Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Διαβήτης και Υπέρταση στο εστιατόριο


Διαβάστε προτάσεις για την επιλογή φαγητών με λιγότερο αλάτι σε ένα εστιατόριο.
Τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης, όσο και η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι δυο σοβαρές παθήσεις στις οποίες απαιτούνται αλλαγές στη διατροφή. Σημαντικό στοιχείο και στις δυο περιπτώσεις είναι ο περιορισμός του αλατιού. Καταναλώνοντας λιγότερο αλάτι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης), μιας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια (αιτίες για περισσότερους από 2 στους 3 θανάτους διαβητικών). 
 
Οι οδηγίες διατροφής του 2005 προτείνουν τη μείωση του αλατιού στη διατροφή μας σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού συνολικά. Ακολουθούν απλές προτάσεις επιλογών όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο:
 
Ορεκτικά
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά
Αποφύγετε σούπες και ζωμούς
Αποφύγετε το ψωμί και ψωμάκια με αλμυρές, βουτυρώδεις κρούστες
 
 
 
 
Σαλάτες
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Αποφύγετε πίκλες (τουρσί), κονσερβοποιημένα ή μαριναρισμένα λαχανικά, αλλαντικά και καπνιστά κρεατικά, καρυκευμένο κρουτόν, τυριά και παστά τρόφιμα
Παραγγείλτε τη σως της σαλάτας στο πλάι και χρισιμοποιείστε μικρή ποσότητα αυτής
 
 
 
Κυρίως πιάτα
- Επιλέξτε απλά φαγητά με βραστά, σχάρας ή ψητά κρεατικά, πουλερικά, ψάρια ή οστρακοειδή
- Διαλέξτε απλά λαχανικά, πατάτες ή ζυμαρικά
- Ρωτήστε το σερβιτόρο για ποια μενού με λίγο αλάτι έχει να σας προτείνει
- Ζητήστε να προετοιμαστεί το φαγητό σας χωρίς καθόλου ή με λίγο αλάτι
- Αποφύγετε εστιατόρια που έχουν επιλογές αποκλειστικά μόνο έτοιμων φαγητών, όπως εστιατόρια μόνον με μπουφέ
- Αποφύγετε φαγητά κατσαρόλας, ανάμικτα φαγητά, ζωμούς και σάλτσες
- Στα fast food, αποφύγετε ιδιαίτερες σάλτσες, καρυκεύματα και τυριά
- Αποφύγετε αλμυρά καρυκεύματα και γαρνιτούρες, όπως ελιές και πίκλες
 
 
 
Επιδόρπια
Επιλέξτε φρέσκα φρούτα, παγωτά, σορμπέ και απλά κέικ
 
 
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Έλεγξτε την ποσότητας που καταναλώνετε στο εστιατόριο
Συχνά οι μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να μπορείτε να χορτάσετε για δυο μέρες (!). Υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο της ποσότητας:
* Ρωτήστε αν οι μερίδες είναι μεγάλες και παραγγείλτε μικρότερη ή τη μισή ποσότητα
* Ξεχωρίσετε στο πιάτο σας την ποσότητα που θέλετε και ζητήστε την υπόλοιπη σε πακέτο για το σπίτι
* Εάν πάρετε επιδόρπιο, μοιραστείτε το!

Υπουργική Απόφαση με αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-06-2017), με θέμα: «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών και άλλες διατάξεις»

Δημοσιεύτηκε σήμερα (23-06-2017) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα Υγειονομική Διάταξη (Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-0...