Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ποια πρέπει να είναι η διατροφή του παιδιού στο σχολείο;

Τα παιδιά είναι απαραίτητο να έχουν μια καλή καθημερινή διατροφή για να έχουν και καλύτερη απόδοση στο σχολείο... Ο κλινικός διατροφολόγος Διονύσης - Άδωνις Πάνος σε συμβουλεύει πως να το πετύχεις αυτό για την σωστή υγεία του παιδιού σου!

Ο Σεπτέμβρης μας παρακινεί να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Τι πιο επωφελές για μια οικογένεια να θέσει φέτος τις πρώτες βάσεις για μια ποιοτικότερη καθημερινότητα, ξεκινώντας... εκ των έσω. 
Διατροφή! Αν και δεν ξεκινάει από το αντίστοιχο γράμμα, θα έπρεπε να είναι το Ά των προτεραιοτήτων μας. Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους, που χρειάζονται όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια σωστή και παραγωγική αρχή εν όψει της σχολικής χρονιάς.

Έτσι, καλό είναι να φροντίσουν οι γονείς να ακολουθούν τα παιδιά τους τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την καλύτερη πρόοδο στη νέα σχολική χρονιά...

1. Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!
 Τα παιδιά είναι σημαντικό να τρώνε πρωινό, έτσι ώστε να:

- Έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο.

- Αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία στα πρωινά μαθήματα.

- Αθλούνται περισσότερο και καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα γλυκών και λιπαρών τροφίμων κατά τη διάρκεια της μέρας.

- Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό εμφανίζουν ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, φυλλικό οξύ) και έχουν τάση αύξησης βάρους.

- Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Σωστές επιλογές πρωινού είναι οι εξής:


- 1 φλιτζάνι γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο

- 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι

- 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί σίκαλης και αυγό βραστό

- 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά & Τοστ με ψωμί σίκαλης γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών

2. Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά: Έρευνες έχουν δείξει πως τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην αποφυγή χαμηλών επιπέδων σακχάρου, που έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες της συγκέντρωσης και της μάθησης. 

Εύκολες και γρήγορες εναλλακτικές για το σχολείο είναι...

- Τοστ ή πίτα αραβική με τυρί/αλλαντικά με ελαιόλαδο & λαχανικά

- Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κράκερ σικάλεως

- Μπισκότα με πολυδημητριακά

- Φρούτα/χυμοί

- Ανάλατοι ξηροί καρποί

- Μπάρες δημητριακών

3. Ποικιλία τροφίμων. Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. 

Συγκεκριμένα, από την παιδική διατροφή δεν θα πρέπει να λείπουν τα ακόλουθα τρόφιμα προκειμένου να πετύχετε τη μέγιστη σχολική απόδοση...

Σταφίδες: Περιέχουν βάριο, που “ξυπνούν” τη μνήμη.

Ψάρια: προσφέρουν ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη συγκέντρωση της προσοχής.

Συκώτι: Λόγω σιδήρου και χολίνης βοηθά στην καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου, στην ενδυνάμωση της πνευματικής απόδοσης και στην ικανότητα εκμάθησης.

Γιαούρτι: Πλούσιο σε βιταμίνη Β12 προστατεύει τον εγκέφαλο, ενισχύει τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και τη γλωσσική ανάπτυξη.

Κόκκινο κρέας:
 Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι απαραίτητες για τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της σκέψης καθώς βοηθούν στο να μεταβιβάζονται γρήγορα τα μηνύματα στον εγκέφαλο.

Ξηροί καρποί:
 Περιέχουν σίδηρο και μαγγάνιο με αποτέλεσμα να τονώνουν την ταχύτητα της σκέψης και της κρίσης.

Η σχολική ηλικία είναι η ιδανικότερη ηλικία αφομοίωσης και μάθησης. Άρα βοηθήστε να έχουν μία ποιοτικότερη και υγιέστερη ζωή. Και μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα που είναι άκρως απαραίτητη για τα μικρά παιδιά!


πηγή: http://www.tlife.gr

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας κατά την παροχή συσσιτίων και υγειονομικοί όροι λειτουργίας των Κοινωνικών Παντοπωλείων»

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή και τη διανομή συσσιτίων, υπενθυμίζουμε την υπ'αρ. πρ...