Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ασφαλές φαγητό εκτός σπιτιού


Food Today
Το καλοκαίρι είναι η εποχή των ταξιδιών και των διακοπών. Είναι, επίσης, η εποχή της “Tourista”, μιας ασθένειας, η οποία, αν και συγχέεται με τη στομαχική γρίπη, μπορεί να προκληθεί από μολυσμένο τρόφιμο ή ποτό. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να σας χαλάσει η εν λόγω νόσος τις διακοπές, λαμβάνοντας μερικά απλά προληπτικά μέτρα.
Μπορείτε να εμπιστευτείτε το εστιατόριο;
Τα ταξίδια περιλαμβάνουν τη σίτιση σε άγνωστα εστιατόρια. Για να κρίνετε την ασφάλειά τους, κοιτάξτε πρώτα τις γενικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων και των τουαλετών. Οι σερβιτόροι θα πρέπει να είναι περιποιημένοι και τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα θα πρέπει να είναι χωρίς κηλίδες και βρωμιές, καθώς η ακαταστασία στην τραπεζαρία υποδηλώνει ανεπαρκή υγιεινή στην κουζίνα. Εξετάστε το μπαρ με τις σαλάτες και τους μπουφέδες: το ζεστό φαγητό θα πρέπει να αχνίζει και το κρύο θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία ψυγείου ή σε πάγο. Επίσης, ελέγξτε αν παρέχονται καθαρά πιάτα για δεύτερο σερβίρισμα και ότι τα σκεύη σερβιρίσματος έχουν μακριές λαβές.
Ελέγξτε τα πώματα και τις σφραγίδες στα μπουκάλια
Όταν δεν γίνεται ο κατάλληλος χειρισμός, τα τρόφιμα και τα ποτά μπορεί να φέρουν βακτήρια, ιούς ή παράσιτα. Το χλωριωμένο νερό είναι συνήθως ασφαλές. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού, πιείτε μόνο τσάι και καφέ, εμφιαλωμένα ή σε μεταλλικά δοχεία. Εάν το νερό δεν είναι ασφαλές, το ίδιο θα είναι και τα παγάκια και τα δοχεία πόσης, οπότε πιείτε κατευθείαν από τα κουτιά και τα μπουκάλια. Σκουπίστε τα πριν τα ανοίξετε. Σιγουρευτείτε ότι τα πώματα και οι σφραγίδες είναι ανέπαφα. Βουρτσίστε τα δόντια σας με εμφιαλωμένο νερό ή με νερό που έχει καταστεί ασφαλές μετά από βρασμό ενός λεπτού (περισσότερος χρόνος  απαιτείται σε μεγάλο υψόμετρο). Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να αγοράσετε ταμπλέτες ιωδίου από τα φαρμακεία για την απολύμανση του νερού.
Διαλέξτε το φαγητό σας με προσοχή
Αποφύγετε τα φρέσκα τρόφιμα και τα προϊόντα από μη παστεριωμένο γάλα. Καταναλώστε μόνο μαγειρεμένο φαγητό που παραμένει ζεστό ή φρούτα/ λαχανικά που έχετε ξεφλουδίσει/τρίψει οι ίδιοι, καθώς μπορεί να έχουν ξεπλυθεί με μολυσμένο νερό. Να θυμάστε ότι τα μπολ για τα συνοδευτικά τρόφιμα (φιστίκια και κράκερ με το απεριτίφ σας, σοκολάτες με τον καφέ σας) είναι πιθανόν να περιέχουν βακτήρια από άπλυτα χέρια, επειδή αγγίζονται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Να είστε πολύ προσεκτικοί με το φαγητό που πωλείται από τους πλανόδιους πωλητές.
...και αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε
Η διάρροια είναι επικίνδυνη, επειδή μπορεί να αφυδατώσει το σώμα σας, προκαλώντας αδυναμία και ζαλάδα. Μη χρησιμοποιήσετε αντιδιαρροϊκή αγωγή αμέσως μόλις εκδηλώσετε διάρροια – αφήστε το σώμα σας μία-δύο μέρες να λύσει φυσικά το πρόβλημα. Οι ταμπλέτες άνθρακα ή οι ταννίνες μπορούν να ανακουφίσουν. Εάν έχετε διάρροια, καταναλώνετε ασφαλή υγρά όσο πιο συχνά γίνεται. Ξεκινήστε με νερό, σκέτη σούπα και ελαφρύ τσάι. Τα αναψυκτικά, επίσης, ενδείκνυνται επειδή περιέχουν ζάχαρη. Τα από του στόματος υδατικά διαλύματα είναι αποτελεσματικά, επειδή απορροφώνται γρήγορα. Αναμίξτε τα με καθαρό ή εμφιαλωμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Εάν είναι αναγκαίο, προσθέστε χυμό λεμονιού για να βελτιώσετε τη γεύση. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να φάτε. Ξεκινήστε με ελαφρά γεύματα, όπως απλό τοστ, ρύζι και κράκερς. Αργότερα, προσθέστε βρασμένο κρέας και μαγειρεμένα λαχανικά. Σε αυτό το στάδιο αποφύγετε το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα κηπευτικά προϊόντα, τα τηγανιτά και τα πικάντικα ή τα λιπαρά τρόφιμα, εκτός από το γιαούρτι και συγκεκριμένα προβιοτικά που μπορούν να επαναφέρουν τα “καλά” βακτήρια του εντέρου που απομακρύνθηκαν με τη διάρροια. Η διάρροια συνήθως περνάει χωρίς θεραπεία. Εντούτοις, εάν η κατάσταση κρατήσει περισσότερο από μερικές ημέρες, αναζητήστε θεραπεία.
Ακολουθώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να χαλάσετε τις διακοπές σας και να χαρείτε τις απολαύσεις και τη χαρά του να ανακαλύψετε την κουζίνα του ταξιδιωτικού σας προορισμού.

ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών για την εορταστική περίοδο του Πάσχα

 Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή τη...