Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ασφάλεια τροφίμων (Άρθρο Εφημερίδα Νέα Κρήτη)


Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται  τρόφιμα και ακόμα περισσότερο όταν καταναλώνουν τρόφιμα σε καταστήματα. Πρέπει  να ακολουθούν της οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιοι φορείς (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας , ΕΦΕΤ, Δ/νσεις Κτηνιατρικής κλπ) διότι  με την οικονομική κρίση κάποιοι παίζουν με την Δημόσια Υγεία και ποντάρουν στις ελλείψεις που παρουσιάζει ο κρατικός Ελεγκτικός μηχανισμός . Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης υπηρετούν 12 επόπτες Δημόσιας Υγείας ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πάνω από 30 παρόλο που και αυτός ο αριθμός είναι μικρός αν αναλογιστούμε την αύξηση του πληθυσμού λόγω επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες  .

Οι καταναλωτές πρέπει να επιδεικνύουν προσοχή :
Α) Κατά την αγορά των τροφίμων
  • Προσοχή στις πληροφορίες που δίνονται από τον παρασκευαστή στις ενδείξεις των τυποποιημένων προϊόντων. Μην αγοράζετε τρόφιμα χωρίς ενδείξεις ή χωρίς ενδείξεις στην Ελληνική γλώσσα και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός έγκρισης της ΕΕ, οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης. Σε περίπτωση κατ/νων αλιευμάτων που πωλούνται χύμα οι παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στον καταναλωτή (μεταφορά και τοποθέτηση των ενδείξεων του χαρτοκιβωτίου στο ψυγείο πώλησης).
  • .Μην αγοράζετε τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης του ς πλησιάζει και εάν αυτό γίνει τοποθετήστε στο ψυγείο ή στα ράφια πριν τα αλλά FEFO( First Expire First Out) .
  • Προσοχή στην οποιαδήποτε αλλαγή των συνήθων χαρακτηριστικών των τροφίμων (οσμή, χρώμα, σύσταση, κ.λ.π.).
  • Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς (Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από ανώνυμα σημεία πώλησης θα πρέπει να αποφεύγονται διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του αλλά και οι συνθήκες μεταφοράς – συντήρησης είναι μη ελεγχόμενες και στην πλειοψηφία τους ακατάλληλες .
Β) Κατά την συντήρηση των τροφίμων
Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται σε θερμοκρασία  -18 οC .
Τα τρόφιμα που συντηρούνται στο ψυγείο (ευπαθή τρόφιμα ) οι θερμοκρασίες είναι από 2-5 οC
Συστήνεται η αγορά χύμα αλιευμάτων να περιορίζεται σε αλιεύματα προφυλαγμένα σε ατομικές ή όχι συσκευασίες και να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή . Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο με τρόφιμα γιατί η κυκλοφορία του αέρα δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να μην δουλεύει στις σωστές θερμοκρασίες Στο ψυγείο αποθηκεύεστε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πάνω από τα ωμά. Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου εκτός εάν τα αποθηκεύσετε σε ρηχούς περιέκτες.
Γ. Κατά την παρασκευή των τροφίμων
  • Προσοχή στην διασταυρούμενη μόλυνση . Μην έρχονται σε επαφή ωμά τρόφιμα με ψημένα ή τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση χωρίς θερμική επεξεργασία αλλά ούτε και σκεύη που ήρθαν σε επαφή με ωμά τρόφιμα.
  • Ψήνεται σωστά σε σωστό συνδυασμό  χρόνου και θερμοκρασίας πχ κρέας στους 63 βαθμούς για τουλάχιστον 3 λεπτά ή στους 21 βαθμούς για τουλάχιστον 2 ώρες .
  • Μπορείτε να  αναθερμάνετε μαγειρεμένα τρόφιμα μόνο μία φορά και όταν τα αναθερμαίνεται αυτό πρέπει να γίνει  στους 75 βαθμού κελσίου για 15 δευτερόλεπτα ή στους 82 βαθμούς για 1 δευτερόλεπτο .
  • Τρόφιμα που διατηρούνται σε θερμοκρασία των 63 βαθμών μπορούν να καταναλωθούν χωρίς χρονικό περιορισμό  αντίθετα  τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος καταναλώνονται σε λιγότερο  από δύο ώρες.
  • Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιείστε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες .
  • Η απόψυξη γίνεται μέσα σε ψυγείο (5 βαθμοί κελσίου ) και αν αυτό δεν είναι εφικτό σε θερμοκρασία δωματίου όχι πάνω από 21 ο C  και ποτέ με ζεστό νερό. Πιθανών κάποια τρόφιμα να αποψυχθούν σε φούρνο μικροκυμάτων μετά από σχετικές οδηγίες της συσκευασίας  Τρόφιμα που αποψύχθηκαν ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να επανακαταψυχθούν. Κατάψυξη προϊόντων μπορούν να κάνουν μόνο αδειοδοτημένες επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδική άδεια για τον σκοπό αυτό.
  • Τα ψάρια, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και ευαλλοίωτα. Η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους. Χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να κρίνουμε την καταλληλότητα τους είναι:
  1. Οσμή: Ελαφρά, ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική της θάλασσας ( αντίθετα τα μπαγιάτικα ψάρια έχουν οσμή δυσάρεστη και συχνά αμμωνίας.
  2. Εξωτερική όψη: Επιφάνεια υγρή, στιλπνή, με ζωηρό χρώμα (αντίθετα στα μπαγιάτικα ψάρια η επιφάνεια του σώματος είναι έντονη γλοιώδης και το ψάρι γλιστρά από το χέρι μας).
  3. Σώμα: Το σώμα είναι πλαδαρό στα μπαγιάτικα ψάρια, ενώ διατηρούν τα αποτυπώματα των δακτύλων όταν τα ψηλαφούμε (χαρακτηριστική είναι η κάμψη του ψαριού όταν το διατηρούμε σε όρθια θέση).
  4. Δέρμα: Τεταμένο και χωρίς ρυτίδες στα φρέσκα ψάρια, ενώ σχίζεται εύκολα (ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς) στα μπαγιάτικα.
  5. Κοιλιακή χώρα: Συχνά διογκωμένη στα μπαγιάτικα ψάρια, ενώ μπορεί και να αποβάλει υγρά.
  6. Λέπια: Ιδιαίτερα σταθερά προσκολλημένα στα φρέσκα ψάρια τα οποία ι αποκολλώνται δύσκολα κατά το καθάρισμα.

Συμπτώματα Γαστρεντερίτιδας :
  • Διάρροια (3 ή περισσότερες υδαρείς κενώσεις μέσα σε ένα  24ωρο )
ή Εμετός και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω :
  • 1 ή περισσότερες υδαρείς κενώσεις μέσα σε ένα  24ωρο
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Πυρετός πάνω από 38 Βαθμούς Κελσίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


πηγή: http://epoptes.wordpress.com

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...