Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Διατροφή και ανοσοτοξικότητα: Υπάρχει κίνδυνος;


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της καλής υγείας. Η επίδραση της τροφής στο ανοσοποιητικό σύστημα εκφράζεται μέσω του φαινόμενου της ανοσοτοξικότητας, της εκδήλωσης δηλαδή ανοσοποιητικής απάντησης από τον οργανισμό. 

Η ανοσοτοξικότητα εκφράζεται τόσο με τη μορφή της αναστολής του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και με την υπεραντίδρασή του. Η τελευταία έχει συσχετιστεί με πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες, όπως οι αλλεργίες, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι φλεγμονώδεις νόσοι, οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις και οι λευχαιμίες.

Επιπρόσθετα, λιγότερο προφανή νοσήματα έχουν συσχετιστεί με αυτού του τύπου τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού. Τέτοια είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο καρκίνος των πνευμόνων, η νόσος του Πάρκινσον, το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, η νόσος Kawasaki ακόμα και η αθηροσκλήρωση.

Όλα τα προαναφερθέντα φαινόμενα τροποποιημένης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος επάγονται από χημικές ουσίες που αποτελούν ενδογενή συστατικά των τροφίμων ή μέσω χημικών ή μικροβιολογικών μολυντών των τροφίμων. Ο βαθμός της έκθεσης στα παραπάνω μπορεί να καθορίσει το αν η ανοσοποιητική απάντηση θα είναι ευεργετική ή επιβλαβής για τον οργανισμό.

Στην κατηγορία των ενδογενών χημικών συστατικών περιλαμβάνονται τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα, οι υδατάνθρακες, τα μικροθρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες, ακόμα και χημικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, ή οι φυσικά απαντώμενες στα τρόφιμα τοξίνες π.χ τα αλκαλοειδή. Οι ανοσοτοξικοί τροφικοί μολυντές (π.χ. οι διοξίνες, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος) μπορούν να προκύψουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής του τροφίμου από τη φάρμα μέχρι και το τραπέζι.

Κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία ενός ατόμου στους τροφικούς μολυντές είναι η ηλικία και το φύλο. Συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ατόμων διατρέχουν διαφορετικό κίνδυνο ανοσοτοξικότητας. Για παράδειγμα, ο ανοσοτοξικός κίνδυνος από τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, το PFOA (υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ) ή από τα επίπεδα υδραργύρου των ψαριών είναι απείρως μεγαλύτερος για ένα βρέφος σε σχέση με έναν ενήλικο.

Προς διευκρίνιση, το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ είναι από τα πιο κοινά μονομερή των υπερφθορανθράκων (ορισμένες φορέςαναφέρεται ως C8) και χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή υπερφθοριωμένων πολυμερών που έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και δεν επηρεάζονται από το νερό, τα έλαια και διάφορους διαλύτες. Ένα από τα πλέον γνωστά υπερφθοριωμένα πολυμερή είναι το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), το οποίο έχει πολυάριθμες εφαρμογές και είναι ευρύτερα γνωστό με την εμπορική ονομασία Teflon. Οι πλέον γνωστές εφαρμογές των πολυφθοριωμένων πολυμερών είναι τα αντικολλητικά τηγάνια και μαγειρικά σκεύη.

Ο λόγος για τον οποίο οι τροφές λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη στην ανοσοτοξικότητα είναι το γεγονός πως ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα τα τρόφιμα είναι ο πιο ελεγχόμενος. Σε ορισμένες περιπτώσεις αρκεί απλά κάποιος να κάνει μια εναλλακτική διατροφική επιλογή ώστε να αποφύγει με παθητικό τρόπο τις ανοσοτοξικές ουσίες του φαγητού. Διάφορες τροφές μπορούν επίσης να προστατέψουν έναντι ορισμένων ανοσοτοξικών ουσιώνενώ άλλες είναι ικανές να διορθώσουν κάποιες μορφές βλάβης του ανοσοποιητικού συστήματος.


Βασίλης Παπαμίκος

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Ευεξία & Διατροφή, Τεύχος 47 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011, σελ.22


πηγή: http://www.mednutrition.gr

Ποια πρέπει να είναι η διατροφή του παιδιού στο σχολείο;

Τα παιδιά είναι απαραίτητο να έχουν μια καλή καθημερινή διατροφή για να έχουν και καλύτερη απόδοση στο σχολείο... Ο κλινικός διατροφολόγος Διονύσης - Άδωνις Πάνος σε συμβουλεύει πως να το πετύχεις αυτό για την σωστή υγεία του παιδιού σου!

Ο Σεπτέμβρης μας παρακινεί να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Τι πιο επωφελές για μια οικογένεια να θέσει φέτος τις πρώτες βάσεις για μια ποιοτικότερη καθημερινότητα, ξεκινώντας... εκ των έσω. 
Διατροφή! Αν και δεν ξεκινάει από το αντίστοιχο γράμμα, θα έπρεπε να είναι το Ά των προτεραιοτήτων μας. Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους, που χρειάζονται όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια σωστή και παραγωγική αρχή εν όψει της σχολικής χρονιάς.

Έτσι, καλό είναι να φροντίσουν οι γονείς να ακολουθούν τα παιδιά τους τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την καλύτερη πρόοδο στη νέα σχολική χρονιά...

1. Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!
 Τα παιδιά είναι σημαντικό να τρώνε πρωινό, έτσι ώστε να:

- Έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

- Αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία στα πρωινά μαθήματα.

- Αθλούνται περισσότερο και καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα γλυκών και λιπαρών τροφίμων κατά τη διάρκεια της μέρας.

- Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό εμφανίζουν ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, φυλλικό οξύ) και έχουν τάση αύξησης βάρους.

- Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Σωστές επιλογές πρωινού είναι οι εξής:


- 1 φλιτζάνι γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο

- 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι

- 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό

- 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί σίκαλης γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

2. Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά: Έρευνες έχουν δείξει πως τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην αποφυγή χαμηλών επιπέδων σακχάρου, που έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης. 

Εύκολες και γρήγορες εναλλακτικές για το σχολείο είναι...

- Τοστ ή πίτα αραβική με τυρί/αλλαντικά με ελαιόλαδο & λαχανικά

- Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κράκερ σικάλεως

- Μπισκότα με πολυδημητριακά

- Φρούτα/χυμοί

- Ανάλατοι ξηροί καρποί

- Μπάρες δημητριακών

3. Ποικιλία τροφίμων. Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. 

Συγκεκριμένα, από την παιδική διατροφή δεν θα πρέπει να λείπουν τα ακόλουθα τρόφιμα προκειμένου να πετύχετε τη μέγιστη σχολική απόδοση...

Σταφίδες: Περιέχουν βάριο, που “ξυπνούν” τη μνήμη.

Ψάρια: προσφέρουν ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη συγκέντρωση της προσοχής.

Συκώτι: Λόγω σιδήρου και χολίνης βοηθά στην καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου, στην ενδυνάμωση της πνευματικής απόδοσης και στην ικανότητα εκμάθησης.

Γιαούρτι: Πλούσιο σε βιταμίνη Β12 προστατεύει τον εγκέφαλο, ενισχύει τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και τη γλωσσική ανάπτυξη.

Κόκκινο κρέας:
 Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι απαραίτητες για τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της σκέψης καθώς βοηθούν στο να μεταβιβάζονται γρήγορα τα μηνύματα στον εγκέφαλο.

Ξηροί καρποί:
 Περιέχουν σίδηρο και μαγγάνιο με αποτέλεσμα να τονώνουν την ταχύτητα της σκέψης και της κρίσης.

Η σχολική ηλικία είναι η ιδανικότερη ηλικία αφομοίωσης και μάθησης. Άρα βοηθήστε να έχουν μία ποιοτικότερη και υγιέστερη ζωή. Και μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα που είναι άκρως απαραίτητη για τα μικρά παιδιά!


πηγή: http://www.tlife.gr

Διαβήτης και Υπέρταση στο εστιατόριο


Διαβάστε προτάσεις για την επιλογή φαγητών με λιγότερο αλάτι σε ένα εστιατόριο.
Τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης, όσο και η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι δυο σοβαρές παθήσεις στις οποίες απαιτούνται αλλαγές στη διατροφή. Σημαντικό στοιχείο και στις δυο περιπτώσεις είναι ο περιορισμός του αλατιού. Καταναλώνοντας λιγότερο αλάτι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης), μιας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια (αιτίες για περισσότερους από 2 στους 3 θανάτους διαβητικών). 
 
Οι οδηγίες διατροφής του 2005 προτείνουν τη μείωση του αλατιού στη διατροφή μας σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού συνολικά. Ακολουθούν απλές προτάσεις επιλογών όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο:
 
Ορεκτικά
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά
Αποφύγετε σούπες και ζωμούς
Αποφύγετε το ψωμί και ψωμάκια με αλμυρές, βουτυρώδεις κρούστες
 
 
 
 
Σαλάτες
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Αποφύγετε πίκλες (τουρσί), κονσερβοποιημένα ή μαριναρισμένα λαχανικά, αλλαντικά και καπνιστά κρεατικά, καρυκευμένο κρουτόν, τυριά και παστά τρόφιμα
Παραγγείλτε τη σως της σαλάτας στο πλάι και χρισιμοποιείστε μικρή ποσότητα αυτής
 
 
 
Κυρίως πιάτα
- Επιλέξτε απλά φαγητά με βραστά, σχάρας ή ψητά κρεατικά, πουλερικά, ψάρια ή οστρακοειδή
- Διαλέξτε απλά λαχανικά, πατάτες ή ζυμαρικά
- Ρωτήστε το σερβιτόρο για ποια μενού με λίγο αλάτι έχει να σας προτείνει
- Ζητήστε να προετοιμαστεί το φαγητό σας χωρίς καθόλου ή με λίγο αλάτι
- Αποφύγετε εστιατόρια που έχουν επιλογές αποκλειστικά μόνο έτοιμων φαγητών, όπως εστιατόρια μόνον με μπουφέ
- Αποφύγετε φαγητά κατσαρόλας, ανάμικτα φαγητά, ζωμούς και σάλτσες
- Στα fast food, αποφύγετε ιδιαίτερες σάλτσες, καρυκεύματα και τυριά
- Αποφύγετε αλμυρά καρυκεύματα και γαρνιτούρες, όπως ελιές και πίκλες
 
 
 
Επιδόρπια
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα, παγωτά, σορμπέ και απλά κέικ
 
 
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Έλεγξτε την ποσότητας που καταναλώνετε στο εστιατόριο
Συχνά οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να μπορείτε να χορτάσετε για δυο μέρες (!). Υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο της ποσότητας:
* Ρωτήστε αν οι μερίδες είναι μεγάλες και παραγγείλτε μικρότερη ή τη μισή ποσότητα
* Ξεχωρίσετε στο πιάτο σας την ποσότητα που θέλετε και ζητήστε την υπόλοιπη σε πακέτο για το σπίτι
* Εάν πάρετε επιδόρπιο, μοιραστείτε το!

Χοληστερόλη και διατροφή


Η χοληστερόλη αφορά άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών . Πρόκειται για έναν παράγοντα...

Χοληστερόλη και διατροφή
Η χοληστερόλη αφορά άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών . Πρόκειται για έναν παράγοντα που χρειάζεται να λαμβάνουμε όλοι υπ΄όψιν καθώς αποτελεί τον κύρια αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία της θνησιμότητας παγκοσμίως.

Η διατροφή αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα ελέγχου της χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, η χοληστερόλη χαρακτηρίζεται «υψηλή» όταν η «κακή» LDL υπερβαίνει τα 160 mg/dl και η ολική χοληστερόλη υπερβαίνει τα 240 mg/dl (οι τιμές αλλάζουν ανά άτομο ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που πιθανόν έχει).
Βάσει των τιμών αυτών, στη χώρα μας 1 στους 3 Ελληνες έχει αυξημένη χοληστερόλη και οι 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν (μελέτη Αττική, Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας).

Η αλλαγή στη διατροφή μας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη θεραπεία των διαταραχών των λιπιδίων και της υψηλής χοληστερόλης.

Αλλαγή διατροφής:
  • Επιλέγουμε να καταναλώνουμε κυρίως προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και αντικαθιστούμε τα τηγανητά φαγητά με ψητά ή στη σχάρα.
  • Συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας σε μεγάλη συχνότητα φαγητά πλούσια σε Ω3 λιπαρών οξέων, όπως ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, κ.ά.), φουντούκια και ίνες λιναριού, δύο φορές την εβδομάδα
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αντιθέτως, πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, άπαχο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε Βιταμίνη D και ασβέστιο, που ενισχύουν με τον καλύτερο τρόπο την καρδιά και τα οστά μας.
  • Μειώνουμε τα προϊόντα που περιέχουν άσπρο αλεύρι και στη θέση τους επιλέγουμε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως. Επίσης, αντικαθιστούμε τα ζυμαρικά με όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλή χοληστερόλη.
  • Αυξάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι ιδανικότερες επιλογές είναι το σπανάκι, το μπρόκολο και τα πολύχρωμα φρούτα, όπως το μάγκο.
  • Πίνουμε αλκοολούχα ποτά με μέτρο. Μάλιστα, ένα με δυο ποτήρια άσπρου ή κόκκινου κρασιού βοηθάνε την καλή λειτουργία της καρδιά.
  • Αποφεύγουμε να τρώμε περισσότερους από 4 κρόκους αβγού την εβδομάδα, καθώς και τη συχνή κατανάλωση γαρίδων και αλλαντικών.
  • Μειώνουμε την κατανάλωση του αλατιού. Η σωστή ποσότητα για έναν ενήλικα είναι 1 κουταλάκι ημερησίως.
Αλλαγή τρόπου ζωής:
  • Ασκούμαστε. Όλοι οι επιστήμονες, ανεξαιρέτως, συνιστούν την άσκηση ως την καλύτερη πρόληψη κατά της χοληστερόλης. Τώρα, εάν δεν ανήκουμε στην κατηγορία «των φίλων της γυμναστικής», μπορούμε να επικεντρωθούμε στο συχνό περπάτημα.
  • Χάνουμε βάρος ή το διατηρούμε σε ένα σταθερό επίπεδο. Βέβαια, η μείωση του βάρους θα πρέπει να γίνει με μία ισορροπημένη δίαιτα, επιλέγοντας μεν φαγητά της προτίμησης μας, αλλά σε σωστές μερίδες και ποσότητες.
πηγή: www.newsbomb.gr

Τα φρούτα των μύθων



Tα φρούτα εμφανίστηκαν σε μύθους από όλο τον κόσμο. Συχνά αποτελούσαν το σύμβολο της αφθονίας και συνδέονταν με θεότητες της καρποφορίας. Μερικές φορές ωστόσο, αντιπροσώπευαν την απόλαυση, την λαιμαργία και τον πειρασμό. Συγκεκριμένα είδη φρούτων είχαν αποκτήσει την δική τους συμβολική σημασία σε μύθους και θρύλους διαφορετικών πολιτισμών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μήλο, που στην Κίνα αντιπροσώπευε την ειρήνη. Σε άλλες παραδόσεις σήμαινε σοφία, χαρά, γονιμότητα και νεανικότητα. Τα μήλα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και σε διάφορους ελληνικούς μύθους. Στη θεά Ήρα για παράδειγμα, άνηκαν ορισμένες πολύτιμες μηλιές, τις οποίες έλαβε ως δώρο γάμου από τη Γαία. Στην Νορβηγική μυθολογία, τα μήλα ήταν ένα σύμβολο της αιώνιας νεότητας.
Ανάλογα παραδείγματα αποτελούν η κερασιά στην Ιαπωνία, όπου τα άνθη της είναι το εθνικό λουλούδι, ενώ τα κεράσια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά, την ευγένεια και την σεμνότητα.
Το αχλάδι, στην ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, ήταν ιερό για τρεις θεές, την Ήρα, την Αφροδίτη και την Pomona, μια ιταλική θεότητα. Οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι το αχλάδι ήταν το σύμβολο της αθανασίας (οι αχλαδιές ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Το ρόδι, εδώ και χιλιάδες χρόνια θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας. Για τους Ρωμαίους, το ρόδι σήμαινε γάμο. Οι νύφες και οι ίδιοι ήταν στολισμένοι με στεφάνια από κλαδιά ροδιάς.
Στην σημερινή εποχή έχουν δημιουργηθεί κάποιοι καινούριοι μύθοι γύρω από τα φρούτα, που έχουν σχέση με την διατροφή. Είναι γνωστό ότι τα φρούτα δεν αποτελούν μόνο μέρος τις καθημερινής μας διατροφής, αλλά και μια από τις πιο υγιεινές –θρεπτικές επιλογές. Από την άλλη ωστόσο, κάποια φρούτα συνοδεύονται από αρνητικές απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η μπανάνα και το σταφύλι, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι παχαίνουν.
Τελικά η κατανάλωση φρούτων έχει μόνο θετικές ή έχει και αρκετές αρνητικές επιπτώσεις;
Παρακάτω παραθέτω τους 6 γνωστότερους μύθους γύρω από την κατανάλωση φρούτων.
1. Κάνω μια διατροφή που δεν μου επιτρέπει να τρώω φρούτα.
Μην ακολουθείτε ποτέ κάποιο διατροφικό σχήμα που παραλείπει ομάδες τροφίμων από την καθημερινή διατροφή σας. Κάθε κατηγορία τροφίμου είναι σημαντική στην διατροφή σας, γιατί περιέχει συστατικά που δεν βρίσκονται σε άλλες κατηγορίες τροφίμων ή -εάν βρίσκονται- περιέχονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Επίσης, τα φρούτα αποτελούν ίσως την πιο θρεπτική και υγιεινή κατηγορία τροφίμων και μια από τις καλύτερες επιλογές για σνακ. Άρα εάν πιστέψει κάποιος ότι η μη κατανάλωση φρούτων θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους ή στην υγεία του, θεωρώντας την κατανάλωση φρούτων αιτία του επιπρόσθετου βάρους ή της κακής υγείας του έχει κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος. Θα στερήσει από τον οργανισμό του βασικά διατροφικά στοιχεία, όπως μέταλλα και βιταμίνες(1)(2).
2. Τα φρούτα έχουν πολλή ζάχαρη, γι 'αυτό πρέπει να περιοριστούν.
Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα έχουν ζάχαρη. Από την άλλη όμως, έχουν και φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας (3). Επιπλέον, τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώθηκε η συστολική πίεση του αίματος κατά περίπου 11 mm Hg και η διαστολική αρτηριακή τους πίεση κατά 6 mm Hg(4). Αυτό έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τις συνέπειες της ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα. Επίσης, είναι προτιμότερο να φάτε φρούτα από το να επιλέξετε ένα γλυκό, από το όποιο θα πάρετε πολλές περισσότερες θερμίδες αλλά και περισσότερη ζάχαρη και λιπαρά.
3. Γιατί να τρώω φρούτα, ενώ το αγαπημένο μου είναι ο χυμός;
Η αλήθεια είναι ότι εάν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση χυμού (1- 2 ποτήρια φυσικού χυμού ημερησίως), δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για έναν υγιή άνθρωπο. Από την άλλη, με την κατανάλωση χυμού προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, διότι απαιτούνται περισσότερα από δύο φρούτα για να φτιάξετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό, αλλά πολύ μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών, διότι οι φυτικές ίνες βρίσκονται στο φλοιό και στις ίνες. Άρα είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και χυμό με μέτρο.
4. Τα κατεψυγμένα φρούτα δεν είναι τόσο υγιεινά-θρεπτικά όσο τα φρέσκα.
Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές, τα φρέσκα φρούτα είναι πιο γευστικά από τα κατεψυγμένα και έχουν μικρότερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά. Εάν όμως η συγκομιδή, η μεταφορά και η αποθήκευση των φρέσκων φρούτων δεν είναι η ενδεικνυόμενη, μπορεί να έχετε πολύ μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών από ότι τρώγοντας κατεψυγμένα φρούτα. Κατά συνέπεια, όταν η επεξεργασία των φρέσκων και των κατεψυγμένων γίνει σωστά, η απώλεια των θρεπτικών συστατικών είναι μικρή.
5. Βρήκα ένα άγνωστο φρούτο στο σούπερ μάρκετ. Δεν θα’ ναι καλό.
Στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ μπορείτε σήμερα να βρείτε πολλά φρούτα που δεν έχετε δοκιμάσει ή δεν έχετε ξαναδεί ποτέ στη ζωή σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι νόστιμα –θρεπτικά ή ότι δεν θα σας αρέσουν. Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, τολμήστε να αγοράσετε και να δοκιμάσετε κάτι νέο.
6. Υπάρχουν φρούτα που παχαίνουν και φρούτα που καίνε το λίπος!
Αποφεύγετε την κατανάλωση μιας μπανάνας με το φόβο ότι θα παχύνετε;
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει τρόφιμο, πολύ περισσότερο φρούτο, που από μόνο του να ευθύνεται για το επιπλέον βάρος. Το επιπλέον βάρος οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: στην μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός, στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και φτωχή σε ποικιλία τροφίμων.
Οι θερμίδες που έχει μια μπανάνα, δεν ξεπερνούν τις 100. Μια μπανάνα έχει δηλαδή, όσες θερμίδες έχουν 2 μέτρια μήλα. Είναι όμως πολύ πλούσια σε βιταμίνες, ίνες και μέταλλα, όπως το κάλιο. Μια σοκολάτα των 100 γραμμαρίων, αντίθετα, περιέχει γύρω στις 500 θερμίδες.
Καταναλώνετε λοιπόν μικρές ποσότητες σε τρόφιμα που αποδίδουν πολλές θερμίδες (λίπος, ελαιόλαδο, γλυκά) και μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων που αποδίδουν λίγες θερμίδες (φρούτα, λαχανικά). Και φροντίστε, το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνετε ημερησίως, να μην ξεπερνά αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός.
Αντίπαλο δέος της… μπανάνας είναι το γκρέιπφρουτ, που πολλοί λένε ότι καίει το λίπος ή αδυνατίζει. Όμως καμία επιστημονική μελέτη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο, ούτε για το γκρέιπφρουτ ούτε για κανένα άλλο φρούτο.
Γράφει ο/η Ζέρβας Νίκος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
  • Βιβλιογραφία
    • Newby PK. Are dietary intake and eating behaviors related to childhood obesity? A comprehensive review of the evidence. J Law med Ethics. 2007;35(1):35-60
    • Woodward-Lopez G et al. Obesity : dietary and develepmental Influences, FL :CRC Press,Boca Raton ;2006
    • Lembo A, Camilleri M. Chronic constipation. N Engl J Med. 2003; 349:1360–68.
    • Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, et al. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. DASH Collaborative Research Group. N Engl J Med. 1997; 336:1117–24.
πηγή: mednutrition.gr

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

06-12-2011 Διεξαγωγή Ημερίδας με θέμα: «Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφικές Συνήθειες: Πόσο ασφαλής είναι ο Έλληνας Καταναλωτής»


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του
ως Εστιακό Σημείο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων στην Ελλάδα
σας προσκαλεί στην Ημερίδα που διοργανώνει με θέμα:
Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφικές Συνήθειες: Πόσο
ασφαλής είναι ο Έλληνας Καταναλωτής;
που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2011 στην Αθήνα στο
Ξενοδοχείο TITANIA, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα
Η Ημερίδα θα εστιάσει στις τρέχουσες επιστημονικές προκλήσεις οι οποίες
πρέπει να αντιμετωπιστούν από την EFSA, τον ΕΦΕΤ αλλά και από όλους
τους εταίρους σε θέματα που άπτονται: α) της συλλογής στοιχείων
κατανάλωσης, β) της συλλογής στοιχείων αναφορικά με χημικούς και
μικροβιολογικούς κινδύνους, γ) της διατροφικής έκθεσης των Ελλήνων
καταναλωτών στους κινδύνους αυτούς και δ) των διατροφικών συνήθειων
και οδηγιών καθώς και της μεθοδολογίας των διατροφικών ερευνών.
Διακεκριμένοι ομιλητές από την EFSA, τον ΕΦΕΤ, τα εργαστήρια επίσημου
ελέγχου, την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς επίσης και το χώρο των
καταναλωτικών οργανώσεων και της βιομηχανίας τροφίμων θα καλύψουν
αυτή τη θεματολογία.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και θα
υπάρχει μετάφραση. Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν για όλους τους
κοινωνικούς εταίρους που ενδιαφέρονται για τον ευρύτερο τομέα της
διατροφής. Για την παρακολούθηση της Ημερίδας είναι απαραίτητη η
συμπλήρωση και αποστολή της 4ήλωσης Συμμετοχής έως τις 27 Νοεμβρίου
στην ηλεκτρονική διεύθυνση registration@efet.gr ή στο FAX 210 6971552.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων (150 άτομα) θα τηρηθεί
αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Συνημμένα θα βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας και την φόρμα δήλωσης συμμετοχής.
Αρχείο 1: 
Αρχείο 2: 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Οδηγός για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων

Εκδόθηκε από τον ΕΦΕΤ ο οδηγός για την εφαρμογή συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μπορείτε να τον κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ στην παρακάτω διεύθυνση : εδώ









πηγή : http://epoptes.wordpress.com

«Υγειονομική Διάταξη περί ιδρύσεως και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαστηρίων τροφίμων σε συμμόρφωση των απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Κανονισμών 178/2002, 852/2004, 853/2004 και 882/2004».




Η νέα  διάταξη σε μορφή Ms Word  http://www.edye.gr/new/new.doc

Το παράρτημα Ι http://www.edye.gr/new/par1.doc   
Οδηγίες : http://www.edye.gr/new/od.doc
Έντυπο Εναρξης  Επιχείρησης Λιανικού Εμπορίου  http://www.edye.gr/new/en1.doc
Έντυπο Ελέγχου Επιχειρήσεων Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής    http://www.edye.gr/new/en2.doc
ΕΝΤΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ    http://www.edye.gr/new/en3.doc
Έντυπο Ελέγχου Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης  http://www.edye.gr/new/en4.doc

πηγή:
http://epoptes.wordpress.com

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...