύει να εκπνεύσει. Η αποθήκευση στο σπίτι για μερικές εβδομάδες θα έχει σαν αποτέλεσμα να διαθέτετε ληγμένα τρόφιμα.
  • Μην αγοράζετε υπερβολικές ποσότητες προϊόντων - ακόμη και αυτών που συντηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ευκολία και η οικονομία από την αγορά μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων χάνεται αν τα τρόφιμα χειροτερεύσουν ή αλλοιωθούν και πρέπει να τα πετάξετε.
Μετά την Αγορά:
  • Αν τα ψυγμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα είναι περιτυλιγμένα με μερικές στιβάδες χαρτιού. Αν δεν έχει γίνει ζητήστε το. Οι πολλές στιβάδες του χαρτιού διατηρούν τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε ένα ελάχιστο, ενώ μεταφέρουμε τα τρόφιμα στο σπίτι.
  • Χρησιμοποιήστε μονωμένο δοχείο. Αν δεν πρόκειται να πάτε σπίτι γρήγορα, χρησιμοποιήστε ένα τέτοιο δοχείο για να διατηρηθούν τα προϊόντα κρύα.
  • Μετά τα ψώνια, επιστρέψατε στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Τοποθετήστε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα στο ψυγείο. Κάντε το μόλις επιστρέψετε και έχετε διαβάσει τις οδηγίες αποθήκευσης.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ευαλλοίωτα Προϊόντα - Ψύξη
Η ψύξη μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη και δράση των μικροοργανισμών, καθώς επίσης και την ταχύτητα των χημικών μεταβολών. Η Θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι επαρκώς χαμηλή. Όμως, όλες οι περιοχές του ψυγείου δεν έχουν την ίδια θερμοκρασία. Στο Παρακάτω σχήμα φαίνονται οι θερμοκρασίες που μπορούν να συναντηθούν μέσα στο ψυγείο. Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και κατά συνέπεια της ορθής συντήρησης των τροφίμων, υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα τόσο για την ψύξη όσο και για την κατάψυξη. Αξίζει να προμηθευτείτε ένα τέτοιο θερμόμετρο.
Στον Πίνακα φαίνονται οι θερμοκρασίες και οι χρόνοι αποθήκευσης στο σπίτι για διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν οδηγό. Μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την κατάσταση και το είδος του προϊόντος, π.χ. το είδος του τυριού, το είδος του λίπους κ.λπ.
Θερμοκρασίες και Χρόνος Αποθήκευσης για Μερικά Τρόφιμα
Τρόφιμο
Θερμοκρασία, °C
Χρόνος
Ψάρια
0 ­ 3
3 ημέρες
Οστρακόδερμα & Μαλάκια
0 ­ 3
2 ημέρες
Κρέας
0 ­ 3
3-5 ημέρες
Κιμάς & εντόσθια
0 ­ 3
2­3 ημέρες
Αλατισμένο κρέας
0 ­ 3
2­3 εβδομάδες
Πουλερικά
0 ­ 3
3 ημέρες
Χυμοί φρούτων
0 ­ 7
7­14 ημέρες
Γάλα
1 ­ 7
5-7 ημέρες
Κρέμα
1 ­ 7
5 ημέρες
Τυρί
0 ­ 7
1-3 μήνες
Βούτυρο
0 ­ 7
8 εβδομάδες
Λίπη & λάδια
2 ­ 7
6 μήνες
Μαργαρίνη
2 ­ 7
6 μήνες
Ειδικότερα, για μερικά είδη τροφίμων πρέπει να έχουμε υπ' όψιν τα παρακάτω:
  • Ο νωπός κιμάς, το συκώτι, τα νεφρά, τα πουλερικά και τα ψάρια πρέπει να αποθηκεύονται με προσοχή επειδή μεταφέρουν μεγάλους αριθμούς αλλοιούντων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε θερμοκρασίες ψυγείου. Έτσι, ακόμη και στους 0°C ο χρόνος αποθήκευσης είναι 3 ημέρες. Αποθηκεύσατε τα προϊόντα αυτά στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου σας.
  • Το περιτυλιγμένο νωπό κρέας μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια επί 3 ημέρες και το μη περιτυλιγμένο επί 5 ημέρες σε θερμοκρασίες 0-3°C.
  • Τα μεγάλα ολόκληρα τεμάχια ερυθρού κρέατος, όπως π.χ. ολόκληρα πόδια αρνιού, και τα προϊόντα αλατισμένου κρέατος διατηρούνται επί μακρότερο.
  • Το περιτυλιγμένο κρέας διατηρεί την αρχική υγρασία και ποιότητά του, όμως, ευνοείται η ανάπτυξη των μικροοργανισμών και επιφανειακής γλίτσας εντός 3 ημερών. Στο χρόνο αυτό εμφανίζεται, επίσης και κακοσμία. Αν εμφανισθεί γλίτσα και κακοσμία, ο ασφαλέστερος τρόπος περαιτέρω χειρισμού είναι η απόρριψη.
  • Το μη περιτυλιγμένο κρέας διατηρείται περισσότερο. Το νωπό κρέας επί 5 ημέρες και τα αλατισμένα προϊόντα κρέατος μέχρι 3 εβδομάδες στους 0-3°C. Η επιφάνεια του κρέατος ξηραίνεται. Τούτο έχει σαν αποτέλεσμα επιβράδυνση της δράσης των μικροοργανισμών, όμως συμβαίνει ανεπιθύμητη μεταβολή στο χρώμα και απώλεια της γεύσης - οσμής. Ο τρόπος αυτός της αποθήκευσης είναι προτιμότερος από την αποθήκευση μα περιτύλιγμα, όμως, θα φροντίζετε διαδοχικά να εκτίθενται στον αέρα όλες οι επιφάνειές του.
Η Ορθή Υπηρέτηση του Ψυγείου:
  • Τρόφιμα που έχουν χαλάσει ή έχουν αρχίσει να χαλάνε πετάξτε τα. Δεν μπορούν να βελτιωθούν ούτε να σταματήσει η χειροτέρευση ακόμη και αν τα τοποθετήσετε στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα που θέλετε να διατηρήσετε περισσότερο ή τα ευαλλοίωτα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου.
  • Καλύψτε όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα και τοποθετήστε τα σε ξεχωριστό ράφι πάνω από τα νωπά. Τούτο περιορίζει την πιθανή μεταφορά και επιμόλυνση με παθογόνα των μαγειρεμένων τροφίμων από τα νωπά από σταγόνες (ζουμιά) που πέφτουν προς τα κάτω.
  • Τρόφιμα που έχουν ισχυρές οσμές (ψάρια, τυριά) πρέπει να περιτυλίγονται πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η μακροχρόνια συναποθήκευσή τους με προϊόντα που απορροφούν εύκολα οσμές, όπως το γάλα και η κρέμα.
  • Υπάρχουν πλαστικά φιλμ που είναι αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση μεταφοράς οσμών, όμως δεν είναι εύκολα διαθέσιμα στους καταναλωτές. Τα συνήθη φιλμ και σακούλες πολυαιθυλενίου είναι αποτελεσματικά για τη βραχυχρόνια αποθήκευση. Καλλίτερα από όλα είναι τα κλειστά γυάλινα και πλαστικά δοχεία.
Κατεψυγμένα τρόφιμα:
  • Η κατάψυξη και διατήρηση των τροφίμων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-18°C) σταματά πλήρως τη χειροτέρευση τους.
  • Η απόψυξη (τήξη) ή ακόμη και η ανύψωση της θερμοκρασίας διεγείρει την χημική και μικροβιακή δραστηριότητα και μπορεί να συμβεί αλλοίωση.
  • Να τοποθετείτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στον καταψύκτη του ψυγείου σας.
  • Δεν είναι δυνατόν, στο σπίτι, να επιτύχουμε τις συνθήκες και το χρόνο της εμπορικής αποθήκευσης υπό κατάψυξη.
  • Πρέπει να αγοράζουμε τόση ποσότητα κατεψυγμένων τροφίμων όσες θα καταναλώσουμε σύντομα και τούτο γιατί οι οικιακοί καταψύκτες δεν έχουν επαρκώς χαμηλή θερμοκρασία ώστε να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Μικρές ποσότητες τροφίμων μπορούν να διατηρηθούν στους -15° με - 12°C για μερικές εβδομάδες.
  • Αυτοί που καταψύχουν μόνοι τους τρόφιμα (π.χ. λαχανικά) πρέπει να καταγράφουν τι προεπεξεργασίες και τι συνθήκες χρησιμοποιήθηκαν. Ρωτήστε ένα ειδικό.
Το Μαγείρεμα των Κατεψυγμένων Τροφίμων:
  • Τα κατεψυγμένα λαχανικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απ' ευθείας από την κατεψυγμένη κατάσταση.
  • Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν ζεματιστεί πριν από την κατάψυξη και έτσι χρειάζονται ελαφρύ μαγείρεμα.
  • Μεγάλα τεμάχια κατεψυγμένου κρέατος και πουλερικών πρέπει να ξεπαγώσουν πριν από το μαγείρεμα. Το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο στους 4°C για να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.
  • Ο χρόνος που χρειάζεται είναι τουλάχιστον 24 ώρες.
  • Αν υπάρχει ανάγκη για άμεσο μαγείρεμα και πάλι το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει. Τούτο μπορεί να γίνει με τρεχούμενο νερό χωρίς να βγει από τη συσκευασία. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων. Αν το κρέας δεν ξεπαγώσει καλά, χρειάζεται επιπλέον μαγείρεμα και οπωσδήποτε το κέντρο του τεμαχίου να φθάσει τουλάχιστον τους 71°C.
  • Μικρά τεμάχια κρέατος, όπως μπριζόλες και παϊδάκια, μπορούν να τηγανιστούν ή να ψηθούν στο γκριλ απ' ευθείας.
  • Τρόφιμα που ξεπάγωσαν δεν πρέπει να ξανακαταψύχονται. Αν για κάποιο λόγο δεν τα μαγειρέψετε αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 48 ώρες.
Αφυδατωμένα ή Ξηρά τρόφιμα:
  • Τα αφυδατωμένα τρόφιμα είναι ξηρά και δεν αλλοιώνονται. Όμως, χειροτερεύουν με το χρόνο.
  • Τα νερό σε τέτοια προϊόντα είναι πολύ λίγο και έτσι δεν μπορούν να αναπτυχθούν τα μικρόβια.
  • Τα αφυδατωμένα τρόφιμα δεν είναι στείρα. Έτσι, αν προσλάβουν νερό τα μικρόβια καθίστανται ενεργά
  • Τα αφυδατωμένα τρόφιμα, αν ενυδατωθούν πρέπει να υφίστανται χειρισμό ίδιο με τα υψηλώς ευαλλοίωτα τρόφιμα.
Η Αποθήκευση των Αφυδατωμένων Τροφίμων:
  • Αποθηκεύσατε σε δροσερό μέρος.
  • Αποφύγετε την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία και στον ήλιο
  • Τα συσκευασμένα αφυδατωμένα τρόφιμα μπορούν να αποθηκευθούν επί 6 μήνες στους 21-24°C.
  • Να επιθεωρείτε συχνά για την προσβολή από έντομα.
  • Αν ανοιχθεί η συσκευασία, ο καλλίτερος τρόπος για περαιτέρω αποθήκευση είναι στο ψυγείο.
  • Οι αφυδατωμένες σούπες που έχουν ενυδατωθεί πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
  • Όλα τα προϊόντα (μίγματα σούπας, σάλτσες κ.λπ.) να υγρανθούν ή ενυδατωθούν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Αλλιώς θα συμβεί ανάπτυξη μικροβίων.
Κονσερβοποιημένα Τρόφιμα:
  • Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν αποστειρωθεί εμπορικά.
  • Μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όμως, να τοποθετούνται σε δροσερό μέρος.
  • Να παρακολουθούνται για διόγκωση ή διαρροή τούτο δείχνει αποτυχία κατά την επεξεργασία.
  • Μη δοκιμάζετε διογκωμένες κονσέρβες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζωή σας.
  • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα που φέρουν την ένδειξη "να διατηρείται κάτω από τους 4°C", πρέπει να διατηρούνται οπωσδήποτε στο ψυγείο δεν είναι πλήρως αποστειρωμένα.
Μετά το Άνοιγμα:
  • Αν ανοίξετε μια κονσέρβα, στη συνέχεια μεταχειριστείτε την όπως τα νωπά προϊόντα και τούτο γιατί έχει επιμολυνθεί και παύει να είναι αποστειρωμένη.
  • Απορρίψετε κάθε κονσέρβα που το περιεχόμενο της βρέθηκε να έχει ασυνήθιστη για το προϊόν οσμή.
  • Αν δεν έχει καταναλωθεί όλο το περιεχόμενο της κονσέρβας, καλύψτε την με πλαστικό και τοποθετήστε την στο ψυγείο.
  • Υπάρχουν τρόφιμα που δεν μπορούν να αποθηκευθούν καλά στο δοχείο της κονσέρβας. Στις περιπτώσεις αυτές αδειάστε το περιεχόμενο σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο.
  • Προϊόντα υψηλής οξύτητας, όπως ο χυμός τομάτας ή τα αλατισμένα τρόφιμα προσβάλουν το μέταλλο της κονσέρβας με την παρουσία του αέρα - αδειάστε το περιεχόμενο σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο.
Ο Χρόνος Αποθήκευσης:
  • Οι σφραγισμένες κονσέρβες μπορούν να αποθηκευθούν στους 21-25°C για τουλάχιστον 12 μήνες.
  • Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όμως, επειδή υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τον ακριβή χρόνο, διατηρήστε το μέγιστο των 12 μηνών.
  • Οι κονσερβοποιημένοι χυμοί φρούτων, τα αναψυκτικά και μερικές παιδικές τροφές αποτελούν εξαίρεση και έχουν μέγιστο χρόνο αποθήκευσης 6 μήνες.
ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ;
  1. Αποφεύγετε να μεταφέρετε βακτήρια από το νωπό κρέας στο μαγειρεμένο, ποτέ μην τοποθετείτε μαζί νωπό και μαγειρεμένο κρέας.
  2. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαχαίρια και σκεύη για τον τεμαχισμό και χειρισμό νωπού και μαγειρεμένου κρέατος.
  3. Πλένετε πάντα τα χέρια σας.
  4. Το κρύο μαγειρεμένο κρέας είναι συχνά αιτία τροφοδηλητηρίασης. Οι μικροοργανισμοί έχουν μεταφερθεί με τα μαχαίρια, τάβλες κοπής και τα χέρια.
  5. Τοποθετήστε το ζεστό φαγητό απ' ευθείας στο ψυγείο. Μπορεί να έχετε ακούσει το αντίθετο, όμως, τα σύγχρονα ψυγεία μπορούν να αντιμετωπίσουν το επιπλέον ψυκτικό φορτίο.
  6. Σερβίρετε το φαγητό που θα φαγωθεί κρύο απ' ευθείας από το ψυγείο. Εφαρμόστε το ιδιαιτέρως για ψάρια και θαλασσινά, σαλάτες κρέατος και λαχανικών, σαλάτες με βάση το ρύζι, επιδόρπια και κέικ που περιέχουν κρέμα.
  7. Αποφύγετε την εκτεταμένη χρήση χεριών. Μπορεί τα δάκτυλα να φτιάχτηκαν πιο πριν από τα πιρούνια, όμως, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα σκεύη για το σερβίρισμα, γιατί ο καθένας μας μεταφέρει μικρόβια.
  8. Κατά την προετοιμασία: Μην αφήνετε νωπά ή μαγειρεμένα τρόφιμα σε θερμοκρασίες που είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη των μικροβίων.
  9. Πολλοί άνθρωποι μεταφέρουν στο πρόσωπο, χέρια, μασχάλες και άλλα μέρη του σώματος δυναμικώς επικίνδυνα βακτήρια.
  10. Αν είστε απρόσεκτοι θα μεταφέρετε τα βακτήρια αυτά σε τρόφιμα που στηρίζουν την ανάπτυξή τους (π.χ. γάλα) και αν τα τρόφιμα αυτά διατηρηθούν σε ανυψωμένη θερμοκρασία τα βακτήρια θα αναπτυχθούν και θα καταστούν μια δυνατή πηγή τροφοδηλητηρίασης.
  11. Μην επιτρέπετε τη μεταφορά βακτηρίων από νωπά σε μαγειρεμένα τρόφιμα με τον απρόσεκτο χειρισμό.
  12. Η περιοχή θερμοκρασίας από τους 4° μέχρι 60°C είναι η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ, γιατί επιτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
  13. Αν τα τρόφιμα πρόκειται να σερβιριστούν ζεστά να διατηρούνται πάνω από τους 60°C.
  14. Αν τα τρόφιμα δεν πρόκειται να σερβιριστούν αμέσως και ζεστά να διατηρούνται στο ψυγείο στους 4°C.
foodtech.gr

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...