Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η Ασφάλεια των Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών...

Μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντική για τη διατήρηση καλής υγείας. Παρόλ’ αυτά, τα φρέσκα προϊόντα μπορεί κάποιες φορές να είναι πηγή τροφογενών ασθενειών. Ο ιός E. coli O157:H7 έχει βρεθεί σε μη παστεριωμένους χυμούς, και λιστέρια έχει βρεθεί σε λάχανο. Εάν τηρείτε κάποιους βασικούς κανόνες καλής υγιεινής, μπορείτε να απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Εφόσον τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν μαγειρεύονται, οτιδήποτε τα επιμολύνει κατά τη διάρκεια της επαφής τους με άλλα πράγματα θα καταναλωθεί μαζί με αυτά. Τέτοια αντικείμενα/ουσίες συμπεριλαμβάνουν μικροοργανισμούς του οργανικού λιπάσματος και του νερού που χρησιμοποιείται για το πότισμα και το αρχικό ξέπλυμά τους, μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια των ανθρώπων που συλλέγουν τα τρόφιμα, δοχεία και οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και μεταφορά τους, καθώς και περιττώματα από τα πουλιά που πετούν πάνω από τους αγρούς.

Τα παρακάτω μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος από μικροβιακή μόλυνση:
• Όταν ψωνίζετε, διαλέξτε φρούτα και λαχανικά που φαίνονται φρέσκα και είναι σε καλή κατάσταση. Αποφύγετε τα τεμάχια που είναι δύσοσμα ή είναι εμφανώς κατεστραμμένα ή μουχλιασμένα. Μην αγοράζετε πακεταρισμένα λαχανικά που έχουν υγρό στη σακούλα, αν και κάποιου βαθμού υγροποίηση στα πακέτα προπαρασκευασμένων σαλατών είναι φυσιολογική.
• Να χειρίζεστε τα τρόφιμα με προσοχή. Ακόμα και αυτά που φαίνονται ανθεκτικά, μπορεί να “χτυπηθούν”. Αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα και τα καρότα, μπορούν να αποθηκευτούν, αλλά τα περισσότερα πρέπει να καταναλώνονται εντός λίγων ημερών.
• Τοποθετήστε τα προϊόντα μέσα σε καθαρό και κρύο (5 C) ψυγείο εγκαίρως. Οι μπανάνες, οι τομάτες ή τα φρούτα που χρειάζονται περαιτέρω ωρίμανση μπορεί να αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου.
• Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας για τα συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά, όπως «διατηρείτε στο ψυγείο» ή «κατά προτίμηση πριν από...». Πετάξτε οτιδήποτε έχετε διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή οτιδήποτε φαίνεται ή μυρίζει χαλασμένο.
• Πλύνετε τα φρούτα και λαχανικά σε άφθονο καθαρό τρέχον νερό πριν τα καταναλώσετε. Καθαρίστε και απομακρύνετε τα εξωτερικά φύλλα ή τις φλοίδες. Τρίψτε προσεκτικά τα λαχανικά, εάν θέλετε να καταναλώσετε τη φλοίδα. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για λαχανικά και νερό για να τρίψετε τα τρόφιμα που έχουν σκληρή φλοίδα, όπως πεπόνια, μήλα, καρότα, προτού τα κόψετε και τα σερβίρετε ωμά. Μικρότερα και πιο λεπτόφλοιδα φρούτα, όπως τα μούρα, μπορούν εύκολα να πλυθούν σε ένα σουρωτήρι, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος καταστροφής τους. Το καλό πλύσιμο απομακρύνει τα επιβλαβή βακτήρια, τους ιούς και τα υπολείμματα στην επιφάνεια.
• Πλύνετε τα τρόφιμα ακριβώς πριν τα καταναλώσετε, όχι πριν τα φυλάξετε. Πλύνετε τα χέρια σας καλά πριν επεξεργαστείτε τα τρόφιμα. Εάν έχετε επεξεργαστεί προηγουμένως ωμό κρέας ή πουλερικά, σιγουρευτείτε ότι έχετε καθαρίσει τις επιφάνειες, τα σκεύη και τα χέρια σας πριν επεξεργαστείτε τα φρέσκα κηπευτικά (ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο).
• Καλύψτε τα πιάτα με τα κομμένα φρούτα και λαχανικά. Φυλάξτε τις κομμένες φρουτοσαλάτες ή άλλα κομμένα τρόφιμα στο ψυγείο, έως ότου τα σερβίρετε. Πετάξτε τα τρόφιμα αυτά, εάν έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερο από τέσσερεις ώρες.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι εύγευστα και είναι σημαντικά, γιατί παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, τα ανόργανα στοιχεία και τις φυτικές (διαιτητικές) ίνες στη δίαιτά μας. Ας απολαύσουμε τη μεγάλη ποικιλία τους καθημερινά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Το παρόν άρθρο, που αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα άρθρου που δημοσιεύτηκε στο “FOODTODAY” το 2000, είναι προσφορά για το ελληνικό κοινό από το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ. Το “FOODTODAY” εκδίδεται από το EUFIC (European Food Information Council), με σκοπό να παρέχει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους εκπαιδευτικούς φορείς, στους επαγγελματίες της υγείας και στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας, διατροφής, ασφάλειας τροφίμων και νέες μεθόδους παραγωγής, επιτρέποντάς τους να τις επικοινωνούν στο ευρύ κοινό



πηγή: iad.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...