Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ασφαλής χειρισμός του κρέατος


'Βοδινό' είναι το κρέας που προκύπτει από πλήρως ανεπτυγμένα βοοειδή ηλικίας 2 ετών περίπου.
'Μοσχαρίσιο' και 'δαμαλίσιο' είναι το κρέας που προέρχεται από νεαρά βοοειδή βάρους 350kg περίπου και έχουν μεγαλώσει κυρίως με γάλα και χόρτο.
'Μοσχαρίσιο γάλακτος' είναι το κρέας από μοσχάρια βάρους 75 kg περίπου και έχουν μεγαλώσει κυρίως με γάλα και είναι συνήθως ηλικίας μικρότερης από 3 μηνών.
Η διαφορά μεταξύ του 'μοσχαρίσιου' και του 'μοσχαρίσιου γάλακτος' βασίζεται στο χρώμα του κρέατος, το οποίο καθορίζεται από τη δίαιτα του ζώου. Το 'μοσχαρίσιο γάλακτος' έχει χρώμα ωχρορόδινο και περιέχει περισσότερη χοληστερόλη από το βοδινό.
Το 'χοιρινό' παράγεται'από νεαρά ζώα (6-7 μηνών), τα οποία ζυγίζουν από 85 έως 120 κιλά. Εκτός από το νωπό χοιρινό, από τα κρέας αυτό παράγεται μια ποικιλία αλατισμένων – παστωμένων προϊόντων, όπως χοιρομέρι, μπέικον, λουκάνικα και αλλαντικά.
Το 'αρνί' είναι κρέας που προκύπτει από τη σφαγή ζώων μικροτέρων από 1 έτος. Τα περισσότερο αρνιά φθάνουν στην αγορά σε ηλικία 6 με 8 μήνες.
Το νωπό κρέας είναι ένα προϊόν το οποίο θεωρείται 'φυσικό'. Όμως, για να χαρακτηρισθεί φυσικό δεν πρέπει να περιέχει κανένα πρόσθετο, όπως τεχνητές γευστικές & οσμηρές ενώσεις, χρωστικές, χημικά συντηρητικά ή οποιοδήποτε άλλο τεχνητό ή φυσικό συστατικό και επίσης δεν θα πρέπει να έχει υποστεί παρά μόνο ελάχιστη επεξεργασία, όπως π.χ. άλεση.
Το βοδινό κρέας για να αποκτήσει επιπρόσθετη τρυφερότητα και καλή γεύση-οσμή πρέπει να υποστεί σίτεμα. Το σίτεμα εμπορικά επιτυγχάνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Εφ' όσον δε το σίτεμα διαρκεί από 10 ημέρες έως 6 εβδομάδες, θα πρέπει να γίνεται υπό ψύξη (Π.χ. στο ψυγείο σας στη συντήρηση).
Το Χρώμα του Κρέατος
Το οξυγόνο μεταφέρεται στους μυϊκούς ιστούς του κρέατος με τη βοήθεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Μια από τις πρωτεΐνες του, η μυογλοβίνη συγκρατεί το οξυγόνο στον ιστό. Η ποσότητα της μυογλοβίνης στους ζωικούς ιστούς καθορίζει το χρώμα του κρέατος. Το βοδινό περιέχει περισσότερη μυογλοβίνη από τα πουλερικά ή τα ψάρια και έτσι χαρακτηρίζεται ως 'ερυθρό κρέας'.   Άλλα είδη ερυθρού κρέατος είναι το μοσχαρίσιο το αρνίσιο και το χοιρινό.
Το βοδινό κρέας που δεν εκτέθηκε στον αέρα παρουσιάζει ερυθροϊώδες χρώμα. Μετά έκθεση στον αέρα επί 15 min περίπου, η μυογλοβίνη προσλαμβάνει οξυγόνο και γίνεται λαμπερή,κερασέρυθρη. Μετά αποθήκευση στο ψυγείο επί 5 ημέρες, μπορεί να γίνει καστανό λόγω της χημικής μεταβολής στη μυογλοβίνη. Κρέας το οποία έγινε καστανό μετά μακροχρόνια αποθήκευση μπορεί να είναι αλλοιωμένο, να έχει κακή οσμή και να είναι κολλώδες στην αφή.
Μερικές φορές οι φέτες του μαγειρεμένου κρέατος παρουσιάζουν ένα ιριδίζοντα χρωματισμό. Τούτο είναι αποτέλεσμα της προσπτώσεως του φωτός επί της επιφανείας του κρέατος και της αναλύσεώς του στα συστατικά του χρώματα. Επίσης, υπάρχουν στο κρέας και διάφορες χρωστικές οι οποίες μπορούν να προσδώσουν ιριδίζουσα ή πρασινωπή χροιά όταν το κρέας υφίσταται θερμική επεξεργασία. Το ιριδίζον κρέας δεν είναι κατ' ανάγκην αλλοιωμένο. Το αλλοιωμένο μαγειρεμένο κρέας εκτός από το ιριδίζον χρώμα θα είναι γλοιώδες ή κολλώδες και θα έχει κακή οσμή.
Πρόσθετα
Στο νωπό βοδινό κρέας δεν επιτρέπεται η προσθήκη προσθέτων ουσιών. Κατά την επεξεργασία μπορεί να προστεθούν γλουταμινικό μονονάτριο, αλάτι ή ασκορβικό οξύ, τα οποία θα πρέπει να αναφέρονται επί της συσκευασίας.
Ημερομηνία Λήξεως
Γενικώς, από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται ημερομηνία λήξεως για το νωπό κρέας. Όμως, πολλά καταστήματα πωλήσεως κρέατος χρησιμοποιούν εθελοντικά ημερομηνίες λήξεως επί της συσκευασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πωλητής θα πρέπει να χρησιμοποιεί επί της συσκευασίας φράσεις οι οποίες θα εξηγούν στον καταναλωτή την έννοια της ημερομηνίας. Τέτοιες ημερομηνίες μπορεί να αναφέρουν π.χ., 'πώληση μέχρι την …', ή 'χρήση πριν από …' ή'ημερομηνία λήξεως …'. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο καταναλωτής θα πρέπει να εξετάζει την ημερομηνία και να χρησιμοποιεί το προϊόν εντός των προβλεπομένων ημερών. Γενικώς, μπορείνα χρησιμοποιεί ή να καταψύχει το προϊόν εντός 3 με 5 ημερών από την ημέρα της αγοράς. Πάντοτε είναι καλλίτερο να αγοράζει το προϊόν πριν από την ημερομηνία λήξεως. Μετά την τοποθέτηση του προϊόντος στην κατάψυξη δεν έχει σημασία η ημερομηνία λήξεως. Αυτή ισχύει για το νωπό προϊόν.

Παθογόνα στο Κρέας

Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να ανευρεθούν και συνδέονται με το κρέας είναι οι:
  • Escherichia coli
  • Salmonella
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
Η Escherichia coli κατοικεί στην εντερική χώρα των ζώων και μπορεί να επιμολύνει το κρέας κατά την σφαγή. Η Ecoli O157:H7 είναι ένα σπάνιο στέλεχος, το οποίο παράγει μεγάλες ποσότητες μιας δυνητικής τοξίνης, η οποία σχηματίζεται εντός και προκαλεί σοβαρή βλάβη στην επιφάνεια του εντέρου. Αποτέλεσμα αυτού είναι μία ασθένεια η οποία ονομάζεται αιμορραγικήκολίτις και η οποία χαρακτηρίζεται από αιματώδη διάρροια. Το μικρόβιο αυτό καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα.
Η Salmonella μπορεί να ανευρεθεί στην εντερική χώρα των ζώων (βοοειδή, χοιρινά, κ.λπ), των πουλερικών των σκύλων, της γάτας και πολλών άλλων θερμόαιμων ζώων. Υπάρχουν περίπου 2.000 είδη Salmonella. Το μαγείρεμα καταστρέφει τη σαλμονέλα, όχι όμως και η κατάψυξη. Στην κατάψυξη διατηρείται ζωντανή. Η Salmonella για να προκαλέσει ασθένεια πρέπει να φαγωθεί. ΠροσοχήΑν οπός ή αίματα από το νωπό κρέας πέσει πάνω σε άλλα μαγειρεμένα τρόφιμα ή σαλάτες μπορεί να τα επιμολύνει με σαλμονέλα. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση νωπού κρέατος, πουλερικών και προϊόντων αυτών σε ράφια πάνω από μαγειρεμένα φαγητά ή σαλάτες. Πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος της επιμολύνσεως.
Ο Staphylococcus aureus μπορεί να ανευρεθεί στα χέρια, στη μύτη ή στο λάρυγγα μας. Η επιμόλυνση του κρέατος και των προϊόντων του με Saureus οφείλεται κυρίως στους εργαζομένους με το κρέας. Ο μικροοργανισμός αυτός αν αναπτυχθεί, παράγει μια τοξίνη, η κατανάλωση της οποίας προκαλεί ασθένεια (διάρροια, εμετός). Ο υγιεινός χειρισμός και το κατάλληλο μαγείρεμα και η ψύξη θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ασθένεια από σταφυλόκοκκο.
Η Listeria monocytogenes βρίσκεται στο έδαφος, νερό, φυτά και σε πάνω από 40 ζωικά είδη. Επίσης βρίσκεται σε αποστραγγίσεις πατώματος, στάσιμα νερά, υπολείμματα, επιφάνειες επαφής με τρόφιμα, οικιακά ψυγεία, πετσέτες κουζίνας και σκουπιδοτενεκέδες. Προκαλεί σοβαρή ασθένεια. Καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Για τη Listeria monocytogenes έχει καθορισθεί μηδενική ανοχή για βραστά έτοιμα για φάγωμα προϊόντα (Π.χ. λουκάνικα Φρανκφούρτης, κοκτέιλ κ.πλ). Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει τις οδηγίες χειρισμού των προϊόντων, π.χ. διατηρείται στο ψυγείο ή κατανάλωση πριν από και να τις τηρεί αυστηρά.
Στο χοιρινό κρέας μπορούν να ανευρεθούν οι μικροοργανισμοί Escherichia coliSalmonella,Staphylococcus aureus και Listeria monocytogenes και οι οποίοι καταστρέφονται με μαγείρεμα του προϊόντος έτσι ώστε το εσωτερικό του να αποκτήσει θερμοκρασία 72°C. Περαιτέρω, το χοιρινό κατά το μαγείρεμα θα πρέπει να θερμαίνεται επαρκώς έτσι ώστε να καταστρέφονται και τα παράσιτα και ιδιαιτέρως το παράσιτο Trichinella spiralis, το οποίο προκαλεί τριχίνωση. Τούτο επιτυγχάνεται με εσωτερική θερμοκρασία 72-77°C.
Όπως και κάθε άλλο είδος κρέατος, το νωπό κοτόπουλο και τα προϊόντα του μεταφέρουν μια ποικιλία βακτηρίων, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχέως σε θερμοκρασίες μεταξύ 4,5 και 60°C. Έτσι, θα πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξιν ή κατάψυξιν. Η κατάψυξη δεν καταστρέφει τα μικρόβια και κατά συνέπεια το κοτόπουλο μετά την απόψυξη πρέπει να μαγειρεύεται καλά. Τα βακτήρια που συνδέονται με το νωπό κοτόπουλο και τα προϊόντα του είναι:
  • Salmonella Enteriditis
  • Staphylococcus aureus
  • Campylobacter jejuni
  • Listeria monocytogenes
Ασφαλής Χειρισμός του Κρέατος
Νωπό Κρέας
Να αγοράζετε το κρέας τελευταίο αφού έχετε ολοκληρώσετε τα ψώνια σας και πριν πάτε στο ταμείο.
Να τοποθετείτε το κρέας σε πλαστικές σακούλες, αν είναι διαθέσιμες, για να μην υπάρξουν διαρροές και κατά συνέπεια επιμόλυνση των υπολοίπων τροφίμων.
Το κρέας, ως ευαλλοίωτο, θα πρέπει να διατηρείται και να διακινείται υπό ψύξιν για να μην αναπτυχθούν τα βακτήρια.
Μεταφέρετε το κρέας αμέσως στο σπίτι και τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.
Χρησιμοποιήστε το κρέας εντός 3 με 5 ημερών ή εντός 1 με 2 ημερών για προϊόντα όπως συκώτι, νεφρά, πατσάς, γλυκάδια γλώσσα κ.λπ. ή καταψύξτε τα στους –18°C. Αν διατηρούνται κατεψυγμένα είναι ασφαλή.
Είναι ασφαλές η κατάψυξη να γίνεται στην αρχική συσκευασία ή μετά ανασυσκευασία. Όμως, για μακροχρόνια συσκευασία περιτυλίξατε το ήδη συσκευασμένο προϊόν σε πλαστικό φιλμ ή σακούλα με αλουμινόχαρτο, χαρτί για κατάψυξη ή πλαστικό για κατάψυξη ή σακούλες για να αποφευχθεί το έγκαυμα καταψύξεως Για καλλίτερη ποιότητα, χρησιμοποιήσατε το κρέας εντός 9-11 μηνών.
Μαγειρεμένα Προϊόντα Κρέατος
Όταν αγοράζετε πλήρως μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος (π.χ. έτοιμα φαγητά), να προσέχετε να είναι καυτά κατά την αγορά. Καταναλώσατε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ή εντός 1 ώρας αν η θερμοκρασία του αέρα είναι άνω των 32°C. Αν δεν γίνει άμεση κατανάλωση, τοποθετήσατε το μαγειρεμένο κρέας σε ρηχά δοχεία με καπάκι και φυλάξατε σε ψυγείο θερμοκρασίας 4,5°C. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να φαγωθούν εντός 3-4 ημερών είτε κρύα είτε μετά θέρμανση στους 72-75°C (θερμοκρασία κέντρου). Περαιτέρω, τα έτοιμα φαγητά μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα καταναλώσετε εντός 4 μηνών.
Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο και τα προϊόντα του είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και θα πρέπει να διακινείται υπόψύξιν για να παρεμποδισθεί η ανάπτυξη των βακτηρίων και να αυξηθεί ο χρόνος ζωής του. Όταν αγοράζετε κοτόπουλο να προσέχετε να το αισθάνεστε κρύο όταν το αγγίζετε. Να αγοράζετε το κοτόπουλο και τα προϊόντα του όταν έχετε τελειώσει τα ψώνια σας και πριν πάτε στο ταμείο. Και στην περίπτωση αυτή να τοποθετείτε το προϊόν σε πλαστικές σακούλες, αν είναι διαθέσιμες, για να μην υπάρξουν διαρροές και κατά συνέπεια επιμόλυνση των υπολοίπων τροφίμων.
Όταν φθάσετε στο σπίτι τοποθετήστε το κοτόπουλο αμέσως στο ψυγείο στους 4,5°C. Χρησιμοποιήστε το εντός 1 ή 2 ημερών, αλλιώς καταψύξτε το στους –18°C. Αν διατηρείται κατεψυγμένο είναι ασφαλές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ασφαλές η κατάψυξη να γίνεται στην αρχική συσκευασία ή μετά ανασυσκευασία.
Για τα έτοιμα μαγειρεμένα προϊόντα ισχύει ότι και για τα μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος.
Ασφαλής Απόψυξη
Οι ασφαλείς τρόποι αποψύξεως του κρέατος και των προϊόντων του είναι:
Απόψυξη στο Ψυγείο: Είναι ο καλλίτερος τρόπος βραδείας αποψύξεως, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η απόψυξη με τον τρόπο αυτό μπορεί να διαρκέσει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του προϊόντος) από 24 έως 48 ώρες. Μετά την απόψυξη το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες. Αν πρόκειται για κιμά ή κοτόπουλο ο χρόνος είναι 1 με 2 ημέρες.
Απόψυξη με Κρύο Νερό: Όταν χρησιμοποιείτε νερό για την απόψυξη αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ. Κατά την απόψυξη να μην απομακρύνετε τη συσκευασία. Εμβαπτίσατε το κρέας στο κρύο νερό, το οποίο πρέπει να αλλάζει κάθε 30 min. Ο χρόνος αποψύξεως είναι για τα μικρά τεμάχια 1 ώρα και για τα μεγαλύτερα 2-3 ώρες περίπου.
Απόψυξη με Μικροκύματα: Είναι ο ταχύτερος τρόπος αποψύξεως του κρέατος. Ολοκληρώνεται εντός μερικών λεπτών. Για το λόγο αυτό, τα κρέας και τα προϊόντα του, το οποία αποψύχθηκαν με μικροκύματα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά, σε μερικά σημεία έχει θερμανθεί σχεδόν κοντά στο μαγείρεμα και υπάρχει κίνδυνος αμέσου αναπτύξεως των βακτηρίων.
Μετά την απόψυξη, αν για κάποιο λόγο αποφασίσατε να μην χρησιμοποιήσετε το κρέας, μπορείτε να το ξανακαταψύξετε αφού πρώτα το μαγειρέψετε.
Μπορείτε να μαγειρέψετε το κρέας κατεψυγμένο, αλλά ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι κατά 50% μεγαλύτερος. Μην μαγειρεύετε το κρέας σε αργή χύτρα.
ΧΡΟΝΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΥΤΟΥ
Στον Πίνακα 1 φαίνονται οι χρόνοι αποθηκεύσεως των προϊόντων κρέατος, στον Πίνακα 2 των πουλερικών και στον Πίνακα 3 διαφόρων ετοίμων προϊόντων κρέατος & πουλερικών.
Πίνακας 1

Χρόνοι Αποθηκεύσεως Διαφόρων Κρέατος.

ΠΡΟΪΟΝ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ
 
Ψύξη
1,5-4,5°C
Ημέρες
Freezer
-18°C
Μήνες
Νωπό Κρέας  
 Πλευρά (παΐδια)
3-5
4-6 χοιρινό
6-9 μοσχαράκι, αρνί
 Ψητό (για-)
3-5
4-6 χοιρινό & μοσχαράκι
6-12 βοδινό, 6-9 αρνί
 Μπριζόλα, φιλέτο
3-5
6-12 βοδινό, μοσχαράκι
 Κρέας για στιφάδο, βραστά
1-2
3-4
 Κιμάς
1-2
3-4
 Ποικιλία κρεάτων
1-2
3-4
 Λουκάνικα
1-2
1-2
    
Αλατισμένα Επεξεργασμένα Προϊόντα Κρέατος
    (ανοιχτή συσκευασία)
  
 Μπέικον
7
1 μήνας χοιρινό
 Hot Dogs
7
1-2 μήνες σε περιτύλιγμα
    
Χοιρομέρι (Ζαμπόν)  
 Ολόκληρο
7
1-2*
 Μισό
3-5
1-2*
 Φέτες
3-4
1-2*
 Κονσερβοποιημένο, κλειστό
6-9 μήνες
Δεν υποδεικνύεται
    
Luncheon Meats
3-5
1-2 μήνες
    
Corned Beef  
 Στραγγισμένο και  Περιτυλιγμένο
7
1 μήνα
 Σε κλειστό, βαρύ πλαστικό
45
Δεν υποδεικνύεται
    
Αλλαντικά  
 Νωπά χοιρινά, βοδινά, γαλοπούλας
1-2
1-2 μήνες
 Καπνιστά
7
Δεν υποδεικνύεται
 Ξηρά & Ημίξηρα
2-3 εβδομάδες
1-2 μήνες
    
Μαγειρεμένο Κρέας  
 Μαγειρεμένο κρέας & Πιάτα κρέατος
3-4
2-3
 Σάλτσες & ζωμοί κρέατος
1-2
2-3
    
Εμπορικά Κατεψυγμένο Κρέας  
 Κιμάς
3
3
 Λεπτές μπριζόλες, φιλέτα
3
3
 Φαγητά κρέατος
3
3
 Κρεατόπιτες
3
3
*Τα κατεψυγμένα αλατισμένα προϊόντα κρέατος χάνουν την ποιότητά τους πολύ γρήγορα και πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Πίνακας 2
Χρόνοι Αποθηκεύσεως των Πουλερικών στο Οικιακό Ψυγείο Θερμοκρασίας 4,5°C ή παρακάτω.
ΠΡΟΪΟΝΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ
Νωπό κοτόπουλο, εντόσθια, κιμάς1 με 2 ημέρες
Μαγειρεμένο κοτόπουλο, απομεινάρια3 με 4 ημέρες
Ζωμός κοτόπουλου ή σάλτσα1 με 2 ημέρες
Βραστό κοτόπουλο (διάφοροι τρόποι ή σούπες)με 4 ημέρες
Μαγειρεμένα τεμάχια κοτόπουλου, καλυμμένα με ζωμό ή σάλτσα1 με 2 ημέρες
Κοτόπουλο Nuggets, Πίτες1 με 2 ημέρες
Κοτόπουλο τηγανητό3 με 4 ημέρες
Έτοιμο μαγειρεμένο κοτόπουλο από καταστήματα (τηγανητό, ψητό κ.λπ.)3 με 4 ημέρες
Απομεινάρια κοτόπουλου από εστιατόρια σε ειδικά κουτιά ή σακούλες3 με 4 ημέρες
Φαγητά κοτόπουλου μαγειρεμένα σε καταστήματα που περιέχουν σάλτσα1 με 2 ημέρες
Κοτοσαλάτα3 με 5 ημέρες
Φέτες κοτόπουλου (LuncheonDelicatessen)3 με 5 ημέρες
Κοτόπουλο Luncheon Meat, σε σφραγισμένη συσκευασία2 εβδομάδες (όχι όμως πάνω από 1 εβδομάδα μετά την ημερομηνία πωλήσεως)
Κοτόπουλο Luncheon Meat, μετά το άνοιγμα3 με 5 ημέρες
Φαγητά συσκευασμένα υπό κενό, εμπορικάΣφραγισμένα 2 εβδομάδες
Ανοιχτά 3 με 4 ημέρες
Hotdogs κοτόπουλου, σφραγισμένα2 εβδομάδες (όχι όμως πάνω από 1 εβδομάδα μετά την ημερομηνία πωλήσεως)
Hotdogs κοτόπουλου, μετά το άνοιγμα7 ημέρες
Κονσερβοποιημένα προϊόντα κοτόπουλου2 με 5 έτη σε κελάρι
Πίνακας 3

Χρόνοι Αποθηκεύσεως Διαφόρων Ετοίμων Προϊόντων Κρέατος & Πουλερικών

Προϊόν
Ψύξη 
4,5°C
Κατάψυξη
-18°C
Καταψυγμένα Φαγητά
-
3 με 4 μήνες
Προϊόντα συσκευασμένα υπό κενό & Delicatessen
Έτοιμες ή σπιτικές σαλάτες με αυγά, κοτόπουλο, ζαμπόν, τόνο & μακαρόνια
3 με 5 ημέρες
Δεν καταψύχονται καλά
Hot dogs & Luncheon Meats
Hot dogs
Ανοιχτή συσκευασία
1 εβδομάδα 
1 με 2 μήνες 
Σφραγισμένη συσκευασία
2 εβδομάδες
1 με 2 μήνες
Luncheon meat
Ανοιχτή συσκευασία 
3 με 5 ημέρες 
1 με 2 μήνες
Σφραγισμένη συσκευασία
2 εβδομάδες
1 με 2 μήνες
Μπέικον & Αλλαντικά
Μπέικον
7 ημέρες
1 μήνας
Λουκάνικά νωπά (βοδινά, χοιρινά, κοτόπουλο, γαλοπούλα)
1 με 2 ημέρες
1 με 2 μήνες
Καπνιστά & Πίτες πρωινού
7 ημέρες
1 με 2 μήνες
Σκληρά λουκάνικα όπως pepperoni & jerky sticks
2 με 3 εβδομάδες
1 με 2 μήνες
Αλλαντικά που γράφουν στην ετικέτα 'διατηρήστε στο ψυγείο' 
ανοιγμένα
3 εβδομάδες
1 με 2 μήνες
σφραγισμένα
3 μήνες
1 με 2 μήνες
ΖαμπόνΧοιρομέρι, Corned Beef
Corned beef, σε σακούλια μαζί με τον ζωμόπαστώσεως
5 με 7 ημέρες
Στραγγισμένο, 1 μήνας
Ζαμπόν, χοιρομέρι με ετικέτα 'διατηρείται στο ψυγείο'
Ανοιγμένο
3 με 5 ημέρες
1 με 2 μήνες
Σφραγισμένο
6 με 9 μήνες
Μην καταψύχετε
Ζαμπόν, πλήρως βρασμένο, συσκευασμένο υπό κενό σε εργοστάσιο, σφραγισμένο, χωρίς ημερομηνία
2 εβδομάδες
1 με 2 μήνες
Ζαμπόν, πλήρως βρασμένο, συσκευασμένο υπό κενό σε εργοστάσιο, σφραγισμένο, με ημερομηνία 
Ακολουθήστε την ημερομηνία της συσκευασίας
1 με 2 μήνες
Ζαμπόν, χοιρομέρι, πλήρως βρασμένο
Ολόκληρο 
7 ημέρες
1 με 2 μήνες
Μισό
3 με 5 ημέρες
1 με 2 μήνες
Φέτες
3 με 4 ημέρες
1 με 2 μήνες
Hamburger, Προϊόντα κιμά & μαγειρευτά
Hamburger & μαγειρεμένα φαγητά
1 με 2 ημέρες
3 με 4 μήνες
Κιμάς γαλοπούλας, μοσχαριού, χοιρινού, αρνιού & μίγματα αυτών
1 με 2 ημέρες
3 με 4 μήνες
Σούπες & ΦαγητάΜε κρέας και λαχανικά
  3 με 4 ημέρες
  2 με 3 μήνες
Απομεινάρια Φαγητών με Κρέας
Φαγητά με κρέας
3 με 4 ημέρες
2 με 3 μήνες
Κρέας με σάλτσα ή ζωμό ή ζωμός
1 με 2 ημέρες
2 με 3 μήνες
Πίτσα, ψημένη
3 με 4 ημέρες
1 με 2 μήνες
Γεμίσεις, μαγειρεμένες
3 με 4 ημέρες
1 μήνας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ
  • Διαλέξτε συσκευασίες κιμά που είναι κρύες και περιτυλιγμένες σφιχτά. Η επιφάνεια του κρέατος που εκτίθεται στον αέρα θα είναι ερυθρή και το εσωτερικό σκοτεινό.
  • Αγοράζετε το κρέας και τα προϊόντα του τελευταίο και αφού έχετε ολοκληρώσει τα υπόλοιπα ψώνια και πηγαίνετε κατ' ευθείαν στο σπίτι.
  • Αν κάνετε πολύ χρόνο να φθάσετε στο σπίτι, τοποθετήστε το κρέας σε μεταφερόμενο ψυγείο με πάγο.
  • Τοποθετήστε τον κιμά είτε από βοδινό είτε από κοτόπουλο αμέσως στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Αποψύξατε τον κιμά και το τεμαχισμένο κρέας στο ψυγείο (ψύξη) και ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου. Αν χρησιμοποιήσετε μικροκύματα, μαγειρέψτε το αμέσως.
  • Προσέξτε και θέσατε το ψυγείο σας οπωσδήποτε στους 4,5°C ή παρακάτω και τον καταψύκτη σας στους –18°C ή παρακάτω.
  • Διατηρείτε πάντα το κρέας στο ψυγείο. Μαγειρέψτε το σε 1 με 2 ημέρες ή τοποθετήστε το στην κατάψυξη.
  • Χρησιμοποιήστε το κρέας και τα πουλερικά που έχετε τοποθετήσει στο ψυγείο εντός 3-4 ημερών.
  • Για καλλίτερη ποιότητα, αποθηκεύσατε το νωπό κρέας στην κατάψυξη όχι παραπάνω από 3-4 μήνες και το μαγειρεμένο όχι πάνω από 2-3 μήνες.
Ποτέ μη ξεχνάτε την καθαριότητα του εαυτού σας και των μέσων που χρησιμοποιείτε!
  • Να πλένετε πάντα τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν να προετοιμάσετε κάποιο φαγητό και μετά του χειρισμό του κρέατος και των πουλερικών.
  • Να μην επιτρέπετε ζουμιά από νωπό κρέας και πουλερικά να πέφτουν πάνω σε έτοιμα φαγητά είτε στο ψυγείο είτε κατά την προετοιμασία.
  • Μην τοποθετείτε μαγειρεμένα φαγητά στην ίδια πιατέλα που είχατε νωπό κρέας ή πουλερικά.
  • Πλύνετε τα σκεύη που ήλθαν σε επαφή με το νωπό κρέας με ζεστό (καυτό) νερό και απορρυπαντικό πριν να τα χρησιμοποιήσετε για φύλαξη ή τοποθέτηση μαγειρεμένου κρέατος.
  • Πλύνετε τους πάγκους, τις σανίδες κοπής και κάθε επιφάνεια που ήλθε σε επαφή με νωπό κρέας ή πουλερικά πολύ καλά. Μην ξεχνάτε να κάνετε το ίδιο και για το ψυγείο σας.
Το μαγείρεμα κάθε μορφής σκοτώνει τα βακτήρια. Ποτέ μην αφήνετε μισομαγειρεμένο το κρέας. Πάντα να τελειώνετε το μαγείρεμα πλήρως!
Για το σωστό μαγείρεμα:
  • Το κέντρο των τεμαχίων δεν θα πρέπει να είναι ρόδινο και ο οπός που θα ρέει να είναι διαυγής.
  • Τα φαγητά που περιέχουν κρέας και ψωμί (κεφτέδες, μπιφτέκια κ.λπ.) πρέπει επίσης να μην έχουν ρόδινο χρώμα.
  • Τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή όταν το κέντρο τους έχει πιάσει 72-74°C.
  • Κατά το ψήσιμο στη σχάρα, στο γκριλ ή στο φούρνο τα τεμάχια του κρέατος πρέπει να γυρίζονται τουλάχιστον μία φορά.
  • Όταν ψήνετε, θέσατε το φούρνο σε θερμοκρασία πάνω από τους 160°C.
  • Αν μαγειρεύετε στα μικροκύματα, καλύψατε το κρέας. Επίσης γυρίσατε τα τεμάχια και θέσατε σε περιστροφή το δίσκο του φούρνου. Αν είναι κιμάς ανακατέψατε 1 ή 2 φορές. Μετά το πέρας του χρόνου, αφήσατε το κρέας να παραμείνει για να συμπληρωθεί το μαγείρεμα.
  • Μετά το μαγείρεμα, τοποθετήσατε τα απομεινάρια αμέσως στο ψυγείο.
  • Όταν ξανθερμαίνετε τα φαγητά, σιγουρευτείτε ότι έχουν πιάσει τους 74°C ή θερμάνετε έως ότου αρχίσουν να ατμίζουν.
Δρ Ευάγγελος Σ. Λάζος, Καθηγητής
Εργαστήριο Επεξεργασίας Τροφίμων, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
ΤΕΙ Αθηνών
elazos@teiath.gr

πηγή: foodtech.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...